Iznāk folkloras kopas “Tarkšķi” mini albums “Uz zaļumballi”

Folkloras kopa “Tarkšķi” izdod mini albumu “Uz zaļumballi”, kurā turpinās pirms diviem gadiem iznākušā albuma “Smukā meitiņ’” noskaņas – dzīvesprieks, jestrums, zobgalība izjūtami teju katrā dziesmā. Otra nu jau vairākus gadus “Tarkšķiem” raksturīga iezīme – kupls mandolīnu skanējums. “Uz zaļumballi” noteikti priecēs šī vēl pirms 100 gadiem Latvijā ļoti plaši izplatītā instrumenta savdabīgais šarms. Mandolīnām pievienojas arī citi skaņurīki – vijoles, ģitāra, base, akordeons.

Mandolīna kā instruments latviešu folkloras kustībā kādu laiku bija nepelnīti piemirsusies, kaut arī vēl 19. un 20. gadsimtā visā Eiropā populāri bija veseli mandolīnu orķestri. Tomēr pēdējos gados šis instruments ir atkal iekļāvies dažādu tautas mūzikas kopu repertuārā, notiek mandolīnu spēles apmācības un veidojas jauni ansambļi. Šī instrumenta smalkā un vienlaicīgi ļoti sadzirdamā skaņa ļauj tam iekļauties kapelu sastāvos kopā ar citiem instrumentiem, vai arī veidot tīrus mandolīnu ansambļus, kuros izspēlēt sen un ne tik sen populārus skaņdarbus. 

Albumu ieskaņojuši folkloras kopas “Tarkšķi” bērni un jaunieši vecumā no 10 – 21 gadam un viņu vadītāja Kristīne Karele, kas ir arī visu apdaru autore. “Uz zaļumballi” dzirdamas tikai tautas melodijas – dažas Jāņu dziesmas, kāda ziņģe, valsītis un labi pazīstamu danču popūrijs.

“Tarkšķu” EP “Uz zaļumballi” ieskaņots studijā “Lauska” Kaspara Bārbala vadībā, un tas pieejams Spotify un citās vietnēs no 2020. gada 10.jūnija.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar