Sīko zādzību apjoms palielinājies par 31% un turpina pieaugt

Jaunākie dati par Latvijā veiktajiem noziegumiem liecina, ka strauji pieaug sīko zādzību skaits: 2021.gadā tādu bija 6519, bet 2023.gadā – jau 9422. “Interesanti, ka vienlaikus samazinās zādzības lielos apjomos un/vai grupās: 2021.gadā to bija 4499, bet 2023.gadā – 4046. Tiesa, izmaiņas nav tik straujas, 11% – ja runā precīzi,” skaidro apsardzes uzņēmuma “Apsardzes Alianse” valdes loceklis Romāns Vorslavs.

Šo tendenci būtiski ietekmē inflācija, kas pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājusies gandrīz tikpat strauji – par 33,3%. Rezultātā mazāk aizsargātie cilvēki vienkārši netiek galā ar finanšu slogu, un izmisumā tiem “paslīd roka”. 

“Mēs fiksējam sīko zādzību skaita pieaugumu. Galvaspilsētā apsardze un policija parasti spēj noreaģēt uz ielaušanos un savlaicīgi atbraukt, aizsargājot īpašumu mājokļos, vasarnīcās, veikalos, DUS un citās vietās, kur bieži notiek ielaušanās. Taču reģionos attālumi ir lielāki un pasargāt īpašumu ir problemātiski, tādēļ garnadži bieži paspēj aizbēgt no nozieguma vietas, paņemot līdzi preces vai privātas mantas,” skaidro apsardzes eksperts. 

Novērots, ka īpaši pieaug zādzību skaits degvielas uzpildes stacijās un kioskos. Zagšana ir īpaši izplatīta to cilvēku vidū, kuriem ir sarežģīta finanšu situācija, ieskaitot pensionārus, studentus, pat ģimenes ar bērniem, kā arī atkarīgus cilvēkus. 

“Situācija ir sarežģīta: reģionos aug zādzību skaits, taču noreaģēt un ierasties objektā dažu minūšu laikā praktiski nav iespējams. Lai aizsargātu objektus no zādzībām, mēs esam izstrādājuši inovatīvu risinājumu: sensoru, kas minūtes laikā piepilda telpu ar dūmiem. Pēc 30 sekundēm zaglim, kas ir ielauzies telpā, kļūst grūti elpot, viņš slikti redz. Ja telpa netiek pamesta, tad ar lielu varbūtību cilvēks būs dezorientēts un nespēs tikt ārā līdz brīdim, kamēr dūmi neizklīdīs. Tad jau būs atbraukusi arī policija vai apsardze. Šis risinājums ir pilnīgi drošs cilvēka veselībai un īpašumam. Alternatīvie sensori ar miglu rada nosēdumus, kas bojā īpašumu, ar dūmiem šādu problēmu nav. Pēc dūmu ģeneratora lietošanas vienkārši ir jāizvēdina telpas un viss. Tā sakot, aitas veselas un vilki paēduši,” skaidro R.Vorslavs. 

Šis risinājums Latvijā ir pieejams kopš 2024.gada jūnija, un jau vairāk nekā 115 klientu ir interesējušies par tā ierīkošanu. Īpaši liela interese ir vērojama no DUS un kioskiem, tas veido 31% no kopējā pieprasījumu skaita.

Foto: pixabay.com

TOP Komentāri

avatar