Šogad festivāla “Komēta” vizuālo tēlu veidos irāņu mākslinieks FRZ

Unikālais brīvdabas festivāls “Komēta”, kas jau piekto gadu norisināsies Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī, izziņo oficiālo šī gada festivāla vizuālā tēla autoru – tas būs ielu mākslinieks FRZ no Tebrīzes, Irānas. Festivālam Komēta FRZ veidos mākslas darbus katrai programmas sadaļai, galvenajam plakātam, uzlīmēm, kā arī turpinās ikgadējo tradīciju un interpretēs festivāla logo.

FRZ izaicina Irānas kultūras mantojumu un tā nozīmi mūsdienās. Viņš nebaidās interpretēt seno persiešu paklāju aušanas tradīcijas, to sižetos ieviešot varas kārus vadoņus, kas ar plastmasas salmiņiem izdzer okeānus. Tā kā arī Komētas organizatoriem ir līdzīgi izaicinājumi – kā interpretēt militāru objektu, kurš ir zaudējis savu funkcionalitāti jau kopš aviācijas izgudrošanas, izvēle par labu FRZ likās pašsaprotama. Vēlamies iegūt savu lidojošo paklāju kolekciju dažādām situācijām,” stāsta Dāvis Kaņepe, viens no festivāla organizētājiem.

FRZ darbojas kopš 2006. gada un pieder pie pirmās ielu mākslinieku paaudzes Irānā. Viņa darbus var atrast dažās pasaules pilsētās, tie ir galvenokārt trafaretu, “paste-up” (ar tapešlīmi uzlīmēti papīri) un individuāla stila sajaukums. FRZ darbos blakusesoša un vienmēr nojaušama ir sociāli politiska ironija. Festivāla Komēta organizatori cer iegūt māksliniekam vīzu un ne vien aicinās piedalīties festivālā, bet arī veidot lielformāta darbu Bolderājas vai Daugavgrīvas apkaimēs. Vairāk informācijas par mākslinieku: www.instagram.com/iamfrz

“Irānā notiekošo protestu un interneta blokādes dēļ mūsu komunikācija ar mākslinieku nesen tika pārtraukta uz vairāk nekā nedēļu. Vēl viens atgādinājums, ka mums, planētas Zeme iedzīvotājiem, priekšā vēl ir daudz izaicinājumu. Fakts, ka, gan Irānas mākslinieki, gan pārējā tās sabiedrība ir pakļauti sankcijām un izolācijai, tikai stiprināja mūsu vēlmi ar mākslinieku sadarboties, jo Festivāls Komēta vienmēr iestāsies par vārda brīvību,” tā Dāvis Kaņepe.

Iepriekšējos gados festivāls “Komēta” sadarbojās ar tādiem māksliniekiem kā Zīle Liepiņa, Paulis Liepa un Aigars Opincāns.

Festivāls “Komēta” notiks no 31. jūlija līdz 2. augustam Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī. Vēl līdz 21. janvārim organizatori aicina pieteikties māksliniekus, mūziķus, darbnīcu vadītājus un citus interesentus, kas vēlas kļūt par daļu no “Festivāls Komēta 2020”. Pieteikšanās anketu var atrast festivāla mājaslapā.

Festivāla “Komēta” ilgtermiņa mērķis ir atdzīvināt Daugavgrīvas cietoksni kā kultūras un domāšanas vietu, sniedzot iespēju Rīgas iedzīvotājiem un tās viesiem trīs dienas vasarā pavadīt festivālā, kur ilgstpējība, brīvdomāšana un starptautiska kultūra satiekas vienuviet. Festivāls ir nekomerciāls, tā mērķis nav gūt peļņu, visi iegūtie līdzekļi tiks izmantoti festivāla norises nodrošināšanai un Daugavgrīvas cietokšņa attīstībai.

Biļetes iepriekšpārdošanā par 30 EUR vienai personai vai 120 EUR grupas biļeti piecām personām var iegādāties 31. martam festivalskometa.lv. Festivāla apmeklējums svētdienā nemainīgi būs bez maksas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar