Kurzemē mežus apsaimnieko, domājot par dabu un ainavu

Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) konkursa „Sakoptākais mežs” žūrija otrajā izbraucienā vērtējusi divus meža īpašumus – „Ozolkalnus” Talsu novadā un “Šķiliņus” Kuldīgas novadā. Noslēdzošais žūrijas izbraukums notiks jau šonedēļ – 20. augustā, kad žūrijas pārstāvji dosies uz Vidzemi.

Kurzemē apskatītie meži īpaši izceļas ar savu ainaviskumu. Īpašumu „Ozolkalni” saimnieks Gatis Apsītis-Ozoliņš ir mantojis un tajā saimnieko jau vairāku gadu garumā. Turklāt mežā iegūto skujkoku materiālu viņš pats arī pārstrādā savā zāģētavā un tikai pēc tam pārdod tālāk. Saimniekam ir sava pieeja arī meža atjaunošanā – nocirsto koku vietā atvērumos dabiskā atjaunošanās tiek kombinēta ar skujkoku stādīšanu. Žūrija Gati raksturoja kā brīvdomātāju, jo viņa pieeju meža apsaimniekošanai grūti pielīdzināt tām, kas konkursā redzētas iepriekš. Saimnieks neveic regulāru mežizstrādi, bet nozāģē tos kokus, kuri paredzēti konkrētu pasūtījumu sagatavošanai, kā arī tos, kuriem ir kādas slimības, vai tie ir kaitēkļu bojāti. Līdz ar to Gatim ir izdevies izveidot ainavisku mežu ar īpašu auru. Milzīgās egles un ozoli uz ikvienu cilvēku atstās svētnīcas efektu. Turklāt Gata īpašumā atrodas arī vieta, kur notikuši Talsu apriņķa pirmie Dziesmusvētki. Arī šo vietu saimnieks apsaimnieko un pamazām attīra no dažādiem krūmiem, lai izveidotu ainaviski skaistu. Jau ir sākti darbi pie šīs vietas sakārtošanas – atjaunota piebrauktuve, attīrīta daļa pameža.

Arī “Šķiliņu” saimnieks Jānis Eglītis ir mantojis savu mežu no tēva. Ja tēvam mežs vairāk bija kā drošības riņķis un krājkase, ko izmantot krīzes brīžos, tad Jānim saimniekošana mežā ir arī sirdslieta. Saimniekojot mežā, saimniekam nākas sadzīvot ar dažādiem tā iemītniekiem. Savā laikā ir domāts par to, lai pasargātu ķīvīšu ligzdas, apsaimniekojot laukus, un vairāk nekā desmit gadus saimnieks, netraucējot viens otram, sadzīvo ar mazo ērgli, kas viņa mežā novijis ligzdu. Jānis 2017. gadā saskārās ar situāciju, kad Valsts Meža dienests saņēma rosinājumu veidot mikroliegumu, uz ko saimnieks iebilda, balstoties uz sociāli ekonomiskajiem apsvērumiem kā arī to, ka ar mazo ērgli jau sadzīvo 10 gadus, rūpīgi sekojot līdzi putnu dzīvei. Arī Jānis savā mežā saimnieko, domājot par dabu, – viņš mežam ļauj atjaunoties dabiski, kā arī neizmantotās platības apstāda ar mežu.

Katrs mežs un katra meža apsaimniekotāja filozofija ir atšķirīga. Turklāt katrs no saimniekiem spēj pamatot, kāpēc viņa mežā tiek saimniekots tieši šādi. Ne tikai šodien, bet arī visos iepriekšējos konkursa gados vēl ne reizi neesmu redzējis divus vienādus mežus. Un tas ir ārkārtīgi interesanti,” stāsta žūrijas loceklis Edgars Vērpe.

Konkursa „Sakoptākais mežs” žūriju pārstāv LMĪB valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, Meža departaments meža stratēģijas un politikas nodaļas vietniece Ilze Silamiķele, Meža pētīšanas stacijas direktors Mārtiņš Līdums, Zemkopības ministrijas Meža resursu un medību nodaļas vadītāja Rita Benta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore Irina Pilvere, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe, AS „Latvijas valsts meži” pārstāvis Tomass Kotovičs, LTV raidījuma „Savai zemītei” veidotāja Daina Bruņiniece, Valsts Kultūrkapitāla fonda direktors Edgars Vērpe, kardiologs Andrejs Ērglis un biologs, pētnieks Māris Olte.

Konkursa otrajā kārtā žūrijas locekļi dosies vēl vienā izbraukumā – 20. augustā, lai apciemotu īpašuma „Tumši” īpašnieku Kocēnu novadā un īpašuma „Auziņas 1” saimnieku Limbažu novadā. Pēc visu īpašumu apskates žūrija noteiks, kurš no īpašumiem ir pelnījis „Sakoptākā meža” titulu.

Mediju pārstāvji ir aicināti pievienoties pēdējā žūrijas izbraukumā, klātienē iepazīstoties ar mežu īpašniekiem, konkursa organizētājiem, kā arī žūrijas pārstāvjiem.

Izbraukumos tiek organizēts kopīgs transports no Rīgas. Izbraukšana paredzēta plkst. 08.00 no Skaistkalnes ielas 1, Rīgā. Par transporta iespējām un papildu informāciju lūdzam sazināties pa tel. 26612153 vai e-pastu signe@mezaipasnieki.lv.

Konkursa balvu fondā šogad ir praktiski pielietojams motorinstruments jaunaudžu kopšanai un divas dāvanu kartes meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla ieguvei, kas tiks sadalīti starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem. Tāpat trīs visaugstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti prestižajai meža nozares gada balvas „Zelta čiekurs” nominācijā „Par ilgtspējīgu saimniekošanu”.

Konkursa nolikums un papildu informācija par vērtēšanas kritērijiem pieejama šeit: https://bit.ly/2K1TnbK.

Konkursa mērķis ir apzināt labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar