Swedbank: kabatas nauda pusaudzim – vidēji 34 eiro mēnesī

Kabatas nauda bērniem un pusaudžiem no 6 līdz 13 gadu vecumam ir vidēji 34 eiro mēnesī, liecina informācija par Swedbank ISIC karšu lietotājiem Latvijā. Izplatītākie kabatas naudas tēriņi bērniem un jauniešiem ir pārtikas iegāde, kafejnīcas apmeklējums un transporta pakalpojumi, kam tiek tērēti aptuveni 2 eiro.  

Mūsu dati rāda, ka pēdējo gadu laikā vecāki kontu bankā atver aizvien jaunākiem bērniem. Dažkārt tie jau ir pirmklasnieki, bet izplatītāka ir tendence, ka kontu atver trešās līdz piektās klases bērniem. Tas nozīmē, ka bērni aizvien agrāk sāk interesēties par finansēm, saprot, ko nozīmē rīkoties ar savu naudu un kopumā kļūst patstāvīgāki. Viens no lielākajiem ieguvumiem – bērni pamazām sāk plānot savus tēriņus, kas kļūst par vērtīgu iemaņu personīgo finanšu vadībai vēlākajos gados,” informāciju par Swedbank ISIC karšu lietotājiem Latvijā komentē Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītāja Karīna Kulberga.  

Visbiežāk pirmais konts tiek atvērts jauniešiem, sasniedzot 15 līdz 16 gadu vecumu, tomēr šī tendence mainās, un pēdējo gadu laikā pirmais konts tiek atvērts jau pusaudža vecumā. Izteikts pieaugums pēdējos trīs gadu laikā redzams vecumā no 9 līdz 11 gadiem (pieaugums par 4%). Vērtējot gados visjaunākos kontu īpašniekus (pirmklasnieki), redzams, ka pēdējos gados pieaug kontu skaits zēniem, lai gan agrāk šajā vecumā dominēja meitenes.

Interesanti, ka, pieaugot bērnu vecumam, būtiski pieaug arī kontā ienākošās naudas summas. Ja vecumā no 6 līdz 13 gadiem tie ir 34 eiro, tad 14 līdz 15 gados tie jau ir 74 eiro, bet no 16 līdz 17 gadiem – vidēji 150 eiro mēnesī. Swedbank dati rāda, ka 82% bērnu savu naudu tērē, norēķinoties ar karti, un tikai 24% dažkārt izņem skaidru naudu bankomātā. 

Bankas noteikumi paredz, ka bērns pie savas pirmās kartes var tikt, sasniedzot sešu gadu vecumu, taču Swedbank eksperte iesaka izvērtēt arī to, vai bērns jau saprot naudas nozīmi un vērtību un spēj veikalā iepirkties patstāvīgi. Ne mazāk svarīgi, lai bērns jau prastu saskaitīt, atņemt un rīkoties ar kalkulatoru.

Ko bērnam svarīgi izstāstīt par bankas kartes lietošanu?

  • Nekad neturi savu PIN kodu makā, kurā glabā karti. Tāpat neieraksti to mobilajā telefonā un neturi somā. Ja PIN kods piemirsies, to ērti un ātri vari apskatīt Swedbank mobilajā lietotnē.
  • Nekad nedod citiem maksājumu karti − ne draugiem, ne radiem, ne paziņām. Banka to ir izsniegusi tev, un tas nozīmē, ka tikai tu drīksti ar to rīkoties. Arī par kartes drošību esi atbildīgs tikai tu, nevis, piemēram, mamma vai tētis.
  • Esi vērīgs! Vienmēr atceries paņemt savu karti veikalā pie kases vai bankomātā. Iepērkoties ar skaidru naudu, atlikums taču arī ir jāpaņem.
  • Sargā uz kartes redzamos datus. Pat, ja pie savas maksājumu kartes esi ticis nesen un ļoti vēlies padižoties ar to draugiem, neplāties ar to lieki. Uz kartes redzamais numurs ir konfidenciāls, tas nozīmē – slepens!
  • Norēķināties ar karti ir visdrošāk. Ja skaidras naudas vietā nēsāsi līdzi bankas karti, tava nauda būs drošībā pat tad, ja nozaudēsi maku. Neviens cits nevarēs izņemt naudu no bankomāta, un, laikus ziņojot par kartes zaudējumu, to iespējams bloķēt, lai atradējs nevarētu ar to veikt bezkontakta norēķinus.
  • Ja esi pazaudējis karti, nekavējoties pastāsti par to saviem vecākiem. Viņi parūpēsies, lai karti slēgtu un neviens nevarētu iztērēt tavu naudiņu.
  • Uzmanies no krāpniekiem! Banka nekad tev nesūtīs, nezvanīs un nesūtīs īsziņu, lūdzot kādus pieejas datus. Ja šādu zvanu, e-pastu vai īsziņu esi saņēmis, parādi to vecākiem un kopā sazinieties ar banku.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar