Pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām ilgstoši jāgaida rindā, lai saņemtu palīdzību

Pasaules Mentālās veselības dienā Bērnu un pusaudžu resursu centra (PRC) durvis Rīgā un reģionos bija atvērtas ikvienam pusaudzim un viņa tuviniekiem. Atsaucība bija liela, un kopumā 14 PRC centrus apmeklēja vairāk nekā 130 jaunieši un viņu vecāki. Vislielākais apmeklētāju skaits bija Jelgavas PRC, kurā viesojās 35 pusaudži. Atvērto durvju dienu mērķis bija sniegt gan informāciju par palīdzības iespējām, gan tūlītēju atbalstu. Ņemot vērā, ka Mentālās Veselības dienā simtiem Latvijas skolu saņēma draudu vēstules, liela daļa jauniešu vēlējās ar speciālistiem runāt par evakuāciju un ar to saistīto trauksmi un bailēm. Tāpat jauniešus interesēja jautājumi par bulingu un attiecībām skolā, paškaitējumu, procesu un vielu lietošanu, savukārt vecāki vēlējās aprunāties par attiecībām ģimenēm un pusaudža audzināšanu. 

PRC šogad turpina saskarties ar situāciju, kad pieprasījums pēc palīdzības ievērojami pārsniedz iespējas to savlaicīgi nodrošināt. Šobrīd rindā gaida jau 430 pusaudži, un gaidīšanas laiks var sasniegt pat 5 mēnešus. Līdz 1.oktobrim PRC palīdzību ir sniedzis jau vairāk nekā 8400 pusaudžiem, no kuriem 2092 palīdzību saņēma ilgstoši. Tas ir vairāk nekā visa iepriekšējā gada laikā, taču joprojām nespējam visiem nodrošināt savlaicīgu atbalstu lielā pieprasījuma dēļ. Pirmo konsultāciju gan cenšamies sniegt 2 nedēļu laikā, lai varētu izvērtēt, cik nopietnas ir pusaudža grūtības. Tas, ko mēs redzam, ir, ka lielākajai daļai problēmas ir pietiekami izteiktas ar pazeminātu funkcionēšanu vienā vai vairākās dzīves jomās. Tas nozīmē, ka pusaudzim var būt grūtības skolā, ģimenē, draugu lokā, ar atkarību izraisošu vielu lietošanu, turklāt vairākas grūtības var būt vienlaikus. Visbiežāk PRC speciālisti pusaudžiem konstatē depresijas, trauksmes, attiecību un mācību motivācijas grūtības,” pastāstīja Liene Dambiņa, Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja.  

PRC šogad ir uzsācis sniegt atbalstu arī pusaudžiem ar ļoti kompleksām grūtībām, tostarp, impulsīvu uzvedību. Pakalpojums ir balstīts Dialektiski biheiviorālajā terapijā (DBT) un ietver terapiju, telefona koučingu un prasmju treniņu grupas gan jaunietim, gan viņa ģimenei. “Jauno programmu uzsākām šī gada vasarā sadarbībā ar Labklājības ministriju un Valsts Probācijas dienestu. Šobrīd 71 pusaudzis gan Rīgā, gan reģionos saņem palīdzību, kāda līdz šim Latvijā nebija pieejama, bet ir pierādīta kā efektīva pasaules līmenī darbā ar jauniešiem, kuriem ir izteiktas impulsu kontroles grūtības. Vairāku gadu garumā PRC redzējām, ka daļa jauniešu izkrīt no mūsu programmām, jo nespējām viņiem sniegt atbilstošu palīdzību. Šiem pusaudžiem bija izteiktas uzvedības un impulsu kontroles grūtības, tamdēļ mērķtiecīgi ieviesām DBT programmu. Diemžēl arī to jauniešu skaits, kuriem ir ļoti kompleksas grūtības ar izteikti pazeminātu funkcionalitāti un eksternalizētiem traucējumiem, ir lielāks nekā spējam nodrošināt palīdzību, un rindā uz DBT programmu gaida jau 21 pusaudzis”, komentēja Bērnu un pusaudžu resursu centra vadītāja, dr. Anete Masaļska.

Pasaules Veselības Organizācijas dati liecina, ka katrs septītais pusaudzis vecumā no 10-19 gadiem saskaras ar mentālās veselības grūtībām. Ir pierādīts, ka savlaicīga un atbilstoša palīdzība var uzlabot pusaudžu mentālo veselību, taču pieaugošais pieprasījums pēc palīdzības gan pasaulē, gan Latvijā negatīvi ietekmē iespējas saņemt profesionālu atbalstu. 

Par Bērnu un pusaudžu resursu centru

Bērnu un pusaudžu resursu centru (BPRC) ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. Kopš 2018.gada BPRC sniedz uz pierādījumiem balstītu, profesionālu, mūsdienīgu un multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības ministrijas un Veselības ministrijas piešķirtajam finansējumam, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams 9 Latvijas pilsētās- Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar