Praktiski padomi, kā mājās radīt Lieldienu noskaņu

Kaut arī salīdzinājumā ar citiem gadiem šogad Lieldienu svētki solās būt daudz klusāki – tuvāko lokā un bez ierastajām svinībām publiskās vietās, tas nebūt nenozīmē, ka nevaram ienest Lieldienu noskaņu tur, kur pavadām visvairāk laika, – mājās! Mājas ir vieta, kur jūtamies visērtāk un kas atspoguļo visas mūsu dzīves norises, sajūtas un aktualitātes, tātad – ideāla vieta svinībām! Kā radīt Lieldienu svētku noskaņu mājās, iesaka mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti.

Zaļumi, pūpoli un svaigi ziedi

Lieldienas latviešiem jau izsenis simbolizē pavasara sākumu, saules atmodu un visa dzīvā uzplaukumu. Ienes pavasari arī mājās! Zaļumi un svaigi ziedi vāzēs vai podiņos radīs ne vien svētku noskaņu, bet arī ļaus sajust, kā uzplaukst pati māja. Turklāt tie sniegs arī nomierinošu efektu: zaļā krāsa un dabas tuvums cilvēkā vairo harmoniju. Neaizmirsti arī par Lieldienu simboliem – pūpoliem! Tie īpaši iederēsies interjeros, kuru saimnieki dod priekšroku minimālismam un neitrālām nokrāsām. 

Dzeltenās krāsas uzvaras gājiens

Runājot par pavasari un dabu, nedrīkst aizmirst arī par dzelteno krāsu, kas uzskatāma teju par pavasara simbolu. Ienes dzelteno krāsu mājās ar pavisam vienkāršiem paņēmieniem vai nelielām detaļām! Ja iekārtojums atļauj, piekar pie sienas kādu gleznu dzeltenos toņos, bet, ja vēlies izteiktāku akcentu, iespējams, ir kāda istabas siena, kas jau sen alkusi pēc pārmaiņām.  Varbūt arī vecais plauktiņš jau sen gaida pārkrāsošanu? Un kādēļ lai tā jaunā krāsa nebūtu tieši dzeltenā? Lai ikdienu un svētkus padarītu jautrākus un saulainākus, iekļauj dzelteno krāsu arī ēdienkartē un galda klājumā. Bet, lai būtu stilīgs un sekotu aktualitātēm, par pamatkrāsu izvēlies šogad aktuālo pelēko toni ar dzelteniem akcentiem, piemēram, liec uz pelēka galdauta dzeltenus dekorus – salvetes un citronus.

Kārumu medības vēl pirms svētkiem

Lai arī svētkiem kalendārā atvēlēti īpaši datumi, tas nebūt nenozīmē, ka noskaņoties tiem un sākt svinēt nevarētu jau laikus. Piemēram, Lieldienās tik ierasto olu un kārumu meklēšanu  var uzsākt jau vairākas dienas pirms pašiem svētkiem! Mājoklī paslēptas šokolādes olas un citi tematiski kārumi krāsainos iesaiņojumos ne vien paildzinās svētku sajūtu, bet arī radīs lielu prieku bērniem, meklējot un atrodot,  bet pieaugušajiem – slēpjot! 

Pavasara smarža mājās

Katram mājoklim ir sava īpašā smarža, kas ietekmē gan iemītnieku garastāvokli, gan kopējo noskaņu. Tomēr bieži aizmirstam, ka tā ir arī interjera sastāvdaļa! Lai pavasara, dabas un svētku smaržu ienestu mājās, iegādājies īpaši smaržīgus augus, piemēram, narcises vai hiacintes. Ja ziedu tomēr šķiet par daudz vai kādam no mājiniekiem raksturīgas pavasara alerģijas, izmanto iespēju pavasara aromātus mājās ieaicināt ar gaisa atsvaidzinātāju, mitrinātāju vai ēterisko eļļu palīdzību – to piedāvājums mūsdienās ir tik plašs, ka ikviens varēs atrast ko savām sajūtām un svētku asociācijām tuvu.

Pavasarīgi aksesuāri un dekori

Pūkainu cāļu un trušu figūras, krāsainas olas, tematiski pavasarīgas salvetes, sveces pasteļtoņos, lielākas vāzes un gaišāks galda klājums – šie ir dekori, kas ik mirkli atgādinās, ka pavasara saulgriežu laiks ir klāt! Plašajā piedāvājumā iespējams piemeklēt īstos rotājumus katra gaumei un dzīvesstilam, lai ar nelielām izmaiņām panāktu gaišāku un svinīgāku noskaņu.

Īpašs galda klājums

Lai radītu īstu svētku sajūtu, liela nozīmē ir svētku galda klājumam. Neskumsti, ka nevari doties uz restorānu vai kafejnīcu – šo sajūtu var ienest mājās! Atliek vien nedaudz papūlēties un būt radošiem, piemēram, galda noformējumā izmantojot dabas veltes – sūnas, zarus, ziedus. Tāpat īpašu akcentu var radīt krāsainas, eleganti salocītas salvetes, kā arī svētku stilistikai atbilstoši dekori – sveces, svečturi, olas, koka elementi, zaķu un cāļu figūriņas. Arī krāsaini, kvalitatīvi trauki var radīt īstu svētku noskaņu! Lai pavasaris gozējas ne tikai aiz loga, bet arī uz svētku galda! Un atceries, ka liela nozīme ir stila un dekoru ilgtspējai. Izvēlies to, kas draudzīgs ne tikai tavam maciņam, bet arī apkārtējai videi! Piemēram, auduma salvetes, ko var izmantot vairākkārt.

Dažādas olu krāsošanas tehnikas

Vai gan ir kāds, kurš Lieldienās ne reizi nav krāsojis olas? Olu krāsošanas tehnikas ir tik daudz un dažādas, ka katrs var piemeklēt sev tīkamāko un laika resursiem atbilstošāko. Šogad līdzās jau ierastajai olu krāsošanai sīpolu mizās īpaši aktuālas būs arī citas dabiskā veidā, piemēram, melleņu ievārījumā, garšvielās, dažādu tēju uzlējumos, krāsotas olas. Savukārt tie, kuriem patīk klasiski toņi, var izmēģināt grafikas tekhniku un olas krāsot tikai divos toņos, kas šogad īpaši modē – melnā un baltā. Savukārt ģimenēs, kurās aug bērni, noteikti ir vērts izmēģināt olas krāsot dekupāžas tehnikā, kas ļaus olām pārvērsties īstos meistardarbos!

Bet vispirms – sajūtas un emocijas

Lai kā arī rotātu mājokli, pats svarīgākais ne vien Lieldienās un citos svētkos, bet arī ikdienā ir un vienmēr būs īstā māju sajūta un kopā būšanas prieks! Veltiet laiku saviem mīļajiem – atrodi  vecvecāku pierakstus, atceries bērnību un ievies savā dzīvē sen aizmirstas tradīcijas! Velti laiku tam, ko līdz šim dažādu iemeslu dēļ vienmēr nācies atlikt malā, piemēram, izmēģini visas olu krāsošanas metodes. Mūsdienās, kad sazināties ar mīļajiem iespējams, izmantojot dažādas tehnoloģijas, arī svētkus, kaut arī katrs savās mājās, varam pavadīt kopā! Lai skaistas un enerģiskas Lieldienas!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar