Sācies ražas novākšanas laiks – ieteikumi ātrākai un vieglākai ražas novākšanai

Ražas novākšanai vienmēr ir bijusi īpaša nozīme – mūsu iecienītās garšas paspilgtina tieši pašu izaudzētie produkti. Ne velti vairāk nekā 80% dārza entuziastu Eiropā atzīst, ka tieši ražas novākšana ir viņu mīļākā dārza aktivitāte*, jo tieši ražas sezona ir laiks, kad baudīt dārza darbu augļus. Ko ņemt vērā un kā atvieglot ražas vākšanas procesu, ieteikumos dalās zīmola Fiskars eksperti.

Katrai šķirnei savas gatavības pazīmes

Ir pienācis laiks, kad izaudzētās dabas veltes – tomātus, gurķus, kabačus, kāpostus, burkānus, sīpolus un virkni citu labumu -, ceļam savā pusdienu galdā un gatavojam krājumus arī ziemai. Pirms sāc novākt dārzeņu ražu, atceries, ka katrai dārzeņa šķirnei ir savas atšķirīgas gatavības pazīmes. Piemēram, kamēr vienas šķirnes gurķi ir gatavi novākšanai jau 6-10 cm garumā, tikmēr citi – sasniedzot vien 10-15 cm garumu.

Der atcerēties, ka, laicīgi nenolasot jau ražai gatavos gurķus, var aizkavēties to tālākā raža. Novācot gurķus, ieteicams tos precīzi nogriezt ar asu nazi vai grieznēm. Ja griešanas procesā ir aizlauzts vai iegriezts gurķa kāts, tā var sabojāt pašu augu, tieši tādēļ ir jāizvēlas darbarīki, kas atvieglos šo aktivitāti. Piemēram, Fiskars salokāms ražas novākšanas nazis būs piemērots palīgs ražas novākšanai, pateicoties tā izliektajam galam, tas nodrošinās vieglu piekļuvi pie dārzeņa, nesabojājot pašu stādu.

Savukārt burkānu ražas novākšanas laiks ir nosakāms pēc to šķirnes un norādītā nogatavošanās laika pēc dīgšanas. Cits veids kā noteikt burkānu gatavību ir pēc vizuālām pazīmēm – kad burkāni ir nogatavojušies, tie nedaudz palien ārā no augsnes. Ierasti gatava burkāna diametrs sasniedz ap 3 cm. Ja burkāni ir paredzēti ēšanai uzreiz, lai tie nebūtu noklāti ar zemi, iesakām izmantot Fiskars ražas novākšanas grozu, kuram ir speciāli paredzēta caurdura puse, lai tikko novākto ražu varētu bez problēmām noskalot.

Novāc ražu arī no visaugstākajiem zariem

Lai arī vasaras izskaņā ražas novākšana asociējas ar sakņu dārza labumiem, nevar aizmirst arī par augļu dārzu un ābolu ražas laiku. Āboli ir iecienīts auglis, kuru var gan likt uz kāra zoba gan svaigā veidā, gan ietvert kāda gardā receptē, piemēram, plātsmaizē, vai arī uzglabāt tos ziemai – svaigai ēšanai, sagriežot šķēlēs un izžāvējot, vai arī izspiežot sulu.

Neatkarīgi no tā, kā ābolus izlietosi, ir dažas lietas, kas ir jāatceras. Ja vēlies ābolus baudīt ziemā, uzglabāšanai piemēroti būs āboli, kuri novākšanas nav sasitušies un citādi bojājušies. Savukārt, ja ābolus ņem no koka, atceries, ka āboli ir gatavi, ja ābolu kāts viegli atdalās no ābeles zara, kad to pagriež. Tāpat, ja ābola sēklas iekšpusē ir brūnas un tā serde ir kļuvusi tumšāka, arī tas signalizē par ābola gatavības pakāpi. Lai novāktu ražu pat no augstākajiem ābeles zariem vienlaikus neapdraudot savu veselību, ieteicams izmantot Fiskars QuikFit™ augļu novācēju, ar kuru var aizsniegt augļus līdz pat 6 m augstumam, tai pašā laikā nodrošinot vieglu un saudzīgu augļu novākšanu.

Kad ābolu raža novākta, veselos ābolus ziemai uzglabā tumšā vietā ar lielu mitruma daudzumu. Ja gadījumā nav iespējams telpā nodrošināt pietiekamu mitrumu, tad droši var novietot blakus traukus ar ūdeni. Ābolus vislabāk uzglabāt uz augļu plauktiem vai plakanās kastēs. Kastes var izklāt ar koka skaidām vai gofrētu papīru, lai novērstu iespējamās spiediena pēdas. Turklāt, ja uzglabā ābolus bez kāta – apēd tos ātri, jo citādi tie var ātri sapūt.

Parūpējies par saviem ceļgaliem

Nereti viena no pozām, kurā vācam ražu – ir tieši atspiežoties uz ceļgaliem, kas var sagādāt nepatīkamas sāpes. Lai nesatraumētu savus ceļgalus, iesakām izmantot ceļgalu paliktni, kuru iespējams pārvietot ar vienu rokas stiepienu. Fiskars Solid™ paliktnis ceļgaliem novērš ceļgalu sāpes, kas var rasties strādājot uz cietām un nelīdzenām virsmām. Tas ir ērts un ūdensizturīgs, viegli lietojams un pārvietojams, turklāt to iespējams tīrīt ar dārza šļūteni, kas viegli žūst pēc mazgāšanas.

*Fiskars “Happiness Survey” pētījums veikts 2020. gadā un tajā  piedalījās 2 700 respondenti no 11 pasaules valstīm: Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Francijas, Itālijas, Polijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Vācijas, Lielbritānijas un ASV.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar