NMPD iegādājies īpašu aprīkojumu smagi slimu Covid -19 pacientu transportēšanai

Lai slimnīcā droši varētu nogādāt Covid-19 pacientus ar ļoti smagiem saslimšanas simptomiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) tieši šim mērķim iegādājies īpašu aprīkojumu – kapsulai līdzīgu mobilu izolācijas sistēmu, kurā transportēšanas laikā tiek ievietots pacients.

Kapsulas iekārta tiks izmantota tajos gadījumos, kad Covid-19 slimnieka veselības stāvoklis ir smags un, nodrošinot mākslīgo plaušu ventilāciju, steidzami nepieciešama pacienta pārvešana uz augstāka līmeņa slimnīcu specializētas medicīniskās palīdzības saņemšanai. Pacienta transportēšanu šādos gadījumos veiks gan NMPD Specializētās medicīnas centra reanimācijas brigāde, kuras mediķi ikdienā sniedz palīdzību jau slimnīcās esošiem pacientiem visā Latvijā, gan arī NMPD Rīgas reģionālā centra ārsta speciālista brigāde, kas savukārt  parasti dodas palīgā citām brigādēm uz viskritiskākajiem izsaukumiem, piemēram, smagiem ceļu satiksmes negadījumiem un situācijām, kad cilvēka dzīvības glābšanai jāveic atdzīvināšanas pasākumi vai citas sarežģītas manipulācijas.

“Kapsula” galvenokārt nodrošina inficētā pacienta izolēšanu un vīrusa neizplatīšanos ārējā vidē, tā pasargājot arī mediķus. NMPD mediķiem tas ir īpaši svarīgi, jo slimnieka transportēšana no reģioniem uz specializētām klīnikām Rīgā var aizņemt pat vairākas stundas un ilgstošs, ciešs kontakts ar šādu pacientu, kura stāvoklis ir smags un saslimšanas simptomi sevišķi izteikti, ir ļoti riskants. Pacienta izolācija “kapsulā” tiek panākta ar īpašu tehnoloģiju – tā ir kā hermētiski noslēgta soma ar gaisa filtrācijas sistēmu, kas attīra pacienta izelpoto inficēto gaisu, neļaujot vīrusam nokļūt apkārtējā vidē.

Vienlaikus “kapsula”, kas ir viegli pārvietojama, konstruēta tā, lai transportēšanas laikā mediķi varētu veikt visas nepieciešamās darbības, tostarp arī dzīvību uzturošas manipulācijas. “Kapsulas” augšā izvietoti četri “logi”, caur kuriem iespējams vizuāli novērot pacientu, bet pamata manipulāciju veikšanai kapsulas sānos katrā pusē ir trīs atveres, kurās iestiprināti speciāli cimdi, kuros, ievietojot rokas, ārstniecības persona var veikt visas nepieciešamās darbības.  Savukārt citas iebūvētās atveres paredzētas plaušu mākslīgās ventilācijas aparātam, sirdsdarbības monitorēšanai vai cita veida aprīkojuma izmantošanai atkarībā no pacienta veselības stāvokļa.

Šādas “kapsulas”, kas speciāli radītas citu bīstamu infekcijas slimnieku transportēšanai, Covid-19 saslimšanas dēļ šobrīd noteiktās situācijās tiek lietotas daudzviet pasaulē. NMPD ir iegādājies divas “kapsulas”, tādejādi nodrošinot, ka nepieciešamības gadījumā īpaši smagā veselības stāvoklī esošu  Covid-19 pacientu transportēšanu uz augstāka līmeņa ārstniecības iestādi katru dienu būs gatavas nodrošināt divas NMPD mediķu brigādes.

Foto: Dmitrijs Sulžics F64

TOP Komentāri

avatar