EY: Latvijai pērn būtisks izrāviens investīciju piesaistē

Jaunākais EY (agrāk Ernst & Young) Eiropas investīciju vides pētījums EY Attractiveness Survey, Europe 2014 atklāj, ka Latvijai pagājušajā gadā būtiski izdevies uzlabot rādītājus investīciju piesaistes jomā, vairāk nekā četras reizes, palielinot īstenoto investīciju projektu skaitu (29) nekā 2012. gadā (7), kā rezultātā radīts vairāk nekā piecas reizes jaunu darba vietu (1614) nekā gadu iepriekš (290). EY pētījumā izmanto statistikas datus, kā arī aptaujā vairāk kā 800 uzņēmumu vadītāju visā pasaulē.

Lai arī Baltijas valstu starpā Lietuva pērn piesaistījusi visvairāk jaunu investīciju projektu – 33, kam seko Igaunija ar 31 un Latvija ar 29, jaunu darba vietu investīciju projektu rezultātā Latvijā pērn radīts visvairāk jaunu darba vietu. Latvijas jaunradīto darba vietu rādītājam (1614) seko Lietuva ar 1265 jaunām darba vietām un Igaunija ar 500 darba vietām.

“Pētījums parāda, ka Latvija sāk apgūt savu investīciju piesaistes potenciālu. Izaugsmi pagājušajā gadā pozitīvi ietekmēja Latvijas stabilā, ilgtspējīgā ekonomiskā politika un izaugsmes atgriešanās Eiropas ekonomikā kopumā, kas veicināja investīciju lēmumu pieņemšanu. Šogad mums ir visas iespējas saglabāt pozitīvo dinamiku, ņemot vērā Latvijas iestāšanos Eirozonā. Jācer vienīgi, ka Ukrainas krīze nepadziļinās, kas, protams, var negatīvi ietekmēt visu reģionu,” stāsta Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

Pētījums parāda, ka pērn Latvijā visvairāk jaunu investīciju projektu īstenojuši Zviedrijas investori (6 projekti), kam seko Norvēģijas (3), Krievijas (3) un Vācijas (3) uzņēmēji. Norvēģijas investīcijas radījušas visvairāk jaunas darba vietas – 850, kam seko Krievijas investoru projekti ar 360 darba vietām un Nīderlandes investīcijas ar 220 jaunām darba vietām.

Rekordu gads arī Eiropā kopumā

EY pētījums parāda, ka Eiropā kopumā 2013. gadā sasniegts augstākais piesaistītu investīciju apjoms vesturē un kopumā īstenoti 3 955 jauni investīciju projekti, kas ir par 4% vairāk kā 2012. gadā, kad tika īstenoti 3 797 investīciju projekti. Izaugsmei lielā mērā pamatā ir investīciju pieaugums vadošajās ekonomikās, piemēram, Lielbritānijā, kur izaugsme pret iepriekšējo gadu bijusi 15% (799 projekti), Vācijā ar tās 12% izaugsmi (701 projekts) un Francijā, kur piesaistīts par 9% vairāk jaunu investīciju projektu nekā 2012. gadā.

Nozaru griezumā Eiropā visvairāk investīciju piesaistīts programmatūras un uzņēmējdarbības pakalpojumu jomās. Būtiski izaugsmi pērn parādījusi arī farmācijas nozare un zinātniskā izpēte. Ražošanas sektorā arī bijis pieaugums projektu skaita ziņā attiecībā pret 2012. gadu (+5%), taču samazinājies jaunradīto darba vietu skaits.

“Interesanti, ka investīciju jomā arvien svarīgāku lomu spēlē valstu pilsētas ar to politiku, infrastruktūru un tirgus specifiku. Piemēram, Lielbritānijā gandrīz pusi visu jauno investīciju piesaista Londona, bet Helsinki pagājušajā gadā uzrādīja vislielāko investīciju izaugsmi pilsētu vidū ar vairāk kā 50% pieaugumu gadu pret gadu. Tas ir svarīgi arī Latvijai, kur Rīgai un atsevišķām citām pilsētām ir labas izredzes veidoties par investīciju centriem, ņemot vērā labvēlīgus loģistikas apstākļus un finanšu, un citu biznesa pakalpojumu pieejamību,” saka G. Krols.

Rietumeiropā investīciju apjomi pieaug

EY pētījums atklāj, ka pretēji iepriekšējiem gadiem investīciju apjomi pieaug Rietumeiropā, bet samazinās Centrālās un Austrumeiropas valstīs, kur kopumā pērn bijis par 5% mazāk investīciju projektu un par 4% mazāk jaunu darba vietu, nekā 2012. gadā. Latvija šajā kontekstā ir pozitīvs izņēmums un arī Igaunijā un Lietuvā investīciju projektu piesaistē bijusi izaugsme, lai arī Lietuvā samazinājies jaunradīto darba vietu skaits attiecībā pret 2012. gadu.

 

Foto: parunasim.lv

TOP Komentāri

avatar