Eksperte skaidro – kā plānot budžetu ģimenes pieauguma laikā

Mazuļa ienākšana ģimenē ir emocijām bagāts un arī vienlīdz satraucošs laiks. Tās ir nozīmīgas pārmaiņas, kas maina ne tikai ģimenes paradumus un ierasto kārtību, bet būtiski ietekmē arī finanses. Līdz ar jauna ģimenes locekļa ienākšanu ierastais ģimenes vai individuālais budžets var vairs neatbilst tās vajadzībām, tāpēc nepieciešams pielāgoties un ieviest kādas izmaiņas. Ar ieteikumiem, kā plānot budžetu ģimenes pieauguma laikā, dalās Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Izvērtējiet nākotnes ienākumus

Gaidot ģimenes pieaugumu un izvērtējot finanses, primāri ir novērtēt, kā mainīsies ienākumi. Ja kāds no vecākiem plāno doties bērna kopšanas atvaļinājumā un veltīt savu laiku jaundzimušā aprūpei, tas būtiski maina ģimenes ienākumu apjomu. Īpaši budžeta plānošanai jāpievēršas tad, ja gaidāmo bērniņu audzināt plāno tikai viens no vecākiem. Jāņem gan vērā, ka valsts nodrošina dažādus pabalstu veidus, kas sniedz finansiālu atbalstu ģimenes pieauguma laikā. Parasti gan pieejamais pabalsts bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vidēji ir mazāks par ienākumiem, kas tika saņemti, strādājot pilna laika algotu darbu. Vairāk par pieejamajiem pabalstu veidiem iespējams uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Uzskaitiet visus plānotos izdevumus

Mazulim ienākot ģimenē, jārēķinās ar būtisku tēriņu pieaugumu, jo īpaši tad, ja tiek gaidīts pirmdzimtais. Tāpēc, lai spētu nodrošināt savam bērnam visu nepieciešamo, būtiski ir plānot budžetu, tādējādi sagatavojoties gan emocionāli, gan finansiāli. Līdzīgi kā jebkura cita budžeta plānošana arī ar jaundzimušā ienākšanu budžeta veidošana ietver visu paredzamo izdevumu apkopošanu, iekļaujot medicīniskos izdevumus, ikdienas pirmās nepieciešamības preces, pārtiku, dažādus mazuļa kopšanai nepieciešamos piederumus u.c. Šāda izdevumu apkopošana palīdzēs saprast, cik naudas katru mēnesi būs nepieciešams, lai segtu visus pamatizdevumus.

Daudzi vecāki plānotos izdevumos iekļauj arī naudas līdzekļus bērna nākotnei, piemēram, izglītībai. “Ja uzkrājums bērna izglītībai tiek veidots uz ilgu laiku, tad viens no veidiem, kā to izdarīt, ir uzkrāt naudu krājkontā un saņemt par to nelielus papildu procentus vai ieguldīt, lai krātu naudu ilgtermiņā. Protams, ir vērts atcerēties, ka ieguldīšana vienmēr ir saistīta ar riskiem, un ienākumi no ieguldījumiem no noteiktas summas tiek aplikti ar nodokļiem,” piebilst eksperte.

Prioritizējiet ar bērnu saistītos tēriņus

Plānojot ģimenes budžetu, svarīgi visus izdevumus, kas saistīti ar jaundzimušo, sakārtot pēc prioritātēm. Saraksta augšgalā noteikti jāatrodas medicīnas izdevumiem un visiem ar bērna pamatvajadzībām saistītiem tēriņiem. Šādā veidā iespējams finanšu līdzekļus, jo īpaši – ja tie ir ierobežoti, novirzīt pirmās nepieciešamības precēm un izvairīties no pārmērīgiem tēriņiem, iegādājoties preces nevajadzīgas lietas.

Piedzimstot mazulim, nepieciešams iegādāties daudz dažādas preces, tāpēc ikvieniem vecākiem jābūt gataviem mazākiem vai lielākiem tēriņiem. Taču, kā stāsta eksperte, pirms bērna ienākšanas ģimenē un arī jau audzinot mazuli, svarīgi ir preces iegādāties gudri un apdomīgi, izvērtējot to nepieciešamību un nozīmīgumu. “Saprotams, ka vecāki savam mazulim parasti vēlas iegādāties viskvalitatīvākās preces, taču būtiski paturēt prātā – bērni aug ātri un dažādas lietas tik īsā periodā nespēj nolietoties. Bieži vien tādas preces kā, piemēram, apģērbu vai rotaļlietas, ir iespējams iegūt no draugiem un radiniekiem, kuru bērni jau reiz tās ir izmantojuši. Arī šeit ir jādomā par praktiskajiem aspektiem un kā šādi pirkumi “atspēlēsies” uz budžetu,” stāsta J. Ziniča.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar