Pasaules diabēta diena: saslimstība Latvijā pieaug

Saslimstība ar diabētu Latvijā strauji pieaug – teju divdesmit gadu laikā reģistrēto pacientu skaits ir trīskāršojies. Slimību profilakses un kontroles centra dati vēsta, ka 2001. gadā Latvijā ar cukura diabētu slimoja 29 492 cilvēki, toties 2017. gada laikā slimība konstatēta jau 91 571 iedzīvotājam. Katru gadu 14. novembrī, Pasaules diabēta dienā, pastiprināti tiek aktualizēti jautājumi par šo slimību un tās laicīgu diagnostiku. Šogad novembris pasaulē tiek aizvadīts ar lozungu “Diabēts var skart ikvienu ģimeni! Pasargā savējo!”, kas aktualizē kā pieaugušo, tā arī pusaudžu un bērnu zināšanas par diabētu, tā riskiem un izaicinājumiem.

“Diabēts, kas nereti tiek saukts arī par cukurslimību, rodas, kad organismā ir pazemināts insulīna daudzums un traucējumi vielmaiņā. Cukura diabētam raksturīga hroniska gaita un visu organisma vielmaiņas veidu pakāpeniski traucējumi. Kopējā statistika liecina, ka diabēts daudz biežāk tiek diagnosticēts arī gados jauniem cilvēkiem, jo īpaši pusaudžiem, līdz ar ko uzskats, ka šī ir gados vecu cilvēku kaite, ir maldīgs. Pasaules veselības organizācijas prognozes ir gana satraucošas – 2030. gadā cukura diabēts būs septītais galvenais slimību izraisītais nāves cēlonis pasaulē,” stāsta “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga.

Ārsti izšķir divus cukura diabēta veidus. 1. tipa diabēts rodas pazemināta insulīna, aizkuņģa dziedzera hormona, daudzuma dēļ. Ar 1. tipa diabētu slimo aptuveni 10—20% no visiem cukura diabēta pacientiem. Pie 2. tipa diabēta, kas tiek iegūts dzīves laikā, insulīna daudzums var būt normāls vai pat paaugstināts, bet ir traucēta insulīna izmantošana šūnās. Tāpat ir arī gestācijas diabēts, kas sievietēm grūtniecības laikā izpaužas kā paaugstināts glikozes līmenis asinīs.

Dzīves laikā iegūtais jeb 2. tipa diabēts ir visizplatītākais – tas sastopams 80% gadījumu no kopējā diabēta pacientu skaita. Kā stāsta Zane Melberga: “Daudzus 2. tipa diabēta gadījumus var novērst, regulāri piekopjot veselīgu dzīvesveidu. Riska samazināšana sākas mājās – ģimenē! Veselīgs uzturs, regulāras fiziskas aktivitātes un rūpes par savu veselību – tie ir veselīga dzīvesveida pamatelementi, kas jāievēro ikvienam – gan individuāli, gan, atbalstot ģimenes locekļus, jo 2. tipa cukura diabēts var skart ikvienu. Mūsu veselība ir mūsu pašu rokās, un, tikai to patiesi apzinoties un nolemjot rīkoties, ir iespējams saglabāt šo pašu dārgāko, kas mums ir.”

Lai pievērstu Latvijas sabiedrības uzmanību diabēta saslimšanas riskiem un tā ārstēšanai, “Euroaptieka” jau ceturto gadu īsteno sociālu projektu “Diabēta skola”, kura ietvaros tiek runāts par šo slimību, kopā ar ārstiem un pacientiem meklēti piemērotākie risinājumi tās ārstēšanai un metodēm, lai ikdienā atvieglotu slimības norisi. “Diabēta skolas” laikā visu novembri ikviens iedzīvotājs 10 “Euroaptiekās” visā Latvijā varēs veikt bezmaksas asinsspiediena, cukura un holesterīna līmeņa mērījumus, kā arī saņemt farmaceitu konsultācijas, kā atvieglot slimības norisi ikdienā.

 “Atšķirībā no daudzām citām saslimšanām diabēta esamību sākotnēji nevar pamanīt. Lai konstatētu, ka diabēta risks pastāv, cukura līmenis asinīs ir regulāri jāpārbauda un mērījumi jāapspriež ar savu ārstu. Mērījumus var veikt ne tikai laboratorijā, bet īstenot arī paškontroles mērījumus aptiekās vai mājās. Visiem 40 gadu vecumu sasniegušajiem regulāri būtu jānosaka cukura līmenis,” atgādina “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga.

 Lai laicīgi atklātu iespējamo saslimšanu ar diabētu, būtiski pievērst uzmanību tā simptomiem.  Spēcīgas slāpes, slikta dūša, svara zudums, urīnceļu infekcijas un bieža urinācija, nepārtraukts nogurums un miegainība, arī apgrūtināta elpošana un pēkšņi redzes traucējumi jau ir nopietni vēstneši, ka jādodas pie ārsta un jāpārbauda veselības stāvoklis. Cukura līmeņa svārstības organismā var izraisīt arī stress, emocionāla un fiziska pārslodze un gaisa temperatūra.

Zane Melberga un “Diabēta skola” iesaka:

  • Veselīgs dzīvesveids ir ļoti nozīmīgs ne tikai 1. tipa diabēta pacientu veselības un pašsajūtas saglabāšanā, bet arī 2. tipa cukura diabēta novēršanā; svara samazināšana un regulāras fiziskās aktivitātes ir kritiski nepieciešami pasākumi.
  • Veidojot savu ikdienas ēdienkarti, svarīgi ņemt vērā principu, ka:
    • 1/2 šķīvja sastāv no dārzeņiem,
    • 1/4 – no olbaltumvielu saturošiem produktiem,
    • 1/4 no graudaugu valsts produktiem.

Ieteicams katru dienu rast laiku trijām pamata ēdienreizēm, kā arī parūpēties, lai uzturā būtu B grupas vitamīni, A un C vitamīns, kā arī cinks un hroms.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar