Visa laba Jāņu zāle, ko liek Jāņu kokčikā – garšaugu saderība ar kokteiļiem

Jāņu laikā augiem tiek piedēvēts teju maģisks spēks, solot, ka tie glabās mūžīgās jaunības, auglības un veselības noslēpumus, tāpēc Jāņu laikā augus izmanto gandrīz visur! Zemo cenu dzērienu un vīnu veikals “AlkOutlet” kopā ar dzērienu pazinēju Arvi Zēmani piedāvā garšaugu izlasi Jāņu laika kokteiļiem, jo ne jau visi Jāņos dzer alu, un – pārfrazējot tautas dziesmu: “Visa laba Jāņu zāle, ko liek Jāņu kokčikā!” Izvēlies īstās jāņuzāles, lai garša tiešām baudāma.

  • Piparmētras, citromētras, ābolmētras un citas mētras.

Piparmētru svaigais spirdzinošā “Mohito” aromāts noteikti ir viena no pirmajām asociācijām, kad sākam domāt par garšaugiem kokteiļos. Jā, dažāda veida mētras ir populāri kokteiļa augi un “Mohito” bez piparmētrām vispār nav iedomājams, taču mētras var lieliski izmantot dažādos citos kokteiļos. Pamēģini ar piparmētrām papildināt, piemēram, savu džina un tonika dueli! Piparmētras piestāvēs visam, kur ir zemenes, saldējums, šokolāde, un tās ir lielisks dekors, tāpēc saišķītis svaigu piparmētru būs neaizstājams Jāņu kokteiļu stūrītim.

  • Aromātiskais baziliks.

Baziliks ir pikants, viegli saldens, ļoti aromātisks un spēcīgs garšaugs, kas labi sader ar tomātiem! Tieši tāpēc tas būs superīgs papildinājums glāzei “Asiņainās mērijas”, taču nedomāsim klišejiski. Baziliks izceļ zemeņu garšu, tāpēc derēs kokteiļos ar zemenēm. Šis augs harmoniski līdzsvaro džina un tonika duetu, un spirgta bazilika lapiņa būs īstā izvēle viskija kokteilim “Old fashioned”. Rūpēs par kokteiļa estētisko izskatu lietojot baziliku, der atcerēties, ka tā lapiņas vietās, kur tās ir saspiestas vai salauztas, ātri samelnē, tāpēc baziliks jālieto maigi un precīzi! 

  • Pikantais timiāns. 

Timiāns ir viegli pikants, estētiski skaists un ļoti aromātisks garšaugs, ko noteikti ir vērts pievienot džinam ar toniku vai “Asiņainajai mērijai”. Izvēlies nelielu timiāna zariņu un izbaudi nebijušas garšas nianses! 

  • Rozmarīns

Rozmarīns ir garšaugs, ko bārmeņiem patīk dedzināt! Ja kokteiļa garšas izcelšanai nepieciešams dūmu aromāts – rozmarīns ir īstā izvēle. Tam ir stingras lapas, koksnains stumbrs un intensīvs aromāts. Rozmarīns sader ar “Asiņaino mēriju,” “G&T”,  “Manhatan” vai “Old fashioned. No šī garšauga var pagatavot superīgu sīrupu, kas būs ideāla piedeva daudziem kokteiļiem.

  • Latvieša klasika – dilles un pētersīļi. 

Dilles kārtīga latviešu cilvēka galdā ir neaizvietojamas un tā vien šķiet, ka mūsu nacionālās īpatnības iekaro popularitāti visā pasaulē, jo dilles arī citur pasaulē kļūst arvien iecienītākas!  Kokteiļu pasaulē dilles labi papildinās “Asiņaino mēriju” un lieti noderēs degvīna uzlējumam. Var riskēt kokteiļos izmantot arī diļļu “līdzgaitnieku” pētersīli, taču tas gan ir tik specifisks, ka īsti labi derēs vienīgi “Asiņainajai mērijai”, jo, kā jau varbūt pamanīju, “Asiņainajā mērijā” var likt teju visu dārzu – pat pētersīļus!

TOP Komentāri

avatar