Provokatīvā un Berlīnes kino festivālā apbalvotā filma “Sinonīmi”

Izraēlas režisora Nadava Lapida jaunākā filma “Sinonīmi” (Synonyms), Berlīnes kinofestivālā ieguva ne tikai Zelta lāci, bet arī FIPRESCI balvu. Provokatīvā filma vēsta par jaunu puisi vārdā Joavu, kurš bruņojies ar kabatas izmēra franču valodas vārdnīcu un apņēmību kļūt par īstenu francūzi, aizbēg no savām dzimtajām mājām Izraēlā un ierodas Parīzē. “Sinonīmi” kinoteātros Latvijā tiks demonstrēta sākot no 25. septembra. 

Filmas galvenais varonis Joavs jau pirmajās filmas minūtēs nonāk neapskaužamā situācijā, tomēr ilgi nelaimē un vienpatībā nepaliek. Emils un Karolīna – divi turīgi parīzieši palīdz Joavam izkļūt no likstām, kas ir sākums netipiskai draudzībai. Lai arī Joavs grib aizmirst dzimteni un vairs nekad nerunāt tās valodā, viņš saviem jaunajiem draugiem stāsta stāstus, kas pārvesti no mājām, un kādā brīdī aptver, ka kļūšana par kādu citu nav sinonīms sevis noliegšanai.

Traģikomiskais un daļēji autobiogrāfiskais stāsts ataino paša Izraēlas režisora izjūtas, kad Lapids aizbēdzis uz Eiropu, esot pārliecināts, ka piedzimis Tuvajos Austrumos kļūdas dēļ. Tāpat kā Joavs, Lapids jutās nospiests no savas valsts nacionālistiskās vardarbības žņauga, kas pieprasīja hipermaskulitāti un lika mantot identitāti, kas viņam šķita kā trako krekls. “Joava ķermenis ietver pagātni”, stāsta Lapids. “Tajā ir viņa būtiskā daba, kuru viņš vēlas iznīcināt, bet pagātni nevar izmainīt”. Jo vairāk Joavs cenšas kļūt par francūzi, jo vairāk viņš saaug ar valodu, un, jo izteiktāk viņš mēģina nomainīt vienu nacionālisma zīmolu pret citu, jo vairāk cilvēki viņu redz kā Izraēlas vīrišķības simbolu.

Režisors Nadavs Lapids rokās neturēja kameru līdz 26 gadu vecumam. Aizrautību par kino viņš atklāja dzīvojot Parīzē pēc obligātās armijas dienesta pabeigšanas. Iemīloties audiovizuālajā mākslā, viņš atgriezās Izraēlā un kopš tā laika ir izveidojis trīs būtiskus darbus. Debijas filma “Policists” (Policeman) bija izplānota apsūdzība par Izraēlas neatbilstībām, radikāli strukturēta vienošanās, kas balstīta pretrunās. Nākamā filma “Bērnudārza audzinātājs” (The Kindergarten Teacher) drīz vien izpelnījās arī amerikāņu versiju. 

Filma “Sinonīmi” savu Latvijas pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā. Taču plašākai publikai tā būs pieejama sākot no 25. septembra kinoteātros “Kino Bize”, “Kino Citadele”, “Kino Cēsis”, “Kino Vidzeme” un “Splendid Palace”. 

Filma tiks demonstrēta franču valodā ar subtitriem latviešu valodā. 

TOP Komentāri

avatar