Lai cīnītos ar darbaspēka trūkumu, aicina uzņēmējus atbalstīt ķīmijas pulciņu veidošanu vidusskolās

Latvijā dabaszinātnes studē tikai 2,1 % studentu, kamēr vidēji Eiropā tie ir 8,1 %. Tas ietekmē nozares uzņēmumu attīstību, jo trūkst kvalificētu darbinieku. Lai veicinātu jauniešu interesi par ķīmiju un nākotnē palielinātu studentu un iespējamo darbinieku skaitu, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija (LAĶĪFA) aicina nozares un saistīto nozaru uzņēmumus pievienoties Jauno ķīmiķu kluba iniciatīvai. Tās ietvaros LAĶĪFA sadarbībā ar uzņēmumiem Latvijas skolās nodrošina ķīmijas interešu pulciņu vidusskolēniem, vairojot interesi par nozari un studiju iespējām nākotnē.

Interese negaidīti liela 

Jauno ķīmiķu kluba iniciatīvas autore, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija (LAĶĪFA) vadītāja Zanda Jurjāne norāda, ka interese no skolām par dalību šajā interešu pulciņā ir necerēti liela. “Sadarbībā ar sešiem nozares uzņēmumiem gada sākumā uzsākām pilotprojektu “Jauno ķīmiķu klubs”, lai kopā veidotu jauno ķīmiķu paaudzi. Pirmajā semestrī par projektu interesi izrādīja vairāk nekā 50 skolas – daudz vairāk nekā cerējām – un pirmajā pusgadā  pilotprojektā sadarbību uzsākām ar 12 skolām no visiem Latvijas reģioniem. Palielinoties nozares atbalstītāju lokam, mēs kopā varēsim rudens semestrī iniciatīvu turpināt un ķīmijas pulciņus nodrošināt vēl vairākās skolās, kļūstot par atbalstu jauniešiem, kuri vēlas iet ķīmijas studiju ceļu.” 

Sadarbībā ar uzņēmumiem Jauno ķīmiķu kluba dalībniekiem ir izstrādāts vienots mācību materiāls, kas ietver dažādus laboratorijas darbus, eksperimentus un ir aizraujošs papildinājums tam, ko māca ķīmijas stundās. Kā norāda Z. Jurjāne, iniciatīvas mērķis ir parādīt, ka ķīmija ir ļoti daudzveidīga un ķīmiķa profesija nodrošina iespēju strādāt farmācijā un dažādos ķīmijas apakšsektoros, darbojoties ar ķīmiskām vielām un reaģentiem, kosmētiku, būvķīmiju, pārklājumu materiāliem, gumijas izstrādājumiem u.c. Pirmos pozitīvos rezultātus LAĶĪFA cer sagaidīt  jau pēc pāris gadiem – gan palīdzēt sagatavoties pārmaiņām nākotnē, jo no 2025./2026. mācību gada vidusskolās ķīmijas, fizikas vai bioloģijas eksāmens būs obligāts, gan uzlabot ķīmijas eksāmenu rezultātus un palielināt reflektantu skaitu ķīmijas bakalaura programmās.

LAĶĪFA īstenoto Jauno ķīmiķu kluba iniciatīvu šobrīd atbalsta seši nozares uzņēmumi: SIA Kinetics Nail Systems, SIA PharmIdea, SIA Tenachem, AS Grindeks, AS Olainfarm, AS Latvijas Finieris, kā arī atbalstu nodrošina skolu pašvaldības. Kā uzsver Z. Jurjāne, intereses veicināšanai nozares uzņēmumu iesaistīšanās un atbalsts ir ļoti nozīmīgs, īpaši sākumposmā, kad ideja par Jauno ķīmiķu klubu tikai attīstās un pilnveidojas.

Šobrīd Jauno ķīmiķu klubā iesaistījušās skolas no Alūksnes, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Rīgas, Liepājas, Mārupes un Saldus novada. 

Studentu skaits nepietiekams, darba iespējas – plašas

Ķīmijas nozare ir nozīmīga Latvijas ekonomikai, un ievērojamu saražotās produkcijas daļu  – vairāk nekā 70 % – uzņēmumi eksportē uz ārvalstīm. Neraugoties uz augsto eksporta potenciālu, nozare jau ilgstoši sastopas ar ievērojamu kvalificētu ķīmiķu trūkumu. 

LAĶĪFA apkopotie dati liecina, ka tikai 1% no visiem studēt gribētājiem izvēlas ķīmijas studijas. Mazāk nekā pusē (43 %) Latvijas vidusskolu un ģimnāziju skolēni izvēlas kārtot ķīmijas eksāmenu, un tikai 23 % skolu kaut viens skolēns eksāmenu nokārto ar labiem rezultātiem, t.i. virs 60 %. 2022./2023. mācību gādā tikai 1 % skolēnu iestājās Latvijas Universitātes (LU) vai Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ķīmijas bakalaura programmās.

Kā norāda RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes dekāns akadēmiķis Māris Turks, dabas zinātnes ir ļoti perspektīva joma: “Šobrīd mūsu nozarē akūti trūkst ķīmijas un ķīmijas tehnoloģijas speciālistu. Jo vairāk skolēnu būs ieinteresēti ķīmijā, jo lielākas iespējas, ka viņi izvēlēsies šīs jomas studijas arī universitātes līmenī, lai pēc tam vairotu ķīmijas industrijas darbinieku pulku.” 

Par LAKIFA

Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija (LAKIFA) ir nevalstiska organizācija, kas kopš 1995. gada apvieno uzņēmumus, kuri darbojas farmaceitisko produktu, ķīmisko vielu un reaģentu, gumijas izstrādājumu, pārklājumu materiālu, mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu, kosmētikas un plaša patēriņa preču ražošanas un izplatīšanas jomā. Tāpat asociācijā iekļauti arī pētniecības un pakalpojumu uzņēmumi.

Asociācijas darbība vērsta uz inovāciju un augstas pievienotās vērtības produktu attīstību, veicinot nozares uzņēmumu sadarbību. Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija strādā arī pie tā, lai veidotu un uzturētu uzņēmēju un nozaru politikas veidotāju dialogu, kā arī sekmētu nozares konkurētspēju un inovāciju rādītājus.

Šobrīd asociācijā iesaistījušies vairāk kā 50 biedri – uzņēmumi, izglītības iestādes, zināšanu un pētniecības institūts.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar