Noslēgusies „Labo darbu nedēļa 2019”

Ar lielu gandarījumu par paveiktajiem labajiem darbiem noslēgusies labdarības organizācijas “Palīdzēsim.lv” rīkotā akcija  “Labo darbu nedēļa 2019”, kas tika organizēta no 7.-13. oktobrim jau 11. gadu pēc kārtas. Nedēļas laikā paveikti vairāk kā 400 labie darbi, akcijā iesaistoties 15 000 Latvijas iedzīvotājiem.

Šogad ir apmeklētas daudzas dzīvnieku patversmes, ziedojot segas un barību, sakopjot dzīvnieku voljērus un izvedot pastaigāties suņus, kuri ir palikuši bez saimnieka. Visvairāk apmeklētas ir biedrības “Liberta” dzīvnieku mājas, patversme “Astes un Ūsas”, Līgas kaķu senioru namiņš, Valmieras, Rīgas, Daugavpils, Ventspils, Jelgavas, Madonas, Talsu novada pašvaldības, Rēzeknes, Jēkabpils dzīvnieku patversmes, kā arī LLU VMF mazo dzīvnieku patversme. Piemēram, Jēkabpils dzīvnieku patversmei akcijas laikā ir saziedoti 260 kilogrami suņu barības un 80 kilogrami kaķu barības.

Kā stāsta Jēkabpils dzīvnieku patversmes darbinieki: „Katram no mums ir sava ikdiena, rūpes, pienākumi un atbildība, taču ir labi ik pa brīdim paskatīties apkārt un ieraudzīt to, ka ir kāds, kuram mēs visi kopā un katrs atsevišķi varam dāvāt mazliet siltuma. Labos darbus var darīt ik dienu! Jēkabpils dzīvnieku patversmes ķepaiņi gaida labsirdīgus apmeklētājus katru dienu un cer, ka tie atnesīs ne tikai gardumus un mantas, bet arī pieņems tos savā ģimenē, lai kļūtu par uzticamiem draugiem.”

Jēkabpils Dzīvnieku patversmē viesojās arī Basketbola kluba “Jēkabpils” basketbolisti, lai aizvestu tās iemītniekiem barību un citas nepieciešamas lietas. Iegūto emociju iespaidā sportisti aicina nepirkt sev mīluļus par dārgu naudu, bet gan izvēlēties dot mājas kādam no patversmes iemītniekiem.

Savukārt biedrības “Astes un Ūsas” vadītāja Elīna Dambe stāsta, ka „Labo darbu nedēļas” laikā dzīvnieku patversmē esot sastādīts pat spraigs labo darbu darīšanas grafiks – lai visi pagūst iecerēto paveikt. „Atgādinājumi par laba darīšanu ir vajadzīgi. Šādas un līdzīgas akcijas, kas uzrunā sabiedrību, pievērš uzmanību un aktualizē problēmas, pie mums notiek bieži, un tas ir tikai pozitīvi. Tiem, kam ikdienas steigā piemirsies pasniegt roku līdzcilvēkiem, tās ir kā atgādinājums, kā ikrīta modinātājpulksteņa zvans par to, ka iejūtība nav mirusi.”

Tāpat Latvijas iedzīvotāji, jau sākot no sākumskolas vecuma bērniem, ir bijuši čakli talcinieki, sakopjot Aizkraukles, Krāslavas, Ēdoles, Rojas, Rundāles pils, Vecumnieku, Ogres, Rīgas, Jūrmalas, Valdemārpils, Viesītes, Brocēnu u.c. apkaimes.

Ir apmeklēti pansionāti un iepriecināti seniori gan ar pašu sarūpētām dāvanām, gan koncertiem un spēlēm. Šogad apmeklēti ir veco ļaužu pansionāti “Kalmes” Sabilē, pansionāts  “Atvasara”, pansionāts VSAC “Rīga” filiālē “Jugla”, Smiltenes pansionāts u.c.

Kā jau katru gadu “Valsts asinsdonoru centrā” ziedotas asinis, daudzi to darījuši pirmo reizi. Kā piemēram, triju stundu laikā 15. oktobrī Vecumniekos asinis ziedoja 28 novada iedzīvotāji, t. sk. seši svētīgajā misijā iesaistījās pirmoreiz.

Kā ziņoja “Valsts asinsdonoru centrs” no 10.10. līdz 18.10. Latvijā kopā asinis ziedojuši 1354 donori (summējot gan izbraukumus, gan ziedojumu skaitu piecās Asins sagatavošanas nodaļās Latvijas lielākajās reģionu slimnīcās). Savukārt palīdzēt vēlējušies vēl 333 donori, bet veselības stāvokļa vai cita iemesla dēļ saņēmuši ziedošanas atteikumu.

Šogad kā jau katru gadu akcijā piedalījās daudz bērni no skolām, bērnudārziem un interešu izglītības pulciņiem, īpaši aktīvi bijuši Valdemārpils vidusskolas mazpulks, Kandavas Multifunkcionālais jaunatnes iniciatīvu centrs “Nagla”, Gaujienas pamatskola, Ogres tehnikums, Ventspils 2. vidusskola, Aizkraukles novada vidusskola, Valmieras Gaujas krasta vidusskola, Ādažu vidusskola, Priekules vidusskola, Bērzaunes pamatskola, Piltenes vidusskola, Brocēnu vidusskola, Mores pamatskola, Rēzeknes katoļu vidusskola, Malnavas koledža, Krāslavas PII “Pīlādzītis”, Vecumnieku vidusskolas pirmsskolas izglītības iestāde.

Tā, piemēram, skolotāja S. Laizāne ir saviļņota par audzināmās klasītes čaklumu: „Milzīgs prieks bija arī par saprotošiem vecākiem. Pēdējā laikā daudz dzirdam, ka bērnus nedrīkst nodarbināt, taču Mores skolas bērnu vecāki ir kolosāli, viņi tieši priecājas, ka mazie mācās darba tikumu. Bērniem līdzi uz skolu deva pārmaināmās drēbes, lai darbošanās noris ar pilnu atdevi. Kad pēc labi padarītā darbiņa pārdevējas bērnus pacienāja ar konfektēm, tas viņiem bija negaidīts pārsteigums, jo iepriekš pārrunājām, kā tieši izpaužas darbs bez atlīdzības un kāda tam nozīme. Bērni strādāja ar apņemšanos brīvprātīgi veikt ko labu, lai kādam palīdzētu un visiem būtu priecīgāk,” saka skolotāja.

Tāpat labajos darbos ir iesaistījušies vairāki uzņēmumi, apvienojoties ar skolām, vai paši darbinieki, dodoties uz dzīvnieku patversmēm, pansionātiem vai sakopjot apkārtni. Piemēram, Rēzeknes kultūras namā notika labdarības koncerts “No visas sirds Anetei”. To rīkoja Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs. Koncerta laikā tika vākti ziedojumi Anetei, kurai ir veselības problēmas.

Čakli bijuši arī jaunieši, piemēram, Valmieras Jaunatnes centra «Vinda» šūšanas un modelēšanas studijas «Fantāzija» dalībnieces ar pedagoģes Zintas Irbes palīdzību darināja cepures un mājas zeķes, ko skolēni dāvināja Valmieras pansionāta iemītniekiem. Savukārt Aizkraukles Profesionālās vidusskolas topošie automehāniķi un pieredzējušie pasniedzēji Labo darbu nedēļā skolas darbnīcā piedāvāja bez maksas pārbaudīt braucamā tehnisko kārtību, kā arī apkārtnes pensionāriem piedāvāja bez maksas mainīt riepas.

Kā jau ierasts, “Labo darbu nedēļai” noslēdzoties akcijas organizatori dodas uz skolu, kura bijusi atsaucīga labo darbu aicinājumam. Šogad – uz Valdemārpils vidusskolu, īpaši godinot Valdemārpils mazpulcēnu labos darbus, kas tiek veikti ne tikai „Labo darbu nedēļas” laikā, bet arī visa gada garumā.

Valdemārpilieši, kā arī citi aktīvākie labo darbu veicēji, saņems īpašu “Palīdzēsim.lv” ilgstošā sadarbības partnera HK “Dinamo Rīga” sarūpētu pārsteigumu – ieejas biļetes uz HK “Dinamo Rīga” hokeja spēlēm “Arēnā Rīga” novembra mēnesī.

Šis gads tiešām bijis bagāts ar labajiem darbiem, kurus veica gan mazi, gan lieli. Mēs ticam un ceram, ka „Labo darbu nedēļa” ir bijis labs pamudinājums daudziem un labo darbu bums ir tikai aizsācies!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar