Talsu jaunās slimnīcas ēkas Spāru svētki

Tas, kā ēka izskatīsies kopumā, atkarīgs no tās cepures – jumta. Jumta nesošajā konstrukcijā spāres ir galvenais elements. Jumta nesošās konstrukcijas pabeigšana ir svarīgs brīdis būvniecības procesā. Celtnieki uzskata, ka ar šo brīdi simboliski tiek pabeigti smagākie būvniecības darbi, ēka iegūst tās kopskata veidolu. Tāpēc šo brīdi parasti atzīmē, svinot Spāru svētkus. 

Pirms vainaga pacelšanas spārēs, klātesošos uzrunāja Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova, un, protams, arī būvnieki no SIA „Ostas celtnieks”. Pasākumu muzikāli kuplināja folkloras kopa „Talsu trimiš”. 

Šobrīd Talsu jaunās slimnīcas ēkas būvniecība notiek pēc grafika. Līdz oktobra beigām ir paredzēts uzklāt jumta segumu visai ēkai, lai rudens un ziemas periodā varētu notikt iekšdarbi. Jumts virs galvenās ieejas tiks būvēts no metāla konstrukcijām, tādēļ šiem darbiem termiņš ir noteikts nedaudz garāks – līdz decembra sākumam. Ēku ekspluatācijā plānots nodot 2014.gada aprīlī. Tad sekos jaunās slimnīcas aprīkošana, lai varētu uzsākt pacientu uzņemšanu jaunās, gaišās, mūsdienīgās telpās. 

Jaunajā slimnīcā būs 40 gultas vietas, turklāt pacientiem vairs nebūs jāguļ lielās, piecvietīgās palātās, bet tie uzturēsies ērtās vienvietīgās, divvietīgās vai trīsvietīgās palātās. Jaunajā ēkā atradīsies traumpunkts, divas operāciju zāles, kā arī reanimācijas nodaļa. Tiks sniegti pakalpojumi arī hemodialīzes nodaļā, kur šobrīd pieaug pacientu skaits. 

Tāpat jaunajā slimnīcas ēkā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību. Piesaistot papildus speciālistus, jaunajā slimnīcā ambulatoro nodaļu iecerēts attīstīt. 

Celtniecības darbus objektā veic SIA „Ostas celtnieks”, būvuzraudzību veic SIA „Firma L4”, savukārt projektu izstrādājis SIA „Ozola&Bula, arhitektu birojs”, objekta darbu pasūtītājs SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca”. 

Talsu slimnīcu pacientiem atvēra 1894.gadā. Tajā bija desmit gultasvietu. Gadiem ejot, slimnīcas ēka tika pārbūvēta un paplašināta. Esošā slimnīca V.Ruģēna ielā ir godam kalpojusi, taču ēkas nolietojums vairs neļauj tajā turpināt veselības aprūpi. Atbilstoši ekspertu slēdzienam, ēkas praktiski nav iespējams atjaunot. Piemēram, tās pamati ir nolietojušies par 80%. 

Pirms trijiem gadiem – 2010.gada 30.aprīlī tika izveidota SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca”, apvienojot Talsu slimnīcu un Ventspils slimnīcu. Kapitālsabiedrības dibinātāji – Ventspils pilsētas dome, Talsu, Dundagas un Rojas novadu domes. Parakstot apvienošanās līgumu, talseniekiem tika solīts uzbūvēt jaunu slimnīcu un šis solījums tiek pildīts. Pateicoties Ventspils pašvaldības atbalstam, jaunās slimnīcas būvniecībai Talsos izdevies piesaistīt gan Eiropas fondu finansējumu 4,3 miljonu latu apmērā, gan atbalstu no valsts budžeta. 

ES projekta attiecināmās izmaksas – 5,15 miljoni latu, t.sk.:

·         4,33 miljoni latu (84,21%) – ERAF,

·         298 tūkstoši latu (5,79%) – valsts,

·         471 tūkstotis latu (9,14%) – Talsu novada pašvaldība,

·         5 tūkstoši latu (0,10%) – Rojas novada pašvaldība,

·         39 tūkstoši latu (0,76%) – SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca”.

 Foto: Inga Priede

TOP Komentāri

avatar