Kā atšķirt pārstrādājamu plastmasas iepakojumu no nepārstrādājama

Šķirojot plastmasas iepakojumus, ir viegli apjukt. Ne velti – tirgū pieejamo polimēru daudzums ir mērāms tūkstošos, taču pārstrādājami ir tikai daži no tiem. Vēl jo vairāk, nereti viena veida produkti var būt iepakoti pēc skata identiskos iepakojumos, no kuriem viens ir derīgs pārstrādei, bet cits nav. AJ Power Recycling, Zero Waste Latvija un ZAAO ir apkopojis biežāk sastopamos līdzīgo iepakojumu veidus un padomus, kā atšķirt pārstrādei derīgo no nederīgā plastmasas iepakojuma.

Maizes iepakojumi – polimēru plēves

Maizes iepakojumi lielākoties tiek izgatavoti no diviem materiāliem – 5 (PP), kas nav pārstrādājams un 4 (LDPE), kas var tikt pārstrādāts. Šāda tipa iepakojumus atšķirt ir grūti ne vien iedzīvotājiem, bet arī sagādā problēmas atkritumu pārstrādes līniju darbiniekiem, kuriem nav iespēju meklēt apzīmējumu uz katra iepakojuma. Šī iemesla dēļ, liela daļa maizes iepakojuma netiek nodota pārstrādei. Lai mazinātu atkritumus, vislabāk ir izvēlēties maizi bez iepakojuma, izmantojot savu vairākas reizes lietojamo iepakojumu vai cept to pašam.

PET izstrādājumi, kas nav dzērienu pudeles

Vairums cilvēku, kuri šķiro, ikdienā cenšas izvēlēties olas, sadzīves ķīmiju, šampūnu, dušas želeju, augļus un citus produktus PET iepakojumā, ar domu, ka tā ir viegli pārstrādājamā plastmasa. Šie iepakojumi netiek pārstrādāti, jo šobrīd Latvijā pārstrādei tiek nodotas tikai PET dzērienu pudeles.

Dažus PET iepakotos produktus, piemēram, sadzīves ķīmiju, var atrast arī no 2 (HDPE) izgatavotā iepakojumā. Pārtikas produktus ir labāk meklēt bez iepakojuma, savukārt, olas labāk iegādāties kartona iepakojumā, kas ir pārstrādei derīgs.

Polietilēna atkritumi

Pārstrādei derīgas ir polietilēna plēves un plastmasas kannas, pudeles, sadzīves ķīmijas un kosmētikas izlietotais iepakojums (ar norādi LDPE, HDPE). Taču pārstrādei nav derīgi tiem pēc izskata ļoti līdzīgie krāsainie un cietās plastmasas iepakojumi, kas izgatavoti no polipropilēna (5 PP) vai retiem materiāliem, ko apzīmē ar ciparu 7. Tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka vienreizējās lietošanas plastmasas trauki, krējuma, jogurta un margarīna trauciņi, kečupa un eļļas pudeles, u.c. cietās plastmasas veidu izstrādājumi (PP; PS) netiek nodoti pārstrādei. Šos produktus vislabāk ir izvēlēties stikla iepakojumā, kas ir pārstrādājams vairākas reizes, vai lietot savu – atkārtoti lietojamu iepakojumu.

Marķēti iepakojumi

Lai arī vairums iedzīvotāju plastmasas iepakojuma šķirošanā paļaujas uz apzīmējumiem, kas redzami uz iepakojuma, Latvijā preču marķējums nenorāda to, vai iepakojums ir pārstrādājams. Ja uz iepakojuma ir norādīta zaļa trīsstūrveida vai apļveida norāde ar bultiņām (recycle), tā nozīmē, ka ražotājs ir iesaistījies ražotāja atbildības sistēmā, bet tas neapliecina, ka Latvijā šādu iepakojumu var nodot otrreizējai pārstrādei. Lai noskaidrotu, kā pareizi rīkoties, jāseko informācijai uz atkritumu konteinera vai jāsazinās ar savu atkritumu apsaimniekotāju.

Iedzīvotājiem nav jāpārzina dažādie polimēru veidi, lai zinātu, kurš iepakojums būs pārstrādājams, bet kurš nē. Šeit atbildība gulstas uz ražotāju pleciem. Tas, ko iedzīvotāji var darīt, ar savām ikdienas izvēlēm parādīt to, ka ir gatavi šķirot un pēc iespējas vairāk izvēlēties pārstrādājamu iepakojumu. Tomēr vislabākais, ko iespēju robežās varam darīt, ir ikdienā patērēt pēc iespējas mazāk iepakojuma. Tas jau pašā pamatā palīdzētu samazināt kopējo atkritumu daudzumu.

Jāatceras, ka jautājumu, neskaidrību vai apjukuma gadījumā vienmēr ir iespēja sazināties ar savu atkritumu apsaimniekotāju, lai uzzinātu kādus materiālu veidus ir jēgpilni šķirot.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar