Rīgas Zooloģiskajā dārzā top īpaša ligzda melnajiem stārķiem

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā (Rīga ZOO) tiek būvēta vēl nebijusi ligzdas platforma un ligzdas pamatne šeit mītošo melno stārķu pāra vajadzībām. Projekts tiek realizēts sadarbībā ar melno stārķu pāra lieldraugu Lidl Latvija.

Lai projektu padarītu unikālu un piešķirtu tam īpašu raksturu, ligzdas platformas koka pamatne tiek veidota senlatviešu Saules zīmes veidolā. Ligzdas platforma ir 1 x 1 metrus liela. Rīgas melno stārķu ligzdas projektu radījuši Rīga ZOO Ornitoloģijas un Terārija nodaļas darbinieki sadarbībā ar Rīga ZOO Celtniecības nodaļu. 

“Mūsu melno stārķu pāris ir vēl jauns, tie nav iepriekš perējuši pēcnācējus un tagad tiem būs ērta vieta nākamo paaudžu veidošanai, kurā jau pavisam drīz ļoti ceram ieraudzīt snaikstāmies mazo stārķēnu izsalkušos knābīšus,” atklāj Guna Vītola, Rīga ZOO Dzīvnieku kolekcijas vadītāja.

Melno stārķu pāra “jaunbūve” top ar Lidl Latvija atbalstu, un uzņēmuma Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule uzsver: “Vides bioloģiskā daudzveidība ir ārkārtīgi svarīga mūsu planētas turpmākai pastāvēšanai. Ir ļoti žēl, ka ne visām sugām vairs ir pieejami piemēroti apstākļi viņu veiksmīgai atjaunotnei, tostarp arī melnajiem stārķiem Latvijā. Tāpēc augstu novērtējam Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ekspertu pieredzi un darbu, izglītojot apdraudēto sugu dzīvi un lomu vidē. Ar prieku iesaistāmies Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza aktivitātēs, kas apmeklētājiem palīdz labāk izprast cilvēka lielo ietekmi uz vidi, redzot to tuvplānā.” 

Rīga ZOO Dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola stāsta, ka  viens no pamatuzdevumiem ir reto un apdraudēto sugu saglabāšanas nodrošināšana un nepieciešamo apstākļu nodrošināšana,  lai visas Rīgas ZOO dzīvojošās dzīvnieku un putnu sugas spētu veiksmīgi vairoties. Melno stārķu gadījumā viens no vairošanās pamatnosacījumiem ir iespēja olas dēt un izperēt ligzdā, kas atrodas koka vai īpašas platformas galotnē. Dabā melnie stārķi savas ligzdas veido vecu koku galotnēs apmēram 4 līdz 25 metru augstumā, tādēļ tiek būvēta īpaša platforma, kas pietuvināta dabiskiem ligzdošanas apstākļiem

Ligzda tiek veidota Rīgas ZOO aviārijā. Visus nepieciešamos darbus rūpīgi un atbildīgi veic divi Rīga ZOO meistari. Platformas un ligzdas veidošanā tiek izmantoti tikai dabīgi, ķīmiski neapstrādāti kokmateriāli, kā arī tiek pārbaudīts, lai visu skrūvju, naglu un pārējo konstrukcijas materiālu asie gali būti noslēpti un nolīdzināti. 

Pēc jaunākajiem datiem Latvijā kopumā ligzdo tikai 500 līdz 700 melno stārķu pāri. Šie putni ir īpaši jāaizsargā, jo intensīvas mežizstrādes rezultātā tiek iznīcināti veci koki, kas piemēroti melno stārķu ligzdošanai un melno stārķu skaits Latvijā pēdējo gadu laikā strauji samazinās.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Laura Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Laura
Viesis
Laura

Laba diena katram! Es vēlos izmantot šo mediju, lai pastāstītu jums par godīgu aizdevuma uzņēmumu, kas man palīdzēja saņemt komerciālu aizdevumu ar saprotamiem noteikumiem. viņi piedāvā visu veidu aizdevumus.
Saziņas e-pasts: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447300508785