Zasulauka manufaktūras parks – iedzīvotāju vīzija kļūst par īstenību

Noslēgusies Zasulauka manufaktūras parka iekārtošana līdzās bijušajām Zasulauka manufaktūras ēkām pie Zasulauka stacijas.

Īstenojot projektu “Zasulauka manufaktūras parks”, teritorijā pie Zasulauka manufaktūras ēkām labiekārtots esošais sporta laukums, ieklājot jaunu segumu un uzstādot jaunus basketbola grozus. Blakus laukumam izvietots jauns āra vingrošanas komplekts. Uzstādīti četri jauni soliņi un divas atkritumu urnas. Pie parka dīķa izbūvētas kāpnes, koka terase ar solu, kā arī koka laipa. Atjaunots vēsturiskais gājēju ceļš pie sporta laukuma,

“Zasulauka manufaktūras parks” ir viens no sešiem 2020. gadā iedzīvotāju atbalstītajiem līdzdalības budžeta projektiem. To iesniedza biedrība “Zasulaukam un Šampēterim”. Projekts ieguva 3105 iedzīvotāju balsis.

Biedrība projektu iesniedza ar mērķi tuvāko apkaimju – Šampētera, Zasulauka, Pleskodāles, Zolitūdes – iedzīvotājiem izveidot jaunu pastaigu galamērķi un atpūtas vietu. Tajā pašā laikā turpat netālu esošā automašīnu stāvvieta un 22. autobusa pieturvieta parku padara pieejamu arī citu apkaimju iedzīvotājiem.

Biedrības “Zasulaukam un Šampēterim” pārstāve Ruta Beināre par īstenoto projektu stāsta: “Pirms diviem gadiem, kad gatavojām projekta pieteikumu, zaļā teritorija pie vecās manufaktūras bija aizmirsts apkaimes nostūris, kam iedzīvotāji meta līkumu. Parka dīķis bija iemantojis “Līķu dīķa” nosaukumu, un vietējie stāstīja leģendas par tajā nogremdētu tanku un žiguli. Pašvaldība bija sākusi teritorijas sakopšanu, un tas ļāva ieraudzīt šīs vietas potenciālu un noticēt, ka te var būt parks. Projektam noticēja arī daudzi tuvāko apkaimju iedzīvotāji, kuri vēlējās sev tuvumā redzēt zaļu atpūtas zonu, aicināja par to balsot draugus un kaimiņus, tāpēc arī izdevās iegūt rīdzinieku atbalstu. Īstenojot projektu, pašvaldība, projektētāji un būvnieki aicināja mūs iesaistīties visos projekta posmos, pamatoja katras projektā nepieciešamās izmaiņas, tāpēc par katru parkā īstenoto vai neīstenoto ieceri droši zinu, kāpēc ir tā un ne savādāk. Esmu priecīga, ka biedrībai bija iespēja īstenot šo apjomīgo projektu, kura rezultāts jau ir redzams. Parkam vēl ir potenciāls attīstīties un kļūt par visu vecumu rīdziniekiem patīkamu atpūtas vietu.”

Projektu īstenoja Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Laukuma būvprojektu izstrādāja  SIA ”LAAGA ARCHITECTS”, bet labiekārtošanas darbus veica SIA “Smart Energy”.

Rīgas pašvaldība līdzdalības budžeta konkursu un iedzīvotāju balsojumu organizē kopš 2019. gada, šogad – jau ceturto reizi. Kopš 2019. gada rīdzinieki konkursā iesnieguši kopā 127 projektu pieteikumus. Īstenošanai pirmajos trīs konkursa gados nodoti 24 projekti. No tiem 7 projekti ir īstenoti pilnībā, bet 17 projekti pašlaik ir dažādās īstenošanas fāzēs.

Līdz 31. oktobrim iedzīvotājiem iespējams balsot par 2022. gada līdzdalības budžeta konkursam iesniegtajiem projektiem portālā balso.riga.lv. Šogad līdzdalības budžeta finansējums ir 700 000 eiro, un katras ieceres īstenošanai maksimāli pieejami 70 000 eiro.

TOP Komentāri

avatar