Klausītāji “Lielajā dzintarā” iepazīst brazīļu un dienvidāfrikāņu mūziku

Sestdien, 15. aprīlī Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” izzinošajā notikumu sērijā “Pasaule Lielajā dzintarā” klausītāji iepazina ritmisko un emocijām bagāto brazīļu un dienvidāfrikāņu mūziku, kuru vienojošā svītā atskaņoja divi pasaulē atzīti skaņu mākslinieki – bandolas meistars Amiltons di Olanda un klavieru virtuozs Nduduzo Makatini.

Šis bija vienīgais mūziķu koncerts Latvijā pasaules tūres “Routes of Discovery” ietvaros, kuras pamatā ir izcelt abu dzimto valstu mūzikas vienojošo un dziedinošo spēku par spīti vēsturiski piedzīvotajiem kolonizācijas laikiem.

“Programma simbolizē to, ka mēs visi esam vienlīdzīgi un mums kopā jāiet viens ceļš mūsu planētas un kopienu vārdā. Mūzikai ir spēja stāstīt stāstus un parādīt mums, no kurienes esam nākuši un kur varam nonākt,” kopprojekta būtību iezīmē di Olanda.

Koncertā atskaņotajai programmai dots tāds pats nosaukums kā programmai – “Routes of Discovery” –, kas ir muzikāla svīta, kurā di Olanda un Makatini sajauc brazīļu un dienvidāfrikāņu kultūras mantojuma DNS un no savas perspektīvas prezentē stāstu par abu tautu odiseju. 

Ar savu enerģisko un izjusto uzstāšanās manieri di Olanda un Makatini savā mūzikā ceļoja cauri piecām fāzēm – svētlaimīgai dienai paradīzē, haosam un robežu pārkāpšanai, pielāgošanās un gara spēkam, jaunai pasaulei, kas nāk ar līdzjūtību un pieņemšanu, un cerībām uz gaišāku nākotni.

Muzikāli šis bija īstens piedzīvojums klausītājiem, vienā veselumā sadzirdot klasiskās mūzikas, džeza, hiphopa un karstasinīgu dienvidu ritmu atbalsis, kas noslēgumā izpelnījās vētrainas stāvovācijas.

Amiltons di Olanda (Hamilton de Holanda) ir vairāku latīņu “Grammy” balvu laureāts, brazīliešu komponists un improvizators, kuru kritiķi dēvē par bandolas – 10 stīgu brazīliešu mandolīnas – Džimiju Hendriksu. Viņa mūzikā saplūst brazīliešu tradicionālie ritmi un džezs. Šo projektu kopā ar di Olandu radījis pasaulē augsti novērtētais dienvidāfrikāņu pianists, komponists un dziedinātājs Nduduzo Makatini (Nduduzo Makhathini) – pirmais Dienvidāfrikas džeza mūziķis, kuru pārstāv prestižā ierakstu kompānija “Blue Note”.

Foto: Valters Pelns

TOP Komentāri

avatar