Papildinātā realitāte: ērtākai ikdienai, ceļojumiem un drošākai braukšanai

Paplašinātā (papildinātā) realitāte jeb AR (no angļu val. – Augmented Reality) pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi milzīgu izaugsmi ne tikai lietojumu daudzveidības, bet arī tehniskās kvalitātes ziņā. Pateicoties paplašinātās realitātes attīstībai, arvien biežāk reālo pasauli iespējams papildināt ar dažādiem vizuāliem, skaņas vai citu maņu stimulējošiem efektiem, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, tostarp viedtālruni, tādējādi nodrošinot plašāku un saistošāku lietotāja pieredzi.

Tehnoloģijas ik dienu kļūst arvien gudrākas

Ekspertu prognozes liecina, ka tehnoloģijas arvien vairāk virzās uz to, lai ar pēc iespējas mazāk kustībām izpildītu pēc iespējas vairāk dažādu lietotāju vēlmju. “Ja līdz šim, lai veiktu meklēšanu viedtālrunī, bija jāievada visprecīzākā iespējamā meklēšanas komanda, tad tagad daudz ko iespējams paveikt, izmantojot foto pieprasījumu vai balss komandu. Papildinātā realitāte ir vēl viens solis tālāk – neatkarīgi no tā, vai runa ir par mežā augošu sēņu noteikšanu vai ēdienkartes tulkošanu ārvalstu restorānā reāllaikā, šodien papildinātā realitāte spēj atpazīt simtiem tūkstošu objektu un uzreiz tulkot dažādas valodas, tikai pavēršot kameru pret vēlamo objektu,” norāda Huawei produktu apmācību vadītājs Mikus Tillers.

Viens no iemesliem, kāpēc tālruņa kamera spēj sniegt ļoti visaptverošu objekta attēlu, ir ārkārtīgi liels neapstrādātu datu apjoms. Piemēram, Petal Search lietojumprogramma nepārtraukti “mācās” attēlu modeļus un abstraktās īpašības no simtiem miljonu datu ierakstu, kurus tā analizē un pēc tam ģenerē tiešsaistes reģistru ar desmitiem miljardu attēlu.

Papildinātā realitāte – drošākai un ērtākai satiksmei

Viena no svarīgākajām jomām, kurā papildinātā realitāte sniegusi pozitīvu pienesumu, ir navigācija. Piemēram, papildinātā realitāte tagad ļauj ar kartes lietojumprogrammas palīdzību tik precīzi redzēt priekšā esošo ceļu, ka reāllaikā tiek parādītas visas braukšanas joslas, kā arī satiksmes intensitāte un ieteikumi, tādējādi sniedzot iespēju izvēlēties atbilstošāko maršrutu. Lai simulētu un atveidotu detalizētu informāciju par ceļu 3D formātā, šī funkcija izmanto plašu iespēju klāstu, piemēram, 3D ceļu modelēšanas algoritmus un joslu iegūšanu no HD satelīta attēliem.

Arī velosipēdisti gūs kādu labumu no papildinātās realitātes, jo tagad viņi varēs izmantot vienu un to pašu Petal maps lietojumprogrammu, lai atrastu piemērotus maršrutus braukšanai ar velosipēdu atkarībā no satiksmes apstākļiem. Pateicoties papildinātajai realitātei, kartes lietotne pat spēj ļoti detalizēti un reālajai pasaulei atbilstošās krāsās atveidot ceļus, ēkas, laikapstākļu efektus un nakts ainas, tādējādi reālā pasaule digitālajās kartēs tiek atveidota spilgti, palīdzot lietotājiem vieglāk orientēties.

Bet, gatavojoties ceļojumam, šo lietotni var izmantot, lai apmeklētu izvēlēto galamērķi virtuāli. Papildus dažādu 3D reālistisku apskates objektu apmeklējumam visā pasaulē Petal Maps var attēlot arī dinamiskus laikapstākļu efektus, piemēram, mākoņus, sauli un vētras atbilstoši vietējiem laikapstākļiem, kā arī ielu apgaismojumu naktī. Tāpat ir iespējams uzreiz atrast informāciju par tuvumā esošajiem pakalpojumu sniedzējiem, naktsmītnēm, izklaides vietām vai transporta biļetēm.

“Ir skaidrs, ka papildinātā realitāte piedāvā vēl nebijušu pieredzi un ērtības, kā arī laika un naudas ietaupījumu. Turklāt tas ir arī nozīmīgs ieguldījums ilgtspējīgākas nākotnes veidošanā, jo pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas iespējams reālistiski iepazīties ar dažādām izvēles iespējām un tādējādi izvairīties no nevajadzīgiem soļiem, piemēram, liekiem pirkumiem,” stāsta tehnoloģiju eksperts.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar