Kā tehnoloģiju attīstība ietekmējusi mūsu dzīvi?

Mūsdienu straujā tehnoloģiju attīstība ir ietekmējusi teju visus mūsu ikdienas procesus, – gan to, kā mēs dzīvojam, mācāmies un strādājam, gan to, kā veicam citas ikdienišķas lietas. Vēl pirms teju trīsdesmit gadiem daudzās mājās televizors bija jaunākā inovācija, taču mūsdienās cilvēku dzīve šķietami nav iedomājama bez viedtālruņa vai datora. Kā tehnoloģijas ir mainījušas mūsu dzīvi? To lasi rakstā, ko sagatavojusi STEaMup komanda.

Piedzīvojumā apkārt pasaulei

Vai spēj iedomāties ceļošanu pa Latviju vai ārpus tās ar papīra karti rokās? Tikai pēdējo 10 gadu laikā, kad viedtālruņi ir kļuvuši par mūsu ikdienu, cilvēki ir pārgājuši no papīra karšu izmantošanas uz navigāciju viedtālruņos. Lai arī cik neierasti šobrīd tas šķiet, bet, dodoties tuvākos vai tālākos ceļojumos, ikvienā automašīnā bija karte, kurā skatoties, šoferim pašam bija jāizlemj, kāds varētu būt ātrākais un labākais ceļš, lai nokļūtu no punkta A uz punktu B. Ar laiku automašīnās parādījās navigācijas, kas jau manāmi atviegloja braukšanu, taču mūsdienās teju ikviens izmanto navigāciju savos viedtālruņos. Lielu popularitāti autobraucēju vidū ir guvusi navigācijas aplikācija “Waze”, kurā var redzēt ne tikai ceļa norādes, bet arī ātruma ierobežojumus, brīdinājumus par sastrēgumiem, policiju un citām svarīgām lietām, kas braukšanu. Tāpat arī ne tikai šoferi, bet arī gājēji un riteņbraucēji, lai izprastu labāko maršrutu, var izmantot “Google Maps” lietotni, kurā tiek parādīts gan laiks, cik ātri var nokļūt galamērķi, gan arī tiek aprēķināts labākais maršruts.

Valodu zināšanas: veiksmes atslēga gan ikdienā, gan profesionālajā darbībā

Vairāku valodu zināšana vienmēr ir bijis kā trumpis ne tikai ikdienā, piemēram, ceļojot, skatoties filmas un seriālus, bet arī profesionālajā darbībā. Skatoties ne tik senā pagātnē, valodu apgūšana kādreiz bija grūtāka, – papildu valodas, piemēram, vācu, angļu un krievu bija iespēja apgūt skolā, savukārt citu valodu apgūšanai pārsvarā tika izmantotas vārdnīcas. Mūsdienu tehnoloģiju attīstības procesā vārdnīcas ir aizstājuši tiešsaistes tulkotāji, kas dažādu svešvārdu apguvi veicina daudz ātrāk un vieglāk. Tāpat arī tagad ir pieejamas dažādas mobilās lietotnes, kurās ir iespēja apgūt ne tikai vārdus, bet arī gramatiku. Piemēram, lietotnē “50 languages” var mācīties vairāk nekā 50 svešvalodas, to skaitā – arābu, ķīniešu, holandiešu, hindu, japāņu, persiešu, portugāļu un citas. Savukārt lietotnē “HalloTalk” var komunicēt ar cilvēkiem, kuri ikdienā runā valodā, kādu ir vēlme apgūt. Aplikācijā ir iebūvētas iespējas labot tekstu, ierunāt vēstījumu un izmantot automātisko vārdnīcu, ja tiešsaistes sarunas laikā aizmirstas kāds vārds. Tāpat lietotāji var atzīmēt savas iecienītākās frāzes vai teikumus, kurus vēlas īpaši iegaumēt. Ja patiešām trūkst vārdu, var likt lietā daudzveidīgas emociju sejiņas.

Mīļākā filma jebkurā laikā un vietā

Vēl pirms mazāk nekā 20 gadiem noskatīties televīzijas raidījumus nemaz nebija tik vienkārši, – ja gribēji redzēt savu iecienīto seriālu, vajadzēja sekot līdzi televīzijas programmai un būt mājās laikus, jo iespējas ieslēgt raidījuma ierakstu nebija. Laikam ejot, parādījās video kasetes, kurās varēja ierakstīt ģimenes iecienītāko filmu, nedaudz vēlāk tās aizstāja DVD diski un atskaņotāji. Cilvēki sāka kolekcionēt dažādu raidījumu, multfilmu un filmu ierakstus, lai varētu tos atkārtoti noskatīties sev ērtākajā laikā. Lai gan DVD diski vēl nav izzuduši, tagad ir daudz ērtāk izmantot tādus straumēšanas pakalpojumus kā “Netflix”, kuros filmu, seriālu un raidījumu izvēle ir nesalīdzināmi plašāka. Gan straumēšanas platformām, gan televīzijas kanāliem var piekļūt no dažādām viedierīcēm, tostarp, noskatīties mīļāko pārraidi arhīvā vai internetā, iepriekš to pat neierakstot.

No rakstāmmašīnas līdz moderniem datoriem

Šķietami, ka mūsdienās nekas nav vieglāks un ātrāks, kā skolā uzdoto mājasdarbu uzrakstīt datorā vai planšetdatorā, un pēc tam to izprintēt. 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā apjomīgāku rakstu veidošanā tika izmantotas rakstāmmašīnas, – ar reljefas metāla zīmes krāsu pie papīra tika piespiesta lente, veidojot nepieciešamo burtu vai simbolu. Tāpat arī tolaik nenoliedzami grūtāk bija pārbaudīt pareizrakstību, ko tagad ikvienam var atvieglot Word programma datorā, kurā, rakstot rakstus, automātiski pasvītrojas kļūdaini uzrakstītie vārdi, tādējādi nodrošinot darbu labāku kvalitāti.

Veselā miesā vesels gars

Mūsdienās mēs pat neapzināmies, cik daudz it kā vienkāršu saslimšanu, ko var ātri un viegli izārstēt, vēl pirms pāris desmitgadēm prasīja cilvēku dzīvības. Tehnoloģiju attīstībai medicīnas nozarē ir bijusi milzīga ietekme. Izmantojot dažādas mūsdienās pieejamās diagnosticējošās ierīces, ārsti spēj laikus pamanīt un atklāt dažādas veselības problēmas, un, pateicoties tehnoloģijām, var uzsākt to laicīgu ārstēšanu. Kā vienu no iespaidīgākajiem medicīniskajiem izgudrojumiem var minēt magnētisko rezonansi, ar kuras palīdzību ir iespēja iegūt jebkura orgāna attēlu. Lai iegūtu pilnīgu izpratni par magnētiskās rezonanses darbību, ir nepieciešamas zināšanas fizikā, jo attēla iegūšanai tiek izmantots atbalss signāls, kas nāk no magnētiskajā laukā ierosinātiem ūdeņraža atomiem. Bez mūsdienu attēlošanas tehnoloģijām nav iedomājama virkne sarežģītu procedūru, jo ar to palīdzību ir iespēja caurskatīt cilvēka organismu visdažādākajos veidos.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar