Medainās piparkūkas

Nav nekā maģiskāka par aromātu, kas piepilda māju, apvienojot smaržīgo piparu, krustnagliņu, kanēļa, ingvera, piparu un ar cukuru sajaukta sviesta notis. Piparkūku cepšana ir burvīga Ziemassvētku sajūtas radīšanas aktivitāte, tādēļ, radot svētkus kopā, vēlamies jums piedāvāt gardu piparkūku recepti, ko pagatavot kopā ar tuvajiem, vai relaksējoties vienatnē ar kādu skaistu svētku dziesmu fonā. 

Medainās piparkūkas (30 minūtes, 800–900 g)

Sastāvdaļas

300 g sīrupa;
300 g medus;
350 g gaiši brūnā cukura (vai baltā);
220 g sviesta, izkausēta;
3 vidēja lieluma olas, sakultas ar dakšiņu;
1 tējk. cepamā pulvera;
1 kg kviešu miltu;
šķipsniņa sāls

Garšvielas:
1 tējk. kanēļa;
10 krustnagliņas;
1/4 tējk. kardamona;
1 tējk. ingvera pulvera;
1/4 tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta;
10 smaržīgie pipari;
5 melnie pipari

Pagatavošana

Liec visas garšvielas kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samal vienmērīgā pulverī.

Gatavo mīklu. Uzvāri katlā sīrupu kopā ar medu un 150 g cukura, lai sāk burbuļot. Noņem katlu no liesmas un atdzesē remdenu. Sajauc 900 g miltu ar garšvielām, sāli un cepamo pulveri. Olas saputo ar mikseri ar atlikušo cukuru, lai veidojas gaisīga masa.

Sīrupam pievieno miltus, olas un sviestu, visu mīcot, lai veidojas vienmērīga un spīdīga, bet ne ķepīga mīkla. Kādā brīdī būs jāpievieno vēl atlikušie 100 g (un dažreiz pat vairāk) miltu. Ietin un ieliec uz dažām stundām ledusskapī un pēc tam cep. Var cept arī pēc vairākām dienām vai pat nedēļām, tikai mīkla 2 stundas pirms tam jāizņem no ledusskapja.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar