Bokseris Zutis un reperis Kurts klajā laiduši skarbu dziesmu par politiku

Bokseris un podkāsta “Stīvais ar Zuti” vadītājs Kristaps Zutis jeb Zutis no Sabiles skaļi pieteicis sevi uz Latvijas hip-hop mūzikas skatuves, nule klajā laižot savu debijas solo albumu “30”. Albuma ietvaros kopā ar vienu no pašmāju repmūzikas pionieriem – Kurtu no S’T’A – tapusi arī skarba dziesma par politiku “Viens likums, viena taisnība”, aicinot ikvienu kritiski vērtēt kandidātus un spriest pēc to reālajiem darbiem, nevis priekšvēlēšanu solījumiem.

“Gadu desmitiem Latvijas iedzīvotāji žēlojas par valsti, zemo dzīves līmeni, atalgojumu, sociālo nevienlīdzību, bet tajā pašā laikā, cerot uz pārmaiņām, ik vēlēšanas uzķeras uz priekšvēlēšanu solījumiem, lētticīgi atkal un atkal atdodot savu balsi par cilvēkiem, kas vainojami pie visa iepriekšminētā. Manuprāt, mums kā sabiedrībai beidzot ir jākļūst pieaugušiem un jāieslēdz kritiskā domāšana, loģiski izvērtējot, kā šo cilvēku paveiktie darbi saskan ar viņu vārdiem. Kā nabadzība, korupcija, valsts un galvaspilsētas izzagšana iet kopā ar solījumiem par labklājīgu, pārtikušu dzīvi ikvienam?” retoriski jautā bokseris un hip-hop mākslinieks Kristaps Zutis.

Kā norāda dziesmas autori, skaņdarbs ar sarkasmu un spilgtiem epitetiem ilustrē Latvijas politiskajā vidē notiekošo, liekot aizdomāties par to, cik lielā mērā ikviens no mums, iesaistoties pilsoniskajās aktivitātēs, tostarp izdarot izvēli, par ko balsot vēlēšanās, varam ietekmēt savu un līdzcilvēku dzīves kvalitāti un to, kādā valstī un pilsētā dzīvojam.

“Esmu rīdzinieks no savas dzīves pirmās dienas un nespēju noskatīties uz to, kas notiek ar mūsu valsts galvaspilsētu. Bedrainas ielas kā pēc bumbvedēju uzlidojumiem, pussabrukuši tilti, noplukušas ēku fasādes un tam līdzās – nemitīgi korupcijas, interešu konfliktu, viltus iepirkumu un shēmu skandāli, kas apliecina vietvalžu patvaļu un dzelžaino pārliecību par savu vēlētāju – Rīgas iedzīvotāju – “bezzobainību” un nespēju kaut ko ietekmēt. Vēl vairāk, pirms vēlēšanām bez mazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem tiek nopucēti saukļi un tie paši cilvēki rotā izkārtnes, paļaujoties, ka vēlētāju atmiņa ir īsa un jau pavisam drīz varēs turpināt iesākto. Ļoti gribētos, lai mēs kā sabiedrība to beidzot apzinātos, saprastu un turpmāk neļautu ar sevi manipulēt,” norāda hip-hop vecmeistars Kurts.

Dziesmā “Viens likums, viena taisnība” mūziķi īpaši uzrunā jauniešus, aicinot apzināties, ka viņi ir paaudze, kas var viest pārmaiņas, iesaistoties politiskajos procesos un pieņemot izsvērtus lēmumus.

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar