Šefpavāri pagatavoja simtgades putru (FOTO)

Lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, Starptautiskajā Putras dienā AS “Rīgas Dzirnavnieks” kopā ar Latvijas šefpavāriem un skolēniem Rīgas centrā vēra vaļā Simtgades putras vēstniecību, kurā ikviens varēja nogaršot izcilākos putras ēdienus.

Putras vēstniecībā gardākās putras pagatavoja Elmārs Tannis un šefpavāri no restorāniem “Muusu”, “Moltto”, “Zaļais Maksis”, “Hercogs” kopā ar skolēniem no dažādiem Latvijas reģioniem.
Anita Skudra, AS “Rīgas Dzirnavnieks” direktore, atklāja vēstniecību, uzsverot, ka Putras diena Latvijā jau tiek svinēta 10 gadu. Viņa pastāstīja, ka Putras vēstniecība ir veltīta simtgades putrai. Labākie pavāri piekrita uzmeistarot mūsdienas putru. Tā no brokastu galda mājās ir nokļuvusi uz galdiem restorānā, mainot izskatu, garšu un tēlu kopumā – tā no vienkārša ēdiena kļuvusi par izcilas maltītes sastāvdaļu.

Restorāns “Hercogs” pagatavoja auzu pārslu putru ar cidoniju ievārījumu un plāni sagrieztu vītināto šķiņķi, kuram klāt tika pievienots mandeļu piens un putots olas baltums. Restorāna “Moltto” spēka putras pamatā bija rīsu pārslas, vārītas rīsu-mandeļu pienā ar blenderētām ogām un augļiem. Restorāns “Zaļais Maksis” mainīja auzu pārslas putras garšu, vārot pilngraudu auzu pārslas dažādos pienos. Restorāns “Muusu” izmēģināja mūsdienu putrā ieklaut eksotiskākas garšas, pagatavojot kokospienā vārītu bulguru ar krāsnī ceptu muskatķirbi, spinātiem un kaltētām dzērvenēm. Savukārt Elmārs Tannis un Svetlana Vinogradova pārsteidza ar gardu karamelizēto auzu pārslu putru, pirms vārīšanas karamelizējot auzu pārslas.
Pavārus ar dažādiem priekšnesumiem uzmundrināja un viņu veikumu novērtēja skolēni no J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolas, Rīgas 19. vidusskolas, futbola kluba “Tukums 2000”, Tukuma 2. vidusskolas un Vangažu vidusskolas.

Putras diena kopā ar restorāniem notiek par godu Starptautiskajai Putras dienai, kas visā pasaulē tiek svinēta 10.oktobrī. Šogad tā tiek veltīta Latvijas simtgadei un putras tradīcijām kā kultūras mantojumam. Vēstniecībā kopā ar bērniem darbojās māksliniece Elita Patmalniece un sportisti Līna Mūza un Daumants Dreiškens.
Putras dienas svētki notiek Putras programmas ietvaros, ko organizē AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar graudaugu pārslām “Herkuless” sadarbībā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC). Tā Latvijā notiek jau sesto gadu. Ņemot piemēru no Latvijas, Putras programma nu jau tiek īstenota arī Lietuvā un Igaunijā.
Šogad oktobrī Putras diena un Putras mēnesis Latvijā tiek svinēts ar daudzām aktivitātēm skolās. Oktobrī skolās notiek Vislatvijas Putras programma, kuras ietvaros bērniem ir iespēja piedalīties Putras stundā, kas veltīta tēmai “Simtgades putra”. Skolu ēdnīcas iesaistās Putras mēnesī ar speciāli pagatavotām putrām skolēniem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar