Gata Šļūkas karikatūras “Ar sirdi joki mazi”

Lai pievērstu sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību sirds un asinsvadu slimību pacientu akūtajām problēmām, pacientu organizācija ParSirdi.lv kopā ar vadošajiem kardiologiem un neirologiem pirmdien atklāja Gata Šļūkas politisko karikatūru izstādi “Ar sirdi joki mazi” Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) telpās

Inese Mauriņa, ParSirdi.lv vadītāja, pirmdien izstādes atklāšanā atgādināja, ka aiz katras karikatūras ir skaudras, reālas pacientu problēmas, ar kādām sastopas daudzi, kam nākas iekāpt pacienta kurpēs. 

“Iemesli pacientu problēmām ir dažādi – nezināšana, laika trūkums un citi, bet daudz ko var uzlabot arī valsts mērogā. Ir jāuzlabo ārstēšanas pieejamība, lai cilvēki laikus tiktu pie speciālistiem un  nav kā Gata Šļūkas darbā jaapceļo dzimtā zeme, lai saņemtu nepieciešamo izmeklējumu vai ārsta konsultāciju. Jāuzlabo arī medikamentu piejamība, jo daudziem pacientiem zāles jālieto visu mūžu un izmaksas, ja nav atbilstoša valsts kompensācija, ir lielas un spiež maciņu,” sacīja I. Mauriņa. 

Profesors Andrejs Ērglis atgādināja, ka laika gaitā skaistuma etaloni mainās, bet veselīgs asinsspiediens nemainās un tam ir jābūt 120/80. Profesors pauda gandarījumu par iespēju par sirds veselību runāt pozitīvā gaisotnē, ar humoru un atgādināja, ka sirds dienas laikā pārpumē 10 tonnu asiņu – lai šo lielo darbu paveiktu, sirdij jābūt veselai un smaidīgai.

Vladislava Marāne, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas direktore, uzsvēra, ka veselība pēdējo gados ir bijusi valdības prioritāte un daudz kas ir paveikts. Tomēr tieši sirds un asinsvadu veselības jomā darāmo darbu ir visvairāk. 

“Visi zinām, ka sirds un asinsvadu problēmas ir pirmais nāves cēlonis Latvijā. Taču Sirds un asinsvadu slimību veselības uzlabošanas rīcības plāna izstrāde 2025.- 2027. gadam nav veikusies tik raiti, kā plānots un proces ir iekavējies. Strādājot pie plāna, redzējām, ar cik lielu motivāciju savu laiku tā tapšanā ieguldīja pacienti, ģimenes ārsti, kardiologi un citi iesaistītie. Esmu pārliecināta, ka kopīgi mēs varam plānu pabeigt un tas kalpos kā tālākā ceļakarte attīstībai un būs arī skaidrs redzējums par sirds un asinsvadu slimību jomai nepieciešamo finansējumu. Raugoties uz nākamo gadu, nevaram aizmirst, ka pacientiem jau šodien nepieciešama laicīga diagnostika, ārstēšana un efektīvi medikamenti. Joprojām ceru, ka Saeimas deputāti, skatot valsts budžetu, šo jomu saredzēs kā prioritāti, rodot tai papildu finansējumu,” sacīja V. Marāne.

Evija Miglāne, Latvijas Neirologu biedrības valdes priekšsēdētāja, uzvsēra, ka tikai vesela sirds spēj apgādāt ar skābekli cilvēka eksistencei un personības attīstībai tik būtiskās smadzenes. Problēmas smadzeņu apgādē ar skābekli bieži rada laikus nediagnosticētas un neārstētas sirds slimības, tāpēc neiroloģe aicināja ikvienu rūpēties par sirds veselību, lai novērstu nopietnas problēmas dzīves laikā.

Artjoms Uršuļskis, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, uzsvēra, ka vairumam no karikatūrās attēlotajām sirds veselības problēmām Veselības ministrija jau radusi risinājumu vai strādā, lai tās novērstu. 

Piemēram, no 1. janvāra zālēm ar 50% kompensāciju tās apmērs ir paaugstināts līdz 75%, kas ļaus samazināt izdevumus par zālēm pacientiem ar daudzām hroniskām slimībām. Tāpat no nākamā gada plānots ieviest vienotu digitālo pierakstu un vienotu digitālo rindu uz izmeklējumiem un ārstu konsultācijām, kas ļaus izvairīties no mākslīgi garām rindām, jo daudzi pacienti neierodas uz vizīti. 

A.Uršuļskis uzsvēra, ka turpinās darbs arī pie sirds veselības plāna izstrādes, ko sabiedriskajai apspriešanai plānots nodot nākamā gada martā. Ir saņemti daudzi ekspertu priekšlikumi par ārstniecību, bet Veselības ministrija kopā ar Slimību profilakses un kontroles centru apkopo arī citu valstu pieredzi profilakses un veselības veicināšanas jomā. 

Inese Mauriņa, ParSirdi.lv vadītāja, nodeva īpaši veselības ministram Hosamam Abu Meri veltītu dāvanu  – karikatūru par sirds veselības plāna gauso virzību, novēlot izturību, spēku un sirds jaudu turpināt iesāktos darbus.

Izstāde apskatāma PSKUS A1 korpusa ātrijā Rīgā, Pilsoņu ielā 13 līdz 11. novembrim.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar