Spageti “acu ābolu” mērcē

Klāt gada spocīgākā nakts, kurā neiztikt arī bez piemērotiem ēdieniem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā radošu, šausminošu un arī veselīgu ēdienu recepti, kas nodrošinās sātīgu maltīti. Šī ēdiena pagatavošana var pārvērst par radošu darbošanos kopā ar tuviniekiem, ko sevišķi izbaudīs bērni.

Spageti “acu ābolu” mērcē

(4~6 personām, gatavošanas laiks 30 min)

Šai receptei ir šausminošs ārējais izskats un ļoti laba uzturvērtība! Mērces sastāvā ir ķirbja biezenis kam ir neitrāla garša, bet laba pievienotā vērtība, jo tas satur A, C, E, K, B6 vitamīnus, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi un šķīstošās šķiedrvielas. Mocarellas siers un prošuto, savukārt, ir izcils pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, bet spageti satur “lēnos” ogļhidrātus, B grupas vitamīnus un šķiedrvielas. Ja šim ēdienam klāt baudīsiet arī dārzeņu salātus, maltīte būs vēl pilnvērtīgāka. 

 Sastāvdaļas

1 smalki sagriezts sīpols

1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa 

2 ēdamk. olīveļļas

5-6 saulē kaltēti tomāti

2 ēdamk. tomātu pastas

150 g ķirbju biezeņa 

150 ml buljona 

2 ēdamk. krēmsiera

1 tējk. kaltēta timiāna

125-150 g mini mocarellas bumbiņu (var izmantot sieru ar samazinātu tauku saturu)

100 g Prosciutto crudo vai citas smalki sagrieztas gaļas

dažas melnās olīvas

300 g spageti

rīvēts cietais siers pasniegšanai

Pagatavošana  

  1. Pagatavo “acis” – sagriez olīvas plānās ripiņās, no kā veidot acs zīlīti. Mocarellas bumbiņām nogriez nelielu gabaliņu, lai izveidojas līdzena virsma, uz kuras vēlāk likt olīvas gabaliņu. Katru mocarellas bumbiņu aptin ar prošuto šķēli, liec virsū olīvas ripiņu, lai sanāk “izrautas acs” efekts.
  2. Olīveļļā apcep sīpolus, ķiplokus un nelielos gabalos sagrieztus saulē kaltētus tomātus, gatavo līdz sīpoli ir zeltaini. 
  3. Pievieno tomātu pastu un timiānu, apmaisot cep aptuveni minūti. 
  4. Pievieno ķirbju biezeni un buljonu, visu uzvāri un gatavo vēl minūti. 
  5. Pievieno krēmsieru, sāli un piparus pēc garšas. 
  6. Spageti novāri t sālsūdenī tik ilgi, cik norādīts uz iepakojuma (al dente).
  7. Nolej glāzē ūdens no spageti vārīšanas, noliec to mērcei. 
  8. Nokās pārējo ūdeni un pārliec spageti pannā ar mērcīti.
  9. Visu samaisi kopā. Ja vēlies šķidrāku mērci – pievieno tai nedaudz ūdens, ko atliki no spageti vārīšanas.
  10. Kārto spageti uz šķīvja “ligzdiņās” – ņem makaronus un ar dakšiņu uz ēdamkarotes sarullē tos nelielos apļos, lai katrā aplī vidū var ielikt “aci”. 
  11. Pasniedz, pārkaisot ar rīvētu sieru.

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar