Par viltotas naudas pasūtīšanu no ārvalstīm aizturēti trīs Latvijas valsts piederīgie

Valsts policija ir aizturējusi trīs Latvijas valsts piederīgos, kuri nelegālās ārvalstu interneta vietnēs apzināti bija iegādājušies viltotu naudu un pasūtījuši to no Nīderlandes, izmantojot pasta starpniecību. Kopumā likumsargi izņēmuši 87 viltotas 50 eiro nomināla banknotes, tādējādi nepieļaujot to nokļūšanu apgrozībā. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess.

Šā gada janvārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Lidostas “Rīga” iecirknī tika saņemta informācija par iespējamu viltotas naudas pārsūtīšanu. Iecirkņa darbinieki sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes amatpersonām,  brīdī, kad no Nīderlandes uz Latvijas Pasta šķirošanas kompleksu tika nogādāts pirmais sūtījums, konstatēja aploksni, kurā atradās piecdesmit piecas 50 eiro nomināla banknotes ar viltojuma pazīmēm, kuras maskēšanas nolūkā bija ieliktas apsveikuma kartītē.

Sadarbībā ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonām, tika noskaidrots, ka ar viltotās naudas pasūtīšanu saistīti trīs Latvijas iedzīvotāji, kuri  tā saucamajā “DarkNet” jeb tumšajā tīmeklī, ir iegādājušies viltotu naudu realizācijas nolūkā. Likumsargi aizturēja viltotās naudas saņēmēju un drīz pēc tam tika aizturēti vēl divi vīrieši, kuri bija iesaistīti viltotās naudas iegādē un tās tālākā realizācijā. Veicot kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās un darba vietās, pie viena no viņiem tika konstatētas un izņemtas vēl 32 viltotas 50 eiro nomināla banknotes, kuras iepriekš bija iegādājušies “DarkNet”. Izmeklēšanā gūti pierādījumi, ka visiem trim vīriešiem bijis nolūks viltoto naudu izmantot spēļu zāļu aparātos, kā arī norēķinoties par precēm un pakalpojumiem, tādā veidā to realizējot.

Jāpiemin, ka lielākajai daļai atsavināto viltoto banknošu ir viens sērijas numurs un nav pretviltojuma elementa – ūdenszīmes.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 192. panta pirmās daļas – par viltotas naudas un valsts finanšu instrumentu izgatavošanu, izplatīšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos un glabāšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Visām aizdomās turētajām personām ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policija regulāri monitorē aizdomīgas interneta vietnes un personu darbības tajās, lai nepieļautu viltotas naudas ieplūšanu un apgrozību Latvijas teritorijā, un to darīs arī turpmāk.

 

Valsts policija

TOP Komentāri

avatar