Slimnīcās pakāpeniski turpina paplašināt plānveida palīdzības sniegšanu

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas ar Covid-19 stabilizēšanos, Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) nolēma turpināt paplašināt plānveida stacionāro un dienas stacionāra veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, vienlaikus slimnīcās saglabājot gatavību nepieciešamības gadījumā atgriezties pie lielāka gultu skaita Covid-19 pacientu ārstēšanai. 

Vērtējot epidemioloģiskās situācijas perspektīvu, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi uzsver, ka šobrīd nav iespējams prognozēt turpmāko notikumu attīstību vairāku iemeslu dēļ, bet galvenokārt Covid-19 Omikron paveida dēļ, par kuru šobrīd vēl zināms ļoti maz. Tāpat eksperti prognozē, ka pēc divu sezonu salīdzinoši nelielas izplatības, šogad varētu būtiski palielināties gripas vīrusa izplatīšanās riski. Abi minētie faktori var strauji ietekmēt epidemioloģisko situāciju un palielināt slimnīcu slodzi, tādēļ VOMK pieņemts lēmums saglabāt izsludināto ārkārtas medicīnisko situāciju valstī.

Epidemioloģiskie dati liecina, ka pēdējo 14 dienu laikā ir samazinājies gan jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits, gan arī hospitalizācijas rādītāji. Pēdējo 7 dienu laikā slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits samazinājies par 23,9% (vidēji dienā tiek stacionēti 52 Covid-19 pacienti). Arī kopējais slimnieku skaits, kuri ārstējas no Covid-19 slimnīcās ir samazinājies līdz 570 pacientiem. Līdz ar to slimnīcas var turpināt palielināt pieejamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, paplašinot plānveida pakalpojumu sniegšanu. Tāpat pieņemts lēmums, lai racionāli izmantotu resursus, veikt izmaiņas hospitalizācijas plānā un Covid-19 pacientus stacionēt universitātes un reģionālā līmeņa slimnīcās

Vienlaikus saglabājas nosacījums, ka epidemioloģiskajai situācijai pasliktinoties, slimnīcām 48 stundu laikā jāizvērš līgumā ar Nacionālo veselības dienestu minētais gultu skaits atbilstoši nepieciešamībai.

TOP Komentāri

avatar