Pirmizrādi piedzīvojusi unikāla filma par LGBTQ

Piektdien, 20. janvārī, Daugavpilī restoranā “LAMPA Cafe Bar” norisinājās portāla “Chayka.lv” radītās dokumentālās filmas “DAUGAYPILS” pirmizrāde, kas sniedz unikālu iespēju iepazīties ar LGBTQ+ kopienas stāstiem. Filmas pirmajā sērijā varoņi atklāti stāsta par to, ko viņiem nācies piedzīvot bērnībā un jaunībā, sākot no tuvinieku neizpratnes līdz fiziskiem draudiem, kā arī dažkārt no kauna apziņas līdz sevis pieņemšanai.
Filmas “DAUGAYPILS” projekta mērķis ir sniegt iespēju ieskatīties mūsu sabiedrības, iespējams, “neredzamamajā” sabiedrības daļā — LGBTQ+ kopienā — gejiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transpersonām, kuri bieži, baidoties no nosodījuma, ir spiesti slēpties. Filmas komanda atzīst, ka tas ir mēģinājums rast atbildes uz jautājumiem, kas skar LGBTQ+ kopienu un tās redzamību Daugavpilī, kā arī uzzināt Daugavpils iedzīvotāju viedokļus par kopienas cilvēkiem. 
Filmas galvenie varoņi komponists Jurijs un students Vitalijs dalās ar saviem stāstiem par sevis pieņemšanu, iznākšanu no skapja un  attiecībām ar viņu ģimenēm. Filmā ir iekļautas arī intervijas ar Daugavpils iedzīvotajiem, kurās gan jaunieši, gan pieaugušajie sniedz savu viedokli par LGBTQ+ kopienas esamību Daugavpilī. Kā arī filmas pēdējā ainā piedalījās septiņi jaunieši no LGBTQ+ kopienas Daugavpilī. 
Strādājot pie projekta, “Chayka.lv” komanda tikās ar daudziem LGBTQ+ cilvēkiem Daugavpilī: “Mēs sapratām, ka būs nepieciešamas vairākas sērijas, lai aktualizētu mums visiem svarīgus jautājumus un sniegtu iespēju izteikties dažādiem Daugavpils LGBTQ+ kopienas cilvēkiem,” stāsta Eleonora Rūzvelta, portāla “Chayka.lv” žurnāliste.
Gan filmas dalībnieki, gan jauniešu mentālās veselības projektu rīkotājs Žanis Ovčinko uzsver, ka ir nepieciešams rīkot aizvien vairāk izglītojošu pasākumu un veicināt sabiedrības informētību par LGBTQ+ cilvēku problēmām Latvijā.
Pasākuma ietvaros pēc filmas pirmizrādes tika rīkota paneļdiskusija ar filmas autoriem, tās varoņiem Juriju un Vitāliju, kā arī ar “LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka” komandu: valdes priekšsēdētāju Kristīni Garinu, valdes locekli Kasparu Zālīti un projektu vadītāju Viktoriju Tkačenko. “Mums ir ārkārtīgi svarīgi, redzēt LGBTQ+ kopienas aktivitātes arī ārpus Rīgas. Kopienas redzamība iepriekš bijusi koncentrēta galvenokārt Rīgā, tādēļ esam priecīgi sniegt atbalstu šī pasākuma īstenošanā, kā arī turpināsim atbalstīt arī nākotnes aktivitātes,” — pastāstīja Kristīne Garina, LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” valdes priekšsēdētāja.  
“Esam informēti, ka Daugavpilī iepriekš notikuši centieni ierobežot dažādus ar LGBTQ+ kopienu saistītus notikumus. Mūs ļoti priecē, ka LGBTQ+ jautājumu aktualizēšana notiek sadarbojoties kā aktīvistiem, tā arī nevalstiskajām organizācijām un vietējiem medijiem. Šis noteikti ir labs piemērs un iedvesma citiem notikumiem citos Latvijas nostūros,” dalījās Kaspars Zālītis, LGBT un viņu draugu apvienības “Mozaīka” valdes loceklis.
Filmu veidojuši “Chayka.lv” žurnālisti Eleonora Rūzvelta, Pāvels Hnikins un Inna Plavoka. 
Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar