Vakarā nevaru aizmigt, bet no rītiem piecelties? Analizē savu miegu pats!

Labs un kvalitatīvs miegs ir ļoti svarīgs, lai ikdienā ķermenis justos labi. Īpaši, ja norisinās saspringts vai ļoti aktīvs dzīves posms, miegam jāpievērš papildu uzmanība. To nedrīkst aizmirst, pretējā gadījumā tas var rezultēties pat ar veselības problēmām, kad ķermenim neļaujam pietiekami atpūsties. Tāpat, kvalitatīvs miegs ir faktors, lai pievērstos veselīgam dzīvesveidam, tostarp, ja ir plāns nomest pa ziemu uzkrātos kilogramus. Tiek lēsts, ka aptuveni trešdaļu dzīves cilvēks pavadot guļot. Tā iemesla dēļ, ir svarīgi iepazīties ar to, ko mēs varam secināt no tā, kā mēs pavadām nakts stundas, kas tās tādas “miega fāzes” un daudz ko citu. 

Arī diennaktī guļot nosacīti nepieciešamās astoņas stundas, ejot gulēt un pamostoties vienā un tajā pašā laikā, automātiski nenozīmē, ka ķermenis būs pietiekami atpūties un jutīsities enerģisks. Tādi elementi kā REM cikls, elpošanas stabilitāte un sirdsdarbības ātrums, ietekmē miega kvalitāti un labsajūtu ikdienā. Jāņem vērā, ka bez palīgrīkiem novērot precīzus minētos elementus miegā, ir teju neiespējami. Ja problēmas, piemēram, bezmiegs vai nepietiekams enerģijas daudzums fiksētas jau ilgāku laika periodu, būtu jāapsver griešanās pēc palīdzības vai sevis novērošana ar viedo rīku palīdzību. Ignorējot problēmu, var nākties saskarties ne tikai ar konstantu nogurumu, bet arī ar nopietnām veselības problēmām.  

Attīstoties tehnoloģijām, mūsdienās viedierīces, īpaši viedpulksteņi, piedāvā precīzu un izsmeļošu miega un tā kvalitātes uzraudzību, kā arī precīzu veselības un labsajūtas novērošanu visas dienas garumā. Turpinājumā iepazīsties ar četriem elementiem, ar kuru palīdzību, tikko kā iznākušais Garmin Venu 2 viedpulkstenis analizē to, kā pavadām savas nakts stundas. 

Miega fāzes

Nakts laikā, cilvēkam guļot, miega fāzes mainās vairākas reizes. Ierasti izdala trīs svarīgākas miega fāzes – seklā, dziļā miega fāze, kuras bieži dēvē par ne-REM fāzēm, un REM miega fāze, kuras laikā ir izteikta un aktīva acu kustība. Katra no minētajām miega fāzēm pilda savu funkciju, un ir svarīgi elementi, lai mēs no rīta justos labi izgulējies un enerģisks.  Viedpulksteņi, pamatojoties uz sirdsdarbības ātrumu, ķermeņa kustību un sirdsdarbības ātruma mainību, var izsekot laiku, kuru cilvēks pavadījis noteiktajā miega fāzē un, attiecīgi, palīdzēt labāk izprast savas sajūtas pamostoties no rīta. Vienu pilnu miega ciklu cilvēks iziet 1,5-2 stundu laikā. Vesels cilvēks ar labu miegu nakts laikā iziet miega ciklu 5-7 reizes. Ne-REM miegam jāaizņem aptuveni 75% no kopējā miega laika. To veido sēklā miega fāze (apmēram 20 minūtes) un dziļā miega fāze (ilgst apmēram 90 minūtes). REM miega fāze aizņem apmēram 25% no kopējā miega laika. Tieši REM miega fāzes laikā cilvēki redz sapņus un tiek apstrādāta dienas laikā saņemtā informācija. 

Kustība

Ļoti individuālas ir arī kustības, ko cilvēks veic, viņam guļot. Ir cilvēki, kas pieceļas gandrīz tādā pašā pozā, kā aizgājuši gulēt. Ir arī tādi, kas pieceļas teju gultas kājgalī, ar izmētātiem spilveniem un segu pa visu gultu. Pārlieku daudz kustību un “mētāšanās pa gultu” liecina, ka cilvēka miegs rada lielāku nemieru nekā mieru. Tas varētu nozīmēt arī to, ka ikdienas stresa līmenis ir pārāk augsts, un ķermenis ļoti cenšas atslēgties no notiekošā naktī, bet tas līdz galam neizdodas. Viedpulkstenis spēj fiksēt to, cik aktīvi naktī kustaties, un kā tas ietekmēs to, cik būsiet pa nakti “uzlādējis” savu ķermeni un kā tas ietekmēs jūsu “Body battery” līmenis. 

Elpošana

Elpošanas izsekošana miega laikā ir tikpat svarīga kā nomodā. Mūsdienās viedpulksteņi palīdz uzraudzīt elpošanas ritmu un ātrumu visas diennakts laikā, reaģējot uz izmaiņām un apstākļu maiņām. Tostarp, dienas laikā atgādinot ieelpot un izelpot, ja fiksēts pārāk straujš sirdsdarbības ātrums. Savukārt, naktī elpošanas izsekošana darbojas labāk nekā dienas laikā, un iegūtie dati ir precīzāki kopējai veselības stāvokļa analīzei. Tas skaidrojams ar to, ka cilvēks gluži vienkārši kustās mazāk, un miera laikā viedpulkstenis iegūst precīzākus datus par vidējo elpošanas ātrumu minūtē.

Pulse Ox funkcija

Šī funkcija nav pieejama visiem tirgū pieejamajiem viedpulksteņiem, tomēr var kalpot kā lielisks papildinājums jūsu patstāvīgi veiktajā miega analīzē. Garmin Pulse Ox funkcija mēra cilvēka skābekļa piesātinājuma līmeni asinīs. Kaut gan mīt aplams viedoklis, ka tik detalizēta informācija, var izrādīties aktuāla tikai profesionāliem sportistiem, alpīnistiem, ūdenslīdējiem, šim rādītājam ir ļoti liela nozīme uz mūsu labsajūtu ikdienā.  Veselam cilvēkam Pulse Ox rādījums svārstās no 90% līdz 100%, savukārt vērtība zem 70% var liecināt par hipoksiju. Tas nozīmē, ka ķermenim ir grūtības piegādāt skābekli visām tā šūnām, audiem un orgāniem.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar