Māmiņu skolas lekcijā stāsta par mātes piena nozīmi un barošanu

Noslēdzošajā jūlija Kuldīgas slimnīcas Māmiņu skolas lekcijā vecmāte Inga Losāne klātesošajām māmiņām sniedza teorētiskus skaidrojumus un praktiskus padomus par to, kā barot mazuli ar krūti un kāpēc mātes piens ir tik būtisks bērna attīstībai.

“Nekas nevar aizstāt mātes pienu, tas ir unikāls. Mazulim ir nepieciešams tieši tāds piens, kāds katrai mammai veidojas. Nekas papildus nav jādod, ne ūdens, ne piena maisījums,” atgādina vecmāte.

I.Losāne aicināja mammas izvairīties no dažādu mānekļu, jeb knupīšu izmantošanas vai barošanas ar pudelīti, jo tādējādi tiek nodarbināti citi mazuļa sejas muskulīši. “Protams, zīst krūti mazulim ir grūtāk, nekā ēst no pudelītes. Līdz ar to pastāv liela iespēja, ka pēc pudelītes mazulis neņems mammas krūti,” skaidroja vecmāte.

Tāpat vecmāte uzsvēra, ka nepieciešams ievērot noteiktu mazuļa barošanas režīmu pirmajās dienās pēc bērna piedzimšanas, lai tas veiksmīgi strādātu arī turpmāk. Mazulis jābaro 8–12 reizes dienā. Retāka mazuļa ēdināšana mammu var novest pie nepietiekamas krūts dziedzeru stimulācijas, tādējādi samazināsies izstrādātā piena daudzums. I. Losāne detalizēti izklāstīja arī par to, kā rīkoties, ja mazulim ir grūtības paņemt krūti, kādos gadījumos un kā pareizi atslaukt pienu, kā arī to, ko nepieciešams ņemt līdzi, ierodoties Dzemdību nodaļā. 

Māmiņu skolas lekcijas Kuldīgas slimnīcā notiek jau 15 gadus. Tajās vecmātes un citi speciālisti ne tikai izglīto māmiņas, bet dod iespēju uzdot sev interesējošos jautājumus, kā arī iepazīt nodaļas personālu. 

Nākamās māmiņu skolas nodarbības notiks:

  • 5. augustā 11.00 – uztura ieteikumi (vada speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure).
  • 11. augustā 9.00 – epidurālā atsāpināšana dzemdībās (vada anesteziologs Oļegs Gologuzovs) un grūtniecības III trimestris un dzemdības (vada vecmāte Zane Japeniņa).
  • 13. augustā 11.00 – grūtnieču vingrošana (vada sertificēta trenere Jeļena Miezīte).
  • 18. augustā 9.00 – krūts barošana (vada vecmāte Inga Losāne).

TOP Komentāri

avatar