Valsts prezidents: 2021. gada otrajā pusē sāksies ekonomikas atveseļošanās Eiropā

Valsts prezidents Egils Levits šodien piedalījās tiešsaistes sarunā ar Eiropas Savienības (ES) valstu vēstniekiem, apsveicot Vācijas prezidentūru ar sarežģītas, bet auglīgas prezidentūras noslēguma posmu ES. E. Levits izteica cerību, ka ES līdz gada beigām vēl izdosies atrast vienošanos ar Lielbritāniju Brexit jautājumos, tā kā Lielbritānija ir svarīgs politisks un tirdzniecības partneris, kā arī NATO dalībvalsts.

  1. Levits novēlēja Portugāles un Slovēnijas vēstniekiem sekmīgus savu valstu prezidentūras posmu 2021. gada pirmajā un otrajā pusgadā, apstiprinot Latvijas gatavību konstruktīvi piedalīties kopīgajā darbā Eiropas nākotnei.

Runājot par 2021. gada perspektīvu Eiropā un Latvijā, Valsts prezidents uzsvēra, ka pirmā gada puse vēl paies cīņā ar pandēmijas izskaušanu ES dalībvalstīs, taču otrais pusgads noteikti varētu būt ekonomikas atveseļošanas gads. E. Levits akcentēja nepieciešamību pārstrukturēt ekonomiku, saprotot, ka “tā, kā bija 2019. gadā, vairs nebūs, mums ir jāsaprot jaunā realitāte un mērķtiecīgi jāizmanto ES Atveseļošanās fonda resursi”.

Šajā kontekstā Valsts prezidents izcēla  ES Zaļā kursa nozīmi, arī ekonomiku veidojot šā kursa kritēriju ietvaros: “Zaļais un digitālais virziens ir jāattīsta, un līdzekļi ir jāiegulda, šīs prioritātes ņemot vērā. Attīstot digitālo jomu, mums arī jāseko, lai tā notiktu atbilstoši demokrātijas vērtībām.”

  1. gadā būs iespējas ciešas transatlantiskās partnerības tālākai veidošanai, un tas ir ļoti būtiski ne tikai Latvijai, bet visai ES kopumā.

Valsts prezidenta un ES vēstnieku sarunā uzmanība tika pievērsta arī situācijai Baltkrievijā, kā arī ES Austrumu partnerības nākotnei.

Noslēgumā tikšanās dalībnieki uzsvēra, ka 2021. gads būs nozīmīgs Latvijai – valsts svinēs simtgadi, kopš valsts atzīšanas de iure, tāpat daudzas valstis atzīmēs 100 gadu kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas ar Latviju, kā arī tiks sumināta Latvijas neatkarības atjaunošanas trīsdesmitgade.

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

TOP Komentāri

avatar