Palīgi bērna imunitātes stiprināšanā pirms skolas sākuma

Rudens nav aiz kalniem, un gan skolēnu, gan bērnudārznieku vecākiem aktuāls kļūst jautājums: kā stiprināt bērna imunitāti, lai skolas un bērnudārza laiks nesāktos ar nemitīgu riņķa danci – te nedēļa ierastajā režīmā, te atkal nedēļa mājās ārstējoties? Ko darīt jau šobrīd, lai nodrošinātu bērniem labu imunitāti, stāsta Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

“Protams, pavisam bez slimošanas maziem bērniem neiztikt, īpaši, ja bērni socializējas un dodas uz mācību iestādēm. Tomēr ir lietas, ko vasaras izskaņā vecāki var darīt bērnu imunitātes labā, lai paspētu stiprināt bērnu imunitāti pirms rudens sezonas,” stāsta Sanita Mitenberga. 

  • Atpakaļ pie režīma

Ieteicams vismaz 1–2 nedēļas pirms skolas sākšanās un atgriešanās bērnudārzos sākt laicīgi ieviest dienas režīmu. Sanita Mitenberga skaidro, ka regulārs režīms nozīmē laicīgāku gulētiešanu un agrāku celšanos. “Tas palīdzēs septembra sākumā izvairīties no stresa, kas bērna veselību ietekmē diezgan būtiski, tieši vājinot imunitāti. Līdz ar to var sākties slimošana jau skolas pirmajās dienās. Bērniem, kuri atsāks iet skolā vai bērnudārzā, adaptācijas periods un pielāgošanās notiks īsākā laikā, savukārt tiem, kas apmeklēs bērnudārzu un skolu pirmo reizi, būs nepieciešams ilgāks periods, lai pierastu pie jaunās situācijas,” norāda Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

  • Pārdomāts uzturs

Sagatavojot bērnu pārmaiņām, nepieciešams arī padomāt par pilnvērtīgu uzturu, atgādina pediatre. “Šobrīd ir iespēja uzturā lietot ogas, dārzeņus un zaļumus, kas pieejami Latvijā. Ja bērns ir izvēlīgs un neēd visu, ko vecāki piedāvā, ir vērts padomāt par vitamīnu un mikroelementu uzņemšanu, pirms tam gan noteikti konsultējoties ar savu ģimenes ārstu vai uztura speciālistu,” būt piesardzīgiem aicina eksperte. 

  • Papildu saules vitamīns

Ļoti svarīgi jau laicīgi atsākt vai arī turpināt uzņemt papildu D vitamīnu atbilstoši profilaktiskajām devām. Tuvojoties rudenim, saules pie mums ir arvien mazāk, savukārt vasarā uzkrātā D vitamīna koncentrācija asinīs mazinās jau pēc 15 dienām.

  • Kustības priekam un možumam

“Ļoti vēlams atlikušās vasaras dienas pavadīt aktīvi, atrodoties svaigā gaisā – tas noteikti norūdīs bērna organismu. Šajā laikā svarīgi bērnu nesaģērbt pārāk silti, lai bērns nesasvīstu un varētu ērti kustēties,” pievērst uzmanību pareiza apģērba izvēlei aicina Sanita Mitenberga.  Bieži vien, baidoties no saslimšanām, bērni tiek saģērbti pārāk silti, kas var veicināt atūdeņošanos, tāpēc būtu ieteicams sekot līdzi pietiekamai šķidruma uzņemšanai.

  • Peldēšanās – īpaši izturīgajiem

Kamēr ezeros un upēs saglabājas silts ūdens, ja bērns tam piekrīt, var turpināt arī peldes, tiesa gan – ne tik ilgu laiku kā vasarā. Pēc peldēm ļoti svarīgi saģērbties siltāk, varbūt iedzert siltu tēju. Var arī laicīgi padomāt par sporta vai citu aktivitāšu izvēli ārpus skolas, kurās, sākoties jaunajam mācību gadam, varētu piedalīties bērns. 

  • Pārvietošanās kājām vai ar velosipēdu

“Kamēr vēl nav sācies lietus periods, ja vien tas iespējams, mājās no skolas vai dārziņa dodieties ar riteni vai kājām, neizmantojot sabiedrisko transportu vai automašīnu. Atgriežoties mājās, ieteicams pavadīt pēcpusdienas un vakarus svaigā gaisā,” aktīva dzīvesveida nozīmi imunitātes stiprināšanā izceļ Rimi Bērniem eksperte. 

  • Roku mazgāšana un pareiza šķaudīšana

Atgādiniet bērnam, ka roku mazgāšana un higiēnas ievērošana bērnudārzā un skolā nepieciešama katru dienu. Atnākot mājās, ieteicams uzreiz pārvilkt citas drēbes, kā arī nestaigāt pa mājokli apavos. Atgādiniet bērnam, kāda ir pareiza šķaudīšana – nevis aizsedzot muti ar plaukstu, bet gan ar elkoņa locītavu. 

Ieteikums vecākiem!

“Nekādā gadījumā nevediet bērnu uz skolu un dārziņu, ja bērnam ir sākušās kādas saaukstēšanās pazīmes vai ir paaugstināta temperatūra. Ja jūtat, ka bērns, sākoties intensīvākam dienas režīmam, ir saguris, iespēju robežās atstājiet bērnu kādu dienu mājās– lai bērns izguļas, pilnvērtīgi paēd un tikai tad dodas uz skolu vai dārziņu,“ aicina Sanita Mitenberga. 

Attēla avots: pexels.com

TOP Komentāri

avatar