Rīgā aizturēts vīrietis ar vairāk nekā miljons nelegālajām cigaretēm

Strādājot nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (GKrPP ONAP) amatpersonas šā gada jūlijā nonāca pa pēdām kādam vīrietim, kurš saistīts ar nelegālo cigarešu apriti.

     24. jūlijā likumsargi ieradās aizdomās turētā vīrieša garāžā Rīgā, Teikā. Policistu ierašanās brīdī vīrietis ar savu automašīnu brauca laukā no garāžas. Likumsargi aizšķērsoja ceļu, taču vīrietis pēkšņi izlēca no transportlīdzekļa un metās bēgt, pēc kā tika aizturēts.  

     Pārbaudot vīrieša garāžu un tajā atrodošās automašīnas, tika konstatēta 101 kaste ar nelegālajām cigaretēm, no tām aptuveni divas trešdaļas bija “Premjer”, bet pārējās – “Winston” markas cigaretes. Kopā kastēs atradās viens miljons un desmit tūkstoši cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

     Aizdomās turētais 1968. gadā dzimušais vīrietis tika aizturēts. Jāatzīmē, ka policijas redzeslokā viņš nonācis pirmo reizi. 

     Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un pārvadāšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

     Aizdomās turētais pret drošības naudu līdz tiesai ir atbrīvots no apcietinājuma. 

     Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka atsavinātās cigaretes, iespējams, bijušas paredzētas realizēšanai Rīgā. Taču precīzi notikušā apstākļi, tostarp tas, kur vīrietis šīs cigaretes ieguvis, šobrīd tiek skaidroti izmeklēšanā.

     Ar nelegālo akcīzes preču apriti saistīti noziegumi tiek atklāti ik dienu. Atskatoties uz Valsts policijas GKrPP ONAP pēdējā pusgada darba rezultātiem, šīs struktūrvienības amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes un Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas ir apturējuši trīs nelegālo degvielas uzpildes staciju darbību. Divas no tām darbojušās Daugavpilī, bet viena Rīgā. Šajās degvielas uzpildes stacijās atsavināti 4 780 litru degvielas. Tāpat šajā periodā minētā Valsts policijas struktūrvienība ir atsavinājusi vairāk nekā 17 653 litrus spirta. Papildus miljonam cigarešu, kas 24. jūlijā tika atsavinātas Rīgā, pēdējo sešu mēnešu laikā ONAP amatpersonas atsavinājušas vēl 510 2014 nelegālo cigarešu.

     Vērtējot organizētās noziedzības tendences, Valsts policijas GKrPP ONAP 1. nodaļas priekšnieks Raitis Kalnačs uzsver: “Šobrīd mēs novērojam, ka organizētie noziedzīgie grupējumi arvien biežāk izvēlas iegūt līdzekļus, pievēršoties nelegālai akcīzes preču tirdzniecībai, nevis smagākiem noziegumiem. Līdz ar to, šādu noziegumu apkarošana ir viena no prioritātēm, kam arī turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība.”

Foto:VP

TOP Komentāri

avatar