Euribor likmei samazinoties, 24% mazo un vidējo uzņēmumu plāno vairāk ieguldīt attīstībā

Sagaidot Eiropas Centrālās bankas pozitīvo lēmumu par Euribor likmju samazināšanu, katrs ceturtais mazais un vidējais uzņēmums Latvijā plāno ieguldīt attīstībā, liecina Luminor bankas aptaujas dati*. Lai gan uzņēmumu kreditēšana sarežģītākas ekonomiskās situācijas dēļ nebūt nebija apstājusies, situācijas uzlabojumi varētu nest izaugsmi šī gada otrajā pusē.

Latvijā un Baltijā aptaujātie mazie un vidējie uzņēmumi norādījuši, ka līdz ar Euribor likmju samazināšanos aktuāli atkal kļūs tie investīciju plāni, kas iepriekš atlikti augsto procentu likmju dēļ vai kopumā šķituši pārāk dārgi. Tāpat daļa uzņēmēju ir gatavi izpētīt jaunas investīciju iespējas, kamēr kreditēšanas apstākļi ir labvēlīgi. Līdzīgi noskaņoti ir arī kaimiņvalstu mazie un vidējie uzņēmumi – Igaunijā likmju samazinājums varētu mudināt investēt attīstībā aptuveni 31% uzņēmumu, savukārt Lietuvā – 18%.

“Pēdējie gadi mūsu reģiona uzņēmējiem bijuši sarežģīti ne tikai ģeopolitiskās, bet arī ekonomiskās situācijas dēļ. Paaugstināto Euribor likmju dēļ uzņēmēji bijuši spiesti apturēt dažādus attīstības un investīciju plānus, tāpēc ar nepacietību tika gaidīts Eiropas Centrālās bankas lēmums, kas beidzot bija pozitīvs. Lai gan šis samazinājums ir nācis vēlāk nekā sākotnēji cerēts, aptaujā redzams uzņēmēju optimisms, kas cerams drīzumā atspoguļosies arī kā biznesa attīstības rādītāju uzlabojums un kreditēšanas pieaugums,” komentē Mareks Gurauskas, Luminor Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs.

Luminor banka šī gada pirmajā ceturksnī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem izsniegtais finansējuma apjoms biznesa attīstībai sasniedzis 27 miljonus eiro, no kā lielākā daļa izsniegta līzingā. Nozares, kas visaktīvāk attīstījušas savu uzņēmējdarbību ar bankas finansējuma atbalstu, ir lauksaimniecība, mežsaimniecība un kokapstrāde, aktīvi bijuši uzņēmumi arī ražošanas un mazumtirdzniecības sektoros. Tikmēr pašā banku sektorā būtiski pieaugusi konkurence, taču izaugsme ir tikpat kā apstājusies – tās veicināšanai šobrīd ikviens projekts tiek skatīts, meklējot iespējas tam piešķirt prasīto finansējumu, lai rezultātā iekustinātu ne tikai kreditēšanas tirgu, bet uzņēmējdarbību kopumā.

*Luminor bankas aptauja veikta 2024. gada aprīlī-maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, kopumā aptaujājot 750 mazos un vidējos uzņēmumus Baltijā, kuros darbinieku skaits nepārsniedz 249 cilvēkus.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar