Spontanitātes plusi un mīnusi

Spontanitāte, kā jau jebkura personības izpausme, nav vērtējama viennozīmīgi, un tai ir gan savi plusi gan mīnusi. Ja tā ir līdzsvarā ar veselo saprātu, neko ļaunu tā nenodarīs, tomēr ir vērts apdomāt, ko šāda īpašība ikdienā ietekmē. Uzzini, kādi ir lielāki ieguvumi no spontāniem lēmumiem, un kādi – lielākie zaudējumi. Varbūt tas Tev palīdzēs kļūt spontānākām, vai tieši otrādāk – apdomīgākam.

Būt spontānam nozīmē būt dabiskam

Spotanitātes definīcija ir cieši saistīta ar būšanu dabiskam un ļaušanos dzīves plūdumam. Atšķirībā no impulsivitātes, kas ir ļoti līdzīga īpašība, spontanitāte nav saistīta ar ārējiem iespaidiem, bet ar cilvēka spēju pašam dabiski ļauties dzīves notikumiem. Tā ir cieši saistīta ar radošumu, tāpēc bieži vien mākslinieciskāki cilvēki ir daudz spontānāki par racionāliem cilvēkiem. Spontanitātei ir daudz ieguvumu, un lūk, galvenie no tiem.

Spontāni cilvēki vairāk seko līdzi modernajam

Tā kā spontāniem cilvēkiem ir vieglāk izmēģināt jaunas lietas un pieredzes, viņi daudz labāk orientējas visā, kas ir svaigs un moderns. Viņi visdrīzāk būs apmeklējuši jaunākos restorānus vai redzējuši jaunākās filmas, jo viņi daudz vieglāk pieņem lēmumus, kas attiecās uz labu laika pavadīšanu ārpus mājām. Šie nebūs tie cilvēki, kuri visas brīvdienas pavadīs mājās skatoties televizoru, jo tas nav viņu dabā.

Spontanitāte ļauj būt elastīgākiem

Spēja iet līdzi plūsmai un radīt pašam savu plūsmu, ļauj arī labāk piemēroties pārmaiņām. Tā kā cilvēki, kas ikdienā mēdz pieņemt spontānus lēmumus, reti kad zina, kā izvērtīsies viņu vakars, brīvdienas vai atvaļinājums, viņi arī citās dzīves situācijās jūtās komfortabli nezināmā priekšā. Viņi ir pieraduši pielāgoties notikumiem un negaidītās situācijās nejūt tādu spriedzi un stresu kā cilvēki, kam patīk noteikta lietu kārtība.

Labākas problēmu risināšanas spējas

Ņemot vērā to, ka spontāni cilvēki zina, ka dzīvē ne ar ko līdz galam nevar rēķināties un visu nav iespējams atrisināt, viņi daudz mazāk uztraucas, nonākot grūtās situācijās. Turklāt, spēja saglabāt vēsu prātu, tiem ļauj arī labāk atrast risinājumus sarežģītos brīžos. Spontāni cilvēki visdrīzāk atradīs kādu netradicionālu risinājumu, bet ja situācija būs pavisam nelāga, arī īpaši nepārdzīvos, jo viņi zina – dzīve piedāvā izaicinājumus!

Spontānāki cilvēki ir laimīgāki

Psihologi ir novērojuši, ka cilvēki, kas vieglāk pieņem spontānus lēmumus un pieņem jaunus izaicinājumus, ir laimīgāki. Atšķirībā no cītīgajiem plānotājiem, šiem cilvēkiem nav tik lielas gaidas attiecībā uz to, kā kam jānotiek un līdz ar to nav arī tik lielas iespējas vilties dzīvē. Pārmaiņas un jaunumi viņus dara laimīgus, tāpēc viņi neuztraucas arī, ja kaut kas nenotiek tā, kā viņi vēlas, jo zina – drīz atkal kaut kas mainīsies uz labu.

Spontanitāte ir risks un izdevumi

Bieži pieņemot spontānus lēmumus, viennozīmīgi ir daudz grūtāk prognozēt savu ikdienu, tajā skaitā arī savus tēriņus, tāpēc nevar noliegt, ka spontanitāte ne vienmēr ir laba. Mūsdienu pasaulē, kurā tomēr valda noteikta kārtība un noteikumi, ļaušanās dzīves plūdumam dažreiz var arī kaitēt.

Grūti prognozēt lēmumu sekas

Lai arī cik aizraujoši ir doties piedzīvojumos vai apceļot Eiropu stopējot, spontantāte ir saistīta ar zināmu risku. Tomēr daļa no pieaugušo dzīves realitātes tomēr ir saistīta ar ikdienas plānošanu un nevajadzīgu risku samazināšanu. Ja bērni mēdz riskēt neapzinoties sekas, tad pieaugušajiem tomēr ir dzīves pieredze, uz kuru balstoties ir nepieciešams pieņemt atbildīgus lēmumus. Spontāniem cilvēkiem tas ir daudz grūtāk, nekā tiem, kas pieraduši turēties pie plāniem.

Grūti satikt ar rūpīgajiem plānotājiem

Cilvēki, kas pieņem daudz spontānu lēmumu, var šķist ļoti kaitinoši tiem, kuri pieraduši paļauties uz rūpīgi izstrādātiem plāniem. Tāpēc cilvēki, kas ļaujas dabiskajai dzīves plūsmai un bieži maina savus plānus, ne vienmēr labi saprotas ar tiem, kam spontanitāte nepiemīt. Īpaši grūti šādiem cilvēkiem ir satikt darba vietās, tāpēc labāk spontānus lēmums atstāt brīvajam laikam, bet darba uzdevumos labāk būt apdomīgākiem.

Rodas neplānoti izdevumi

Nav noslēpums, ka daudzi preču tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji mēdz veidot tādus piedāvājumus, kas ļoti patiktu spontāniem cilvēkiem. Rezultātā, iespējams cilvēks piesakās ceļojumam, kuru līdz galam nevar atļauties vai veikalā iztērē naudu, kas bija paredzēta rēķinu apmaksai. Arī paši nevainīgākie spontānie lēmumi, piemēram, došanās pēc darba pasēdēt ar draudzenēm kafejnīcā, var negaidīti izvērsties par jautrības un tai līdzi nākošu tēriņu pilnu vakaru.

Radušies neplānoti izdevumi – īstermiņa aizdevums

Ja kādu spontānu lēmumu iespaidā esi palicis ar mazāk līdzekļiem nekā biji plānojis, viens no risinājumiem ir īstermiņa aizdevums. Ātrs īstermiņa aizdevums palīdzēs tad, ja:

  • esi devies ceļojumā, kur pēkšņi radusies kādi neplānoti sarežģījumi;
  • nepieciešama nauda steidzamu rēķinu apmaksai;
  • esi iztērējis visu naudu spontānā ballītē, bet nepieciešama nauda iztikšanai līdz algas dienai.

Īstermiņa aizdevumus, piemēram, pie VIAsms.lv var saņemt summās no 50 eiro. To, līdz kādai summai būs pieejams īstermiņa aizdevums, noteiks dažādi faktori, piemēram:

  • tava maksātspēja – ienākumu un izdevumu apjoms un attiecība;
  • tava kredītvēsture – vai iepriekš kāds īstermiņa aizdevums nav palicis neapmaksāts;
  • tava iepriekšējā sadarbība ar konkrēto aizdevēju – atkārtotajiem klientiem parasti pieejamais īstermiņa aizdevums ir lielāks.

Lai uzzinātu, kāda summa Tev ir pieejama, ir jāaizpilda pieteikums, kurā jānorāda vēlamais kredīta apjomus un jānorāda pamata informācija par sevi.

Kāda veida īstermiņa aizdevums būs piemērotākais?

Ja esi spontāns cilvēks un bieži maini plānus, Tev piemērotāks būs tāds īstermiņa aizdevums, kuru var atmaksāt pakāpeniski. Galvenais skaties, lai minimālā atmaksas summa ir pietiekami maza, lai neradītu nekādas problēmas to atmaksāt. Lai to saprastu, aprēķini savu ikmēneša ienākumu un izdevumu attiecību, lai saprastu, cik daudz brīvu līdzekļu Tev būs.

Ja Tevi interesē neliels īstermiņa aizdevums, to iespējams būs ērtāk un izdevīgāk atmaksāt vienā maksājumā. Taču spontāniem cilvēkiem vajadzētu rūpīgi izrēķināt, cik liels īstermiņa aizdevums tiešām nepieciešams, lai nesanāktu naudu iztērēt kādam mērķim, kas nav tiks steidzams.

Pats svarīgākais – pirms jebkāda aizņemšanās nepieciešams objektīvi izvērtēt savu maksātspēju, lai aizdevumu būtu iespējams atdot konkrētajā laikā un pilnā apjomā!

Foto: Pexels.com

TOP Komentāri

avatar