Helovīna ķirbju dekorēšana bez grebšanas – radoša nodarbe pašiem mazākajiem

Tuvojoties Helovīnam, dižoga ķirbis kļūst par neatņemamu svētku simbolu, un teju katrā mājā tas iegūst savu īpašo veidolu. Dekorējot mājokli, aicinām iesaistīt arī bērnus, izmantojot dažādus ķirbjus – gan lielus, gan mazus, bet vissvarīgākais – radoši dekorētus! Taču ķirbjiem nav obligāti jābūt baisiem: tie var būt mīlīgi, smaidīgi, grezni, mākslinieciski, varbūt mazliet izbiedēti un jebkādi citādi – tieši tādi, kādus uzbur jūsu fantāzija. Vecāku organizācijas Mammām un Tētiem vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa dalās idejās, kā sagatavot ķirbjus Helovīna vakaram un šajā procesā iesaistīt arī mazākos ģimenes locekļus.

“Ir bērni, kas baidās no maskām, to skaitā ķirbjiem, kam parādījusies seja. Ir bērni, kas baidās no tumsas, tostarp sveču gaismas un liesmu mestajām ēnām. To noteikti vajag ņemt vērā,” norāda Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Taču tas nenozīmē, ka no ģimenes un bērna svētku saraksta jāizslēdz Helovīns – ja ģimene šos svētkus vēlas svinēt, to var darīt pavisam jaukā veidā. Proti, ķirbjus pārvēršot mākslas darbā.” Rimi Bērniem eksperte iesaka izmēģināt centrālo Helovīna simbolu – ķirbi – nevis izgrebt, bet apgleznot vai izrotāt. “Šādā veidā ķirbi pat varēs ilgāk saglabāt, jo izgrebts tas tuvāko dienu laikā ir arī jānotiesā vai būs jāizmet,” piebilst eksperte.

Ķirbja izvēle 

Ķirbju dekorēšana sākas ar ideju – ko es ar savu ķirbi darīšu, un tikai tad jāizvēlas ķirbis. Ja plānots ķirbi apgleznot, var izvēlēties ķirbi ar gludāku virsmu. Ja rotāt – iespējams, ķirbis var būt lielāks un neparastākas formas. “Ir lieliski, ja šajā nodarbē iesaista arī mazākos ģimenes locekļus, ļaujot fantāzijai lidot bez pieaugušo iebildēm un norādījumiem. Aiciniet bērnu izteikt savas idejas ķirbja rotāšanai un izvēlēties savu ķirbi!” uzsver Inga Akmentiņa-Smildziņa

Idejas dekorēšanai 

Ja nolemts ķirbjus negrebt, bet rotāt, vispirms ieteicams pārskatīt mājās pieejamo materiālu klāstu. “Mēs ģimenē esam izveidojuši radošo kasti, kurā nonāk pārpalikumi no dāvanu saiņošanas materiāliem un citu svētku dekoriem. Jāteic, ka tālāk aprakstītās ķirbju dekorēšanas idejas pamatā tapušas no tā, ko atradām savā kastē,” stāsta Mammām un Tētiem vadītāja. Ķirbju dekorēšanas procesā būtiskākais ir ļauties radošumam un iztēles brīvībai, un ķirbis kļūst par iedvesmas avotu un galveno pavadošo elementu.

Ķirbis uz balli 

Ja uz Helovīna ballīti vēlas doties arī ķirbis, kādu kleitu vilkt tam mugurā un kādas bantes siet “matos”?  Izmanto lentes un audumus, lai izpaustos!

Rozā princesīte 

Koši rozā ķirbis? Jā! Un, ja vēl “matos” iesprauž uz balkona ziedošos vēlos rudens ziedus, laime pilnīga! Apglezno ķirbi ar akrila krāsām, pirms tam to rūpīgi nomazgājot un nosusinot. 

Sikspārņu uzbrukums 

Ja uz ķirbja pleciem nolaižas sikspārnis, bez šaubām, ķirbja seju pārņem zināms izbīlis. Uztaisi ķirbim seju un izgriez no papīra vai izloki sikspārni!

Pērles un rozes 

Varbūt ķirbis šogad dārzā izaudzis tik varens, ka pelnījis vienu nakti rotāties pērlēs un rozēs? Izmanto bižutēriju, lai izceltu ķirbja formas.

Ķirbis – mākslinieks 

Kā būtu, ja Helovīna vakars pārvēršas par zīmēšanas vakaru, kad ģimene sasēžas pie kopgalda, lai nesteidzīgā gaisotnē apzīmētu izvēlēto ķirbi savā īpašajā stilā? Punktiņi, svītras vai pat sižeti – uz ķirbja iespējams attēlot visu, kas ienāk prātā!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar