Covid-19 ietekmē hipotekārā kreditēšana nav apstājusies

Ārkārtas situācija ir mainījusi arī cilvēku prioritātes, kas šobrīd ir pielāgošanās esošajai situācijai, rūpes par ikdienas pienākumiem un nākotni. Ar ilgtermiņa plāniem, tai skaitā lēmumiem par mājokļa iegādi, liela daļa šobrīd nogaida. Klienti savu finansiālo situāciju izvērtē vēl apdomīgāk, un pieteikumi hipotekārajiem kredītiem samazinājušies aptuveni par 50%, taču kreditēšana nav apstājusies. 

“Esam gatavi turpināt kreditēšanu, tomēr skaidrs, ka šī brīža situācija ienes savas korekcijas. Kopumā pieteikumu skaits hipotekārajiem kredītiem šobrīd ir samazinājies, bet joprojām ik dienas saņemam pārdesmit pieteikumus, kas liecina, ka kreditēšana nav apstājusies un turpinām piešķirt hipotekāros kredītus mājokļu iegādei. Latvijā kopumā līdz šim bija laba mājsaimniecību finansiālā situācija, zemas procentu likmes, kā arī izdevīgas mājokļu cenas – daudz izdevīgākas nekā pārējās Baltijas valstīs,” uzsver Ingūna Krieva, Luminor mājokļu finansēšanas eksperte. 

Latvijā saglabājas labs kreditēšanas potenciāls

Galvenās nozares, kurās strādājošie arī šobrīd turpina pieteikties hipotekārajiem kredītiem, ir valsts pārvalde, medicīnas un farmācijas uzņēmumi, IT, finanšu, ka arī militārā nozare. Luminor banka joprojām izskata visus kredīta pieteikumus un vērtē katru gadījumu individuāli. Kā kredīta piešķiršanas izvērtējuma kritēriji arvien tiek izvērtēti ienākumi, saistības, kredītvēsture, pārbaudīts kopējais kredītu slogs mājsaimniecībai, piesardzīgāk tiek vērtētas krīzes skartās nozares un ņemtas vērā prognozes, piemēram, par iespējamo nekustamo īpašumu cenu korekcijām. 

“Šobrīd samazinoties ienākumiem, pamatotas ir arī iedzīvotāju bažas par ienākumiem nākotnē. Tādēļ saprotams, ka kādu laiku aktivitāte mājokļu iegādes tendencēs samazināsies. Var novērot, ka daļa klientu nogaida, pirms gala lēmuma pieņemšanas par mājokļa iegādi, bet, līdzko krīzes skartās nozares būs atguvušās, saglabāsies labs kreditēšanas potenciāls,” saka I. Krieva. Esošos klientus, kas nonākuši finanšu grūtībās krīzes dēļ, Luminor atbalsta, piešķirot kredītbrīvdienas arī hipotekārajiem kredītiem līdz sešiem mēnešiem, bez papildu komisijas maksas un nemainot līguma nosacījumus. Kopš ārkārtas stāvokļa sākuma līdz šim esam saņēmuši ap 2000 privātpersonu pieteikumus kredītbrīvdienām. 

Nekustamā īpašuma pieprasījuma tendences

Lielākā daļa īpašumu arvien tiek iegādāta Rīgā un Pierīgā – 85%, par 10% pieaugusi interese iegādāties privātmāju. Šobrīd augusi proporcija kredītiem, izmantojot Altum atbalstu, kas šobrīd sastāda 70% no kopējā kredītu apjoma, salīdzinot ar 50% pirmskrīzes laikā. Turklāt ārkārtas situācijā klienti spējuši strauji pielāgoties esošajai situācijai un ļoti novērtē iespēju saņemt attālinātas konsultācijas – ja iepriekš par hipotekāro kredītu aptuveni puse vēlējās konsultēties attālināti, bet otra puse – klātienē, tad šobrīd attālinātas konsultācijas izvēlas 90% klientu. 

“Nekustamā īpašuma jomā novērojam, ka pircēji arvien vēlas un apskata dzīvokļus, protams, ņemot vērā šī brīža situāciju – galvenokārt virtuāli, ko arī varam nodrošināt. Pieprasījums vēl ir, un darījumi nav apstājušies, līdz ar to kreditēšanas potenciāls Latvijā saglabājas, jo kopējais kredītportfelis joprojām ir divas reizes mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā. Visticamāk, klienti turpinās detalizētāk iedziļināties nekustamā īpašuma projektos un tirgus piedāvājumā, veltot daudz vairāk uzmanības piedāvājuma kvalitātei,” stāsta nekustamo īpašumu attīstītāja SIA “YIT LATVIJA” valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

TOP Komentāri

avatar