Pērn divkāršojies negadījumu skaits mājokļos

Vairāk nekā puse iedzīvotāju (57 %) šobrīd darba un mācību procesus daļēji vai pilnībā veic attālināti, liecina 2021. gada martā veiktās aptaujas dati. Mājas kādu laiku jau ir ne tikai vieta atpūtai, bet arī darba vieta, skola, sporta zāle un izklaides vieta. Gjensidige Latvija informē, ka pēc apdrrošinātāja datiem aizvadītā gada laikā ir divkāršojies negadījumu skaits Latvijas iedzīvotāju mājokļos (pieaudzis vidēji par 56%), un jo īpaši pieaudzis to negadījumu skaits, kuru rezultātā bojāta iedzīvotāju manta – elektroierīces, tostarp televizori, datori, sadzīves tehnika un pat mēbeles. Atrodoties mājās, šie negadījumi var jo īpaši tikt saistīti ar cilvēku neuzmanību un vēlmi apvienot vairākus darbus vienlaicīgi, tādēļ Gjensidige Latvija šogad “Mājokļa Drošības mēneša” ietvaros aicina – Pieslēdz galvu, kad esi mājās.

Katru gadu Gjensidige Latvija pavasarī vērš uzmanību aktuālajiem mājokļa drošības riskiem, ieskaitot ugunsdrošības, zādzību, applūšanas un citiem riskiem. Šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem apdrošināšanā ir novērojams izteikts negadījumu skaita pieaugums mājoklī – sākot ar nelieliem ugunsgrēkiem un piedūmojumiem, sava vai kaimiņu īpašuma applūdināšanu, līdz pat zādzībām, bet vislielākais pieaugums novērojams tieši mantas bojājumos, ar to pērn ir sastapies katrs piektais aptaujātais. Arī martā veiktajā aptaujā gandrīz puse (45 %) no aptaujātajiem apgalvo, ka nepievērš uzmanību mājokļa drošībai.

Kā liecina Gjensidige Latvija pieejamie dati, visbiežāk manta tiek sabojāta bērnu rotaļu laikā, mājdzīvnieku, kā arī pašu neuzmanības dēļ tiek sabojātas elektroierīces – datori, TV, kā arī bez uzmanības atstātas ieslēgtas sildierīces un atklāta uguns.

Galvenie iemesli

Smadzeņu treniņa centra Riga Brain vadītājs, medicīnas speciālists Pēteris Urtāns apgalvo, ka visbiežāk cilvēki kļūst neuzmanīgi, kad situācijai nepievērš pietiekamu uzmanību, un vairumā gadījumu pie vainas ir tieši vēlme apvienot vairākus darbus vienlaicīgi. Vai tā ir Zoom sapulces apvienošana ar bērnu pieskatīšanu vai steidzamu darbu pabeigšana un ēst gatavošana – apvienojot divus darbus, var ciest abi. Kā liecina Riga Brain pieejamie dati, 97,5 % populācijas patiesībā nemaz nespēj vienlaikus veikt divus vai vairākus uzdevumus, reizē saglabājot labas koncentrēšanās spējas, un tam ir zinātnisks pamatojums.[i] Veicot vairākas darbības vienlaicīgi, smadzenes zaudē efektivitātes priekšrocības, kas rodas, koncentrējoties tikai uz vienu uzdevumu, kā rezultātā var rasties situācijas, kas ietekmē mūsu drošību.

“Atrodoties mājās visu laiku, cilvēki ir spiesti darīt vairākas lietas vienlaikus un paralēli – darba laikā palīdzēt bērniem ar mācībām, gatavot ēst, izvest pastaigā mājdzīvnieku vai veikt dažādus citus saimnieciskus pienākumus. Vienlaicīga darbu apvienošana var nebūt problēma, ja tas apvieno dažādus sīkus darbus, taču, tiklīdz uzmanība tiek sadalīta starp vienlīdz lieliem un atbildīgiem pienākumiem, koncentrēšanās uz katru no tiem samazinās un var būtiski apdraudēt gan savu, ģimenes, kaimiņu un mājokļa drošību,” stāsta Gjensidige Latvija vadītāja Sanita Glovecka.

Kā izvairīties no riskiem?

Pēteris Urtāns atgādina, ka nevajadzētu apvienot vairākus vienlīdz svarīgus darbus, drošāk ir izvēlēties vienu svarīgāko un veltīt tam pēc iespējas visu uzmanību. Ja darbu ir daudz, ir svarīgi plānot savu darba dienu un censties pieturēties pie darba plāna. Labs veids, kā saglabāt fokusu, ir uzrakstīt uzdevumus, kurus ir nepieciešams paveikt nākamās stundas laikā. Tie ir tikai daži no padomiem, kas var padarīt dienu produktīvāku un uzturēšanos mājās – drošāku. Pilns saraksts ar Riga Brain padomiem pieejams www.majokladrosiba.lv.

Gjensidige Latvija ikgadējā sociālā kampaņa “Mājokļa Drošības Mēnesis” norisinās katru gadu pavasarī ar mērķi vērst uzmanību aktuālajiem drošības riskiem mājās. Šogad kampaņa ar saukli “Pieslēdz galvu, kad esi mājās” aktualizē problēmu – neuzmanības dēļ izraisītajiem negadījumiem, īpaši uzsverot mantas bojājumus, kas radušies, darot vairākus darbus vienlaicīgi. Kampaņas laikā iedzīvotāji dažādos kanālos tiks informēti par potenciālajiem drošības riskiem un risinājumiem, kā tos mazināt.

[i] https://news.stanford.edu/2009/08/24/multitask-research-study-082409/

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar