Iepazīsti kokvardi karnevālā Rīgas Zoodārzā

Rīgas Zooloģiskais dārzs 27. maijā no plkst. 11.00 aicina uz Kokvardes karnevālu, kurā varēs ne vien jautri pavadīt laiku, bet arī izzināt kokvaržu dzīvi un stāstu par izzušanu no Latvijas dabas un atgriešanos tajā ar Rīgas Zoodārza speciālistu palīdzību.

Karnevālā būs iespēja piedalīties radošās un izzinošās darbnīcās par Latvijā dzīvojošu abinieku – kokvardi. Dalībniekus sagaida dažādas ar kokvardes dzīvi saistītas aktivitātes, kas solās būt gan izglītojošas, gan jautras. Tāpat taps lielākais kokvardes zīmējums Latvijā.

Viesus aicināsim arī izzināt kokvaržu vēsturi Latvijā – izzušanu no dabas un reintrodukciju –, kam veltīts informatīvais stends pirmo reizi būs apskatāms pasākuma laikā. Tieši Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti bija tie, kuri 1988. gadā uzsāka austrumu kokvaržu atgriešanu Latvijas dabā. Kopš tā laika turpinās sugas pētījumi – uzskaites un arī ģenētiskie pētījumi. Tieši to rezultātā 2021. gadā izdevies noskaidrot, ka Latvijā sastopamā suga ir austrumu kokvarde, nevis Eiropas kokvarde kā tika uzskatīts iepriekš. Arī šogad speciālisti jau devušies uz kokvaržu apdzīvotajām vietām, lai turpinātu zinātnisko darbību.

Tā kā viena no Rīgas Zoodārza misijām ir aicināt saudzēt dzīvniekus un to dabisko dzīves vidi, kokvaržu stāsts varētu kalpot kā iedrošinājums veikt videi draudzīgākas izvēles ikdienā. “Starp daudzajiem stāstiem, kas saistīti ar sugu izmiršanu, kokvaržu reintrodukcija Latvijā ir reti novērojams veiksmes stāsts par sugas atgriešanos. Tas pierāda, ka mēs, cilvēki, spējam radīt pozitīvas izmaiņas! Iespējams, ka tieši pierādījumi par cerību ir tie, kas iedvesmos izdarīt labākas izvēles ik dienu,” saka Rīgas Zoodārza Zinātnes un izglītības nodaļas vadītāja Rebeka Šķērstiņa.

Austrumu kokvardes izplatības areāls Latvijā pašlaik aptver visu Dienvidkurzemes novadu un lielu daļu Kuldīgas novada, kā arī nedaudz iesniedzas Saldus un Ventspils novados. Kokvardes iekļautas Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā.

Pasākums tiek rīkots Kohēzijas fonda projekta Nr. 5.4.2.2/17/I/002 “Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru” ietvaros.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar