Pieaug interese par propolisu un dabas veltēm imunitātes stiprināšanai

Farmaceitu novērojumi liecina – aprīlī ievērojami pieaugusi klientu interese par dabas līdzekļiem imunitātes stiprināšanai, īpaši propolisu un to saturošajiem līdzekļiem. Tādēļ esam apkopojuši noderīgu informāciju par to, kas ir propoliss, kā arī kad un kā tas pareizi jālieto. Ieteikumos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.

Kā skaidro ģimenes ārste Z. Zitmane, intereses un pieprasījuma pieaugums pēc propolisa varētu būt izskaidrojams ar to, ka šobrīd cilvēki meklē veidus, kā stiprināt imunitāti, un propoliss ir viens no līdzekļiem, ko dēvē par dabīgu imunitāti stiprinošu līdzekli. Arī populārzinātniskajos rakstos ir izskanējis, ka propoliss ir antioksidants, kam piemīt pretvīrusu darbība. Medicīniskajās datu bāzēs par propolisa pretvīrusu iedarbību atrodami vairāki zinātniski pārskati, taču, lai spriestu par tā efektivitāti ir nepieciešami klīniskie pētījumi, uzsver ārste.

Kas ir propoliss un kādos gadījumos to lieto?

Propoliss ir dabīgs augu valsts produkts, kuru bites ražo no augos esošajiem putekšņiem un sveķiem, to apstrādājot ar dziedzeru sekrētu. Tā sastāvā ir flavonoīdi, vitamīni, ogļhidrāti, minerālvielas, mikroelementi un citas sastāvdaļas, stāsta ģimenes ārste.

Propolisa pielietojums ir plašs. BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece skaidro, ka no tā tiek gatavoti produkti gan ārīgai, gan iekšķīgai lietošanai. Tos lieto ādas saslimšanu gadījumos, deguna gļotādas apstrādei gan iesnu gadījumā, gan profilaktiski, arī mutes dobuma un kakla iekaisumu gadījumā. Tāpat tos lieto gremošanas trakta saslimšanu gadījumā, proktoloģijā, ginekoloģijā, kā arī imunitātes stiprināšanai. Taču svarīgi jebkuru šo saslimšanu gadījumā piemeklēt sev piemērotu līdzekli, konsultējoties ar speciālistu.

Propolisu saturošie produkti

Propoliss tiek izmantots dažādu produktu pagatavošanai. Viszināmākais un izplatītākais no tiem ir propolisa spirta šķīdums un propolisa eļļas šķīdums. Eļļas šķīduma pagatavošanai izmanto saulespuķu, olīvu vai smiltsērkšķu eļļu. Tāpat ir pieejami propolisu saturoši sīrupi, kapsulas, sūkājamas tabletes, deguna pilieni, ziedes, svecītes, aerosoli un citi produkti, stāsta farmaceite.

Savukārt ģimenes ārste uzsver – iegādājoties propolisa saturošus produktus, ir rūpīgi jāizlasa to lietošanas instrukcija un līdzeklis jālieto uzmanīgi, atbilstoši norādījumiem.

Piesardzība, lietojot propolisu

Z. Zitmane uzsver – ar propolisu jābūt ļoti uzmanīgiem, jo dažiem cilvēkiem tas var izraisīt alerģisku reakciju, kas var noritēt arī smagā formā. Tādēļ vienmēr jāatceras, ka propolisu saturoši krēmi un ziedes, kas paredzēti lokālai lietošanai, var izraisīt alerģisku kontaktdermatītu uz ādas. Tāpēc jebkura jauna preparāta lietošana jāizvērtē kritiski un jāuzsāk piesardzīgi un pakāpeniski, konsultējoties ar speciālistu.

Imunitātes stiprināšana

Farmaceite I. Priedniece novērojusi – aizvadītā mēneša laikā ir augusi klientu interese arī par citiem dabas līdzekļiem, kam piemīt pretvīrusu darbība. Piemēram, par deguna gļotādas aprūpes līdzekļiem, kas satur ārstniecības augu ekstraktus.

Ģimenes ārste Z. Zitmane uzsver – vissvarīgākais imunitātes stiprināšanai ir veselīgs, sabalansēts uzturu, pietiekamu šķidruma (ūdens) uzņemšana, regulārs, kvalitatīvs miegs, rūpes par savu psihoemocionālo veselību, pastaigās svaigā gaisā, ikdienišķās fiziskās aktivitātes vismaz 30 minūtes ik dienu un D vitamīna lietošana atbilstošās devās.

Esiet veseli un rūpējieties ar sevi!

TOP Komentāri

avatar