Tiešraidē no “Lielā dzintara” skanēs koncertprogramma “Pareizticīgo Ziemassvētki”

Sestdien, 9. janvārī pulksten 19.00 tiešraidē no Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” klausītājiem tiks piedāvāta iespaidīgā un pārlaicīgā krievu sakrālā mūzika. Programma “Pareizticīgo Ziemassvētki” izskanēs meistarīgā Latvijas Radio kora skanējumā un būs skatāma Latvijas Reģionu Televīzijas kanālā ReTV.

“Pirmā janvāra nedēļa ir ļoti nozīmīgs laiks — pareizticīgā baznīca svin Kristus dzimšanas svētkus, bet pārējā kristīgā pasaule — Zvaigznes dienu. Koncertzālē “Lielais dzintars” šīs svētku  nedēļas atzīmēšanu jau esam iedibinājuši kā tradīciju. Aizvadītajos gados pie mums skanēja gregoriskie dziedājumi, bet šogad pirmoreiz tiks atskaņota pareizticīgo mūzika,” pirms tiešraides koncerta ar izvēli iepazīstina Liepājas koncertnama vadītājs Timurs Tomsons.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava uzsver, ka koncertprogramma veidota, kā trīssavienība no trīs dižu komponistu — Sergeja Rahmaņinova, Georgija Sviridova un Aleksandra Grečaņinova skaņdarbiem. Programmas mugurkauls būs Grečaņinova opuss “Vesperes” (“Всенощное бдение”). Opuss ir kā slāvu dvēseles un baznīcas mūzikas rezumējumus no krieviskā lepnuma viļņa laika, kas uzplauka 19. gadsimta 80. gados un turpinājās līdz 1917. gada revolūcijas notikumiem. Komponists liturģisko tekstu iemiesojis mūzikā ar cildenu garu un mažora noskaņu pacilājumu.

Pareizticīgo Ziemassvētku programmā skanēs arī Georgija Sviridova skaņdarbi no cikla “Lūgšanas un dziedājumi”. Sviridova mūzika ir dziļa un noslēpumaina pasaule, kas ar 20. gadsimta acīm iemieso slāviskās tradīcijas dziedinošo spēku. Ārvalstu kritika par Latvijas Radio kora 2018. gadā ieskaņoto “Lūgšanu un dziedājumu” albumu rakstīja: ”Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā spējuši atklāt šo skaņdarbu dziļāko jēgu, sapludinot robežu starp liturģiju un personisko pārdzīvojumu. Ceļojums, kurā viņi ar to aizveduši klausītājus, ir apbrīnojams”’. Programmā klausītājiem tiks piedāvāts arī Sergeja Rahmaņinova Kora koncerts, kas ir ģeniālā komponista pirmais sakrālās kormūzikas skaņdarbs.

“Koncertprogrammu kopā savīs tēva Vasīlija krievu vecticībnieku baznīcas dziedājumi, kas parādīs mums seno, arhaisko slāni, no kura šie baznīcas dziedājumi ir vispār izauguši,” iepazīstina kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

Koncertu papildinās režisora un videomākslinieka Roberta Rubīna veidots trīsdaļīgs videodarbs, kura radīšanā mākslinieks izmantojis Bizantijas laika ikonas. Video darbs tapis pēc ekspedīcijas uz pareizticīgo baznīcai piederošo Ajonoru jeb Atonas pussalu Grieķijā, kur atrodas vairāk nekā 20 klosteri un dzīvo aptuveni 2000 mūku.

Tiešraide skatāma Latvijas Reģionu Televīzijas kanālā ReTV, koncertzāles mājas lapā www.lielaisdzintars.lv, kā arī Lielā dzintara Facebook un Youtube lapās.

Koncertu ar Liepājas pašvaldības un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu rīko SIA “Lielais Dzintars”.  Koncerts 1 daļā, norises ilgums: aptuveni 1 stunda. Plašāka informācija par tiešraides koncertu pieejama mājas lapā www.lielaisdzintars.lv.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar