Pieredzes stāsts: Palīdzot iedvesmot citus, gūt iedvesmu pašam

Mācoties vidusskolā, piedalījos profesionālās pilnveides izglītības programmā „Panākumu Universitāte”. Programmas ietvaros bija iespēja dažādu interesantu cilvēku vieslekcijas un tas aizrāva un iedvesmoja tik ļoti, ka nolēmu palīdzēt iedvesmot arī citus jauniešus, stāsta jauniešu programmas brīvprātīgā koordinatore, Rīgas Tālmācības vidusskolas absolvente Kristiāna Meškauska. Tas ir aktīvs un interesants darbs, kurā varu likt lietā savas prasmes un zināšanas, lai palīdzētu citiem jauniešiem no visas Latvijas.

Gandarījums, ka skolēini klausās ar patiesu interesi

Ik gadu programmā piedalās aptuveni 600 jaunieši no visas Latvijas, kurus reizi mēnesī uzrunā dažādi iedvesmojoši vieslektori. Es mīlu līdzdarboties jauniešu programmā – veikt aptaujas, lai uzzinātu, kādus lektorus jaunieši vēlas dzirdēt, uzturēt sociālos tīklus, atspoguļojot interesantākos domugraudus. Labākais brīdis šajā projektā ir tad, kad vēroju lektorus un jauniešus un redzu, ka jaunieši klausās un iesaistās diskusijās ar patiesu interesi. Vienmēr jūtos saviļņota, ja pēc vieslekcijas izveidojas rinda ar skolēniem, kuri vēlas uzdot lektoram vēl kādu jautājumu un uzzināt ko vairāk.

Sapnis par Bila Geitsa vieslekciju

Protams, tā ir iespēja arī man pašai tikties un dzirdēt daudzas iedvesmojošas personības. Šis ir programmas desmitais jubilejas gads un šajā laikā dzirdēti daudzi un dažādi cilvēki, taču man pašai visvairāk atmiņā palicis uzņēmējs Jānis Kļaviņš, kurš lekcijā atgādināja, ka dzīvē neveiksmes vienmēr būs vairāk nekā veiksmes, ar to ir jārēķinās, taču vienmēr ir jāmēģina un jādara. Manuprāt, šādas atziņas jauniešiem ir ļoti vērtīgas. Ja man būtu tāda iespēja, noteikti vēlētos kā lektoru uzaicināt ASV uzņēmēju, pasaulslavenās datoru tehnoloģiju korporācijas “Microsoft” dibinātāju Bilu Geitsu. Viņš savās lekcijās skolēniem stāsta par 11 pamatprincipiem, kurus pusaudži nekad neuzzinātu, esot skolas sienās. Manuprāt, tieši tāds ir arī dažādu skolēnu projektu mērķis – palīdzēt uzzināt to, ko nevar iemācīties skolā.

Jaunieši ir atvērti un gatavi darīt

Ikdienā bieži var dzirdēt dažādus viedokļus par to, kādi ir mūsdienu jaunieši. Ņemot vērā, ka pati esmu jauniete un ikdienā daudz komunicēju ar vienaudžiem vai vidusskolēniem, varu teikt, ka mūsdienu jaunieši ir atvērti un gatavi darīt. Viņi ir ļoti azartiski, labprāt iesaistās dažādos konkursos, turklāt, nebūt nav tā, ka jauniešiem prātā tikai izklaides. Lielai daļai patīk arī lekcijas par filozofiskām un ļoti nopietnām tēmām, piemēram, uzņēmējdarbību vai mārketingu.

Nākotnes plāni par savu starptautisku uzņēmumu

Arī mani pašu ļoti saista uzņēmējdarbības joma, tāpēc esmu uzsākusi studijas Biznesa augstskolā Turība. Šobrīd esmu uzsākusi pirmos soļus uzņēmējdarbībā, taču nākotnē noteikti vēlos izveidot pati savu uzņēmumu ar starptautisku atpazīstamību. Jau šobrīd zinu, ka tas būs saistībā ar izglītības nozari un jauniešiem. Tas gan ir paradoksāli, jo savulaik man ļoti nepatika nekas, kas bija saistīts ar skolu un mācīšanos. Man nepatika tas, kāda ir mūsu izglītības sistēma un mācīšanās tradīcijas, attiecības starp skolotājiem un skolēniem, tāpēc 11. klasē izvēlējos pāriet uz tālmācību.

Nekad nesaki nekad!

Tā bija ļoti vērtīga pieredze, jo mācīties bija daudz grūtāk. Patiesībā tieši tālmācība man palīdzēja kļūt patstāvīgākai, iemācīties piespiest sevi izdarīt lietas līdz galam un veidot raksturu. Man radās pārliecība, ka varu paveikt daudz vairāk un palīdzēt arī citiem. Cik ļoti kādreiz man nepatika izglītības joma un viss, kas saistīts ar to, tik ļoti tagad, “esot iekšā” vismaz daļā no šiem procesiem, man tie šķiet saistoši un interesanti. Kādreiz pat nevarēju iedomāties, ka ar prieku mācīšos un palīdzēšu mācīties arī citiem. Uz savas ādas paliecinājos, cik patiess ir senais teiciens – nekad nesaki nekad!

Autore: Jauniešu programmas brīvprātīgā koordinatore, Rīgas Tālmācības vidusskolas absolvente Kristiāna Meškauska

TOP Komentāri

avatar