Uzlabos veselības aprūpi grūtniecēm

Lai ieviestu vairākus uzlabojumus grūtnieču veselības aprūpē, šodien, 17.septembrī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos*. Grozījumos ir paplašināts jaundzimušo ģenētiski iedzimto slimību skrīnings ar jauniem izmeklējumiem agrīnai ārstējamu patoloģiju diagnosticēšanai.

Mērķis ir arī uzlabot grūtnieču ultrasonogrāfisko izmeklējumu kvalitāti, lai savlaicīgi konstatētu augļa ģenētisko patoloģiju. Turpmāk grūtniecēm pēc 37 gadu vecuma 10-11 grūtniecības nedēļās noteiks bioķīmiskos rādītājus asinīs un nosūtīs grūtnieci pie ultrasonogrāfijas speciālista padziļinātai augļa izmeklēšanai un iedzimtu ģenētisku patoloģiju riska noteikšanai.

Vienlaikus ginekologiem dzemdību speciālistiem ir noteiktas stingrākas resertifikācijas prasības, paredzot obligātus kursus, lai papildinātu zināšanas ultrasonogrāfiskajā izmeklēšanā. Plānots, ka ar 2021. gadu kursu praktiskajā daļā un pārbaudījumos tiks izmantots ultrasonogrāfijas simulators.

Ņemot vērā, ka grūtniecēm ir augsts gripas radīto komplikāciju risks, turpmāk ārstniecības persona pirmreizējā apmeklējuma laikā ne tikai informēs grūtnieci par nepieciešamību vakcinēties pret sezonālo gripu, bet arī pastāstīs sievietei par gripas bīstamību grūtniecības laikā. Pretgripas vakcīna grūtniecēm no šā gada 1.oktobra tiks iekļauta vakcinācijas kalendārā un tiks apmaksāta pilnā apmērā. Tāpat ārstniecības personām būs jāizskaidro grūtniecei nepieciešamība pievērst uzmanību un sekot augļa kustībām, lai grūtniecības iespējamo sarežģījumu gadījumā lemtu par tālāko grūtniecības vadīšanas stratēģiju.

Vienlaikus Ministru kabinets apstiprināja arī noteikumu projektu**, kas paredz kārtību apmācībām speciālistiem, kuri varēs sniegt konsultāciju sievietei pārdomāta lēmuma pieņemšanai pirms mākslīgi pārtraukt grūtniecību. Šo konsultāciju varēs sniegt ginekologs, dzemdību speciālists, ģimenes ārsts vai vecmāte pēc konkrētas apmācību programmas apgūšanas. Ar šiem noteikumiem tiek apstiprināts apmācības programmas saturs un kārtība.

*Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 25. jūlija noteikumos Nr. 611 „Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība”

** Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par ārstniecības personu  apmācības programmas saturu un apmācības nodrošināšanas kārtību konsultāciju sniegšanā grūtniecēm, kuras vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību”

VM preses sekretāre

Anna Strapcāne

Foto:pexels.com

TOP Komentāri

avatar