Kā drēgnajos rudens vakaros ienest mājās omulību

Dienas kļūst īsākas un tumšākas, laikapstākļi – aukstāki un nepatīkamāki, tāpēc ir svarīgi mājās radīt siltuma un omulības sajūtu. Psihoterapeits Artūrs Miksons stāsta, kāpēc mājīgums ir svarīgs mūsu emocionālajai labsajūtai, savukārt IKEA interjera dizainers dalās ar padomiem, kā radīt omulīgu noskaņu, izmantojot vienkāršus un nedārgus līdzekļus.

Šī gada globālā IKEA pētījuma „Dzīve mājās“* rezultāti atklāj, ka drošība un privātums ir vissvarīgākās sajūtas, ko Latvijas iedzīvotāji saista ar mājām – to apgalvo attiecīgi 94 % un 90 % respondentu. Ārsts-psihoterapeits Artūrs Miksons uzsver: “Mājām būtu jābūt mūsu “uzlādes stacijai” – drošai un ērtai vietai, kur atjaunoties un atgūties no ikdienas stresa gan darbā, gan attiecībās. Taču, lai mēs mājās varētu justies patiešām labi, ir svarīgas ne tikai attiecības ar mājiniekiem, bet arī fiziskā vide. Ja vide mājās ir nepatīkama, auksta un nemājīga, tā rada trauksmi un nedod iespēju uzlādēties. Tādā situācijā stresa līmenis arvien aug, un ir tikai laika jautājums, kad baterijas būs tukšas.”

Mājīguma sajūta ir svarīga visu cauru gadu, taču aukstajos mēnešos to izjūtam vēl vairāk. “Kad ārā ir maz saules gaismas, mēs tīri bioloģiski ātrāk nogurstam un patērējam vairāk enerģijas, lai mobilizētos ikdienas pienākumiem. Īsākas dienas subjektīvi rada sajūtu, ka pa dienu ir mazāk laika un nevaram paspēt visu iecerēto, lai gan stundu skaits diennaktī taču nemainās, tikai ātrāk kļūst tumšs. Tāpēc ir svarīgi, lai mājas būtu tā vieta, kur smelties gaismu un siltumu, lai ar jaunu sparu varētu doties ārā un pārdzīvot gada drūmāko gadalaiku,” saka Miksons.

Spēlējies ar gaismas avotiem

Kā mājās radīt omulīgu un drošu sajūtu, kas ļaus vieglāk pārdzīvot tumšos un drēgnos gada mēnešus? IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus norāda, ka šādam nolūkam noderēs pavisam nelielas lietas, kas neprasa būtiskus ieguldījumus: gaismas avoti, mājas tekstils un daži aksesuāri.

Laikā, kad pat dienas lielāko daļu aiz loga ir tumšs, mājās siltu noskaņu palīdz radīt gaisma. Var izmantot lampiņu virtenes, ko izlikt uz plaukta vai ievietot stikla vāzē, var iekārt logā kādu spīdošu dekoru vai vienkārši iedegt sveces. Silta un maiga gaisma nomierina un piešķir telpai mājīgumu,“ stāsta interjera speciālists. Viņš atgādina, ka gadījumos, kad mājās ir mazi bērni vai dzīvnieki, drošāk būs parasto sveču vietā izmantot LED sveces, kas arī izstaro patīkamu gaismu.

Tā kā tuvojas Ziemassvētki, dizainers iesaka, kā lampiņas izmantot rotājumos: „Ielieciet spīdīgas eglīšu mantiņas stikla vāzē kopā ar LED lampiņu virteni – spuldzīšu gaisma atstarosies pret spīdīgajām mantiņu virsmām, radot īpašu mirdzumu. Šāds mājas dekors ne vien atgādinās par svētku tuvošanos, bet arī radīs mājīgu noskaņu.“

LED lampiņu virtenes gan dos omulīgu gaismu, gan ļaus ietaupīt elektroenerģiju. Tagad ir pieejamas tādas virtenes, kas automātiski izslēdzas pēc sešām stundām, tāpēc tās var atstāt ieslēgtas, ejot gulēt, un iemigt to maigajā gaismā.

Būtiska loma ir mājas tekstilam

IKEA interjera dizainers, tuvojoties aukstajai sezonai, iesaka mājās ieviest vairāk dabīgu materiālu un intensīvu krāsu. „Rudenī labāk izmantot dabīgus materiālus, jo tie labāk saglabā siltumu. Var izvēlēties vilnas pledus vai aitādas paklājus, kas, uzklāti uz krēsla, dīvāna vai grīdas, telpai piešķirs siltuma sajūtu,“ stāsta interjera dizainers.

Viņš atgādina, ka, beidzoties siltajai sezonai, ir vērts mājās nomainīt ne tikai pledus un dekoratīvo spilvenu pārvalkus, bet arī gultas veļu. Gaišu pasteļtoņu vietā ziemā var izvēlēties tumšākas un intensīvākas krāsas. „Mainot sezonālo gultas veļu, ir vērts padomāt arī par tās materiālu – ziemā siltāk un patīkamāk būs ieritināties no kokvilnas flaneļa šūtā veļā,“ iesaka speciālists.

Privāts stūrītis tikai sev

Iepriekš minētajā pētījumā „Dzīve mājās“ 77 % Latvijas iedzīvotāju atzina, ka laiks un vieta sev ir svarīga viņu vispārējai labsajūtai. Artūrs Miksons uzsver, ka ikvienam būtu jābūt iespējai kaut uz īsu brīdi pabūt omulīgā vietā, kas veltīta tikai sev, lai varētu atpūsties no ārpasaules un ikdienas. Taču 26 % joprojām nespēj mājās atrast pietiekami daudz vietas un laika sev.

IKEA interjera dizainers saka, ka pat telpā, kas jādala ar citiem cilvēkiem, ir iespējams izveidot ērtu stūrīti, kur vismaz uz brīdi pavadīt laiku ar sevi. Tas var būt ērts atzveltnes krēsls ar kāju paliktni vai vienkāršs koka pakāpšanās soliņš, ko var izmantot kā galdiņu un kas maksā vien dažus eiro. „Uz šāda improvizēta galdiņa var novietot paplāti ar kādu siltu dzērienu termosā, LED sveci, un tad atliks tikai ieritināties segā un izbaudīt labu grāmatu, filmu vai veltīt laiku kādai citai tīkamai aktivitātei,“ saka dizainers.

Viņš uzsver, ka šādu pagaidu stūrīti ir iespējams iekārtot kaut vai viesistabā uz dīvāna: „Uzklāj mīkstu aitādas paklājiņu, novieto blakus galdiņu ar visiem nepieciešamajiem atribūtiem, ieritinies segā un izbaudi laiku sev.“

*Par pētījumu “Dzīve mājās”Pētījums “Dzīve mājās” pēc IKEA pasūtījuma tika veikts 35 valstīs visā pasaulē, aptaujājot 33500 respondentu. Latvijā tiešsaistes pētījums tika veikts 2019. gada jūlijā, aptaujājot 500 cilvēkus vecumā virs 18 gadiem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kā rit cilvēku dzīve mājās, kā arī apzināt cilvēku vajadzības un izaicinājumus mājokļos visā pasaulē. Pētījuma rezultātus izmanto, veidojot katalogu, radot preces un mājokļa labiekārtošanas risinājumus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar