Edvards Smiltēns Prāgā: Krievijas kaimiņvalstis nevar atļauties būt neitrālas

“Pirms 21 gada Latvija Prāgā saņēma uzaicinājumu pievienoties NATO, un tagad mēs šajās pašās telpās apspriežam taisnīguma atjaunošanu attiecībā uz Ukrainu. Šodien vairāk nekā jebkad agrāk mums ir vajadzīga tāda pati drosme un gudrība, lai Eiropā likvidētu politiskās nenoteiktības pelēko zonu. Toreiz mēs negribējām palikt malā un tumsā, un mēs nevēlamies, lai tas notiktu ar kādu citu tautu. Krievijas kaimiņvalstis Eiropā nevar atļauties būt neitrālas,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns pirmdien, 24.aprīlī, Eiropas Savienības parlamentu priekšsēdētāju konferencē Prāgā, Čehijā.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka, veidojot mūsu drošības vidi, ir vajadzīga stratēģija arī pēc Ukrainas uzvaras karā. “Mums ir jāveido plašāka un saskaņotāka ierobežošanas politika,” sacīja E.Smiltēns, atzīmējot, ka tas prasīs arī dziļākas izmaiņas ekonomiskās sadarbības modeļos un vēlmi kolektīvi iestāties par mūsu vērtībām visā pasaulē. Ar sankciju politiku, atbildes reakciju uz dezinformāciju visā pasaulē un palīdzību mūsu partneriem mēs esam šī ceļa sākumā, pauda Saeimas priekšsēdētājs. 

E.Smiltēns atzīmēja, ka mēs visi ceram, ka ukraiņi spēs sagraut Krievijas armiju un ātri to izstumt no visas Ukrainas teritorijas, tomēr mums jābūt gataviem ilgstošam karam. Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka pat tad, kad ukraiņi izstums Krievijas armiju no savas zemes, Krievija šo rezultātu nepieņems kā realitāti. “Krievijas imperiālisms ir dziļi iesakņojies tās sabiedrībā un turpinās mūs apdraudēt,” uzsvēra E.Smiltēns. 

Saeimas priekšsēdētājs atsaucās uz vēsturisko NATO samitu, kas notika 2002.gada izskaņā. E.Smiltēns atzīmēja, ka toreiz mūsu Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, pieņemot uzaicinājumu Latvijai pievienoties NATO, mūsu valsts vārdā deva svinīgu solījumu un apliecināja apņemšanos darīt visu iespējamo, lai mēs ne vien sniegtu savu ieguldījumu alianses stiprināšanā, bet arī, lai radītu pasauli, kurā taisnīgums un brīvība ir pieejama visiem.

Saeimas Preses dienests

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar