Daiga Mieriņa Prāgā: mēs nedrīkstam demonstrēt šaubas iepretim Krievijas agresijai

“Krievijas zvērības nav salauzušas Ukrainas aizstāvju drosmi. Arī mēs nedrīkstam demonstrēt šaubas iepretim Krievijas agresijai. Mūsu šaubas Krievija tulko kā iespēju. Kā iespēju, ka ar draudiem, zvērībām agri vai vēlu mūsu drosmi, mūsu apņēmību var lauzt,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 24.oktobrī, Čehijas galvaspilsētā Prāgā uzrunājot Krimas starptautiskās platformas otrā parlamentārā samita dalībniekus.

“Savu ilgtermiņa nelokāmo atbalstu varam demonstrēt ar vienotu vēstījumu un lēmumiem par Ukrainas nākotni, par Ukrainas vietu Eiropas Savienībā un NATO. Savu ilgtermiņa atbalstu varam demonstrēt ar lēmumiem, kas nodrošinās pilnīgu Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem Krimā un citās uz laiku okupētajās teritorijās Ukrainā,” sacīja D.Mieriņa, uzsverot, ka šādiem vēstījumiem un lēmumiem ir noziegumus atturošs spēks un tie stiprina noteikumos balstīto starptautisko kārtību.

“Mums jāturpina izgaismot Krievijas nelikumīgā Krimas okupācija, jāturpina izgaismot neskaitāmie un sistemātiskie cilvēktiesību pārkāpumi, deportācijas, bērnu pārvietošana, piespiedu izmaiņas pussalas iedzīvotāju struktūrā, represijas pret Krimas tatāriem un pussalas militarizāciju,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

D.Mieriņa atzīmēja, ka mēs, latvieši, ne tikai labi saprotam, bet arī sajūtam Krimas tatāru un visu ukraiņu ciešanas, jo arī mūsu tautas atmiņā identiskas padomju režīma represijas atstājušas paliekošas rētas. Krievi šodien strādā pēc latviešiem tik ļoti labi zināmas zvērību un kara noziegumu rokasgrāmatas.

D.Mieriņa līdz 24.oktobrim uzturas Prāgā, kur piedalās Krimas starptautiskās platformas otrajā parlamentārajā samitā. Tā dalībnieki šodien pieņēma deklarāciju, kurā pauž atbalstu starptautiskajai izmeklēšanai par kara noziegumiem, cilvēktiesību pārkāpumiem un noziegumiem pret cilvēci, ko pastrādājušas Krievijas okupācijas iestādes Ukrainā. Samita dalībnieki pauž apņemšanos sniegt Ukrainai visu nepieciešamo palīdzību, lai tā kļūtu par Eiropas Savienības dalībvalsti.

Samita dalībnieki deklarācijā aicina citas valstis un starptautiskās organizācijas pievienoties Krimas platformai, atkārtoti apstiprina savu uzticību Krimas nelikumīgās aneksijas mēģinājuma, kā arī citu Ukrainas teritoriju nelikumīgas aneksijas mēģinājuma neatzīšanas principam, kā arī pieprasa, lai Krievijas Federācija nekavējoties, pilnībā un bez nosacījumiem izved visus savus spēkus no visas Ukrainas teritorijas tās starptautiski atzītajās robežās, ieskaitot Krimu. Tāpat parlamentārieši atkārtoti pauž apņemšanos turpināt paplašināt sankcijas pret Krieviju, kā arī īstenot citus diplomātiskos un ekonomiskos pasākumus, lai pastiprinātu spiedienu pret Krieviju.

Starptautiskā Krimas platforma, kas izveidota 2021.gadā, ir koordinācijas un konsultāciju formāts valdības, parlamenta un ekspertu līmenī. Krimas platformas parlamentārās dimensijas mērķis ir vairot pasaules līderu un plašākas sabiedrības izpratni par Krievijas nelikumīgo okupāciju Krimas teritorijā, tās negatīvo ietekmi uz vietējo iedzīvotāju cilvēktiesībām, drošību Melnās jūras reģionā, globālo nodrošinātību ar pārtiku un uz noteikumiem balstītu pasaules kārtību.

Saeimas Preses dienests

TOP Komentāri

avatar