Biežāki iemesli maksts sausumam un efektīvākie risinājumi

Viena no izplatītākajām ginekoloģiskajām sūdzībām sieviešu vidū ir sausuma sajūta makstī. Šī problēma var mazināt vēlmi pēc seksuāla kontakta, ietekmēt pašsajūtu un dzīves kvalitāti. Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte stāsta, kas var izraisīt sausuma sajūtu un kā ar to cīnīties.

Jautājums, vai sievietei traucē vai netraucē sausuma sajūta. Ārsti sausuma sajūtu kā tādu neārstē, bet ārstē cēloņus. Sausums makstī var rasties ikvienai sievietei gandrīz jebkurā vecumā, tomēr katrā vecumā tam var būt cits iemesls. Svarīgi, lai pH līmenis mikroflorā ir normas robežās. Tiklīdz tas pārsniedz normu, var rasties sarežģījumi.

Apotheka farmaceite Laila Zālīte stāsta: “Visbiežāk sievietes vēršas pēc palīdzības, kad ir apgrūtināta dzimumdzīve vai sausumu pavada vēl citi simptomi. Dažādas saslimšanas, kā arī atsevišķu medikamentu lietošana var veicināt sausumu makstī, tāpēc aicinu sievietes būt vērīgām un nekautrēties laikus risināt problēmas, kas rada nepatīkamas sajūtas.”

Biežākie iemesli sausuma sajūtai ir hormonālie traucējumi, kas var rasties pre-menopauzes, menopauzes vai postmenopauzes laikā, otrkārt, hormonālo disbalansu pēc dzemdībām un zīdīšanas periodā, kamēr sievietei nav atjaunojies mentruālais cikls. Hormonu līmenis var izmanīties arī pirms mēnešreizēm, radot nepatīkamo sausuma sajūtu.

Treškārt, sausuma sajūtu bieži izraisa piena sēnīte un vaginoze, kam raksturīgi vēl citi simptomi: dedzināšana, kņudinoša sajūta vai kaunuma lūpu pietūkums. Piena sēnīti un vaginozi izraisa mikrobu disbalanss, kas makstī var rasties nepietiekamas vai nepareizas higiēnas dēļ, piemēram, izmantojot intīmās zonas mazgāšanai tai neparedzētas ziepes vai ejot bieži vannā, kam pievienoti putojoši līdzekļi. Piena sēnīte var parādīties pirms mēnešreizēm vai grūtniecības laikā, kā arī diabēta slimniekiem.

Būtisks ir maksts pH līmenis

Maksts normālais pH līmenis ir 3.6-4.7. Paaugstināts pH līmenis nozīmē, ka ir izmainīta maksts mikroflora, līdz ar to var rasties ne vien sausuma sajūta, bet arī citas problēmas. Tieši tāpēc pH līmeni nosaka grūtniecēm, tiklīdz stājas uzskaitē, jo pH līmeņa izmaiņas var izraisīt infekcijas, patoloģijas un par izsaukt priekšlaicīgas dzemdības. 

Jebkura iejaukšanās maksts mikloflorā var izmanīt tās pH līmeni. Mikrofloru var izmainīt maksts skalošana vai prezervatīvi, kas satur spermicīdus. Tāpat mikrofloru var būtiski pasliktināt nevērīga attieksme pret higiēnu menstruāciju laikā. Paketes vai tamponi menstruāciju laikā jāmaina ik pēc pāris stundām un jānomazgā dzimumorgāni ar tīru ūdeni vismaz divas reizes dienā. Svarīgi atcerēties, ka jauniešu vidū populārās piltuves un tamponi ne vienmēr ir ieteicami, tomēr, ja sieviete izvēlas tos lietot, tad piltuves jāizskalo regulāri un tamponi jāmaina tikpat bieži kā paketes. 

Menstruāciju laikā nav ieteicams peldēties publiskās ūdens tilpnēs – baseinā, ezerā, upē vai ezerā, jo šajā laikā ir atvērts dzemdes kakls un pastāv risks, ka tajā iekļūs baktērijas.

Ko darīt, lai mazinātu sausuma sajūtu?

Lai mazinātu nepatīkamo sausumu, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var izmantot šim mērķim paredzētas svecītes, kapsulas, gelus vai skalojamās sistēmas, kuru sastāvā ir hialuronskābe, kas mitrina maksti, pienskābe, kura atjauno mikrofloru, augu ekstrakti (soja, alveja, malva u.c.) vai citas aktīvās vielas (polisaharīdi, laktobaktērijas u.c). Ja sausuma izjūta apgrūtina dzimumaktu, var izmantot lubrikantu, tomēr jāskatās, lai tas neizmaina dabīgo maksts vidi. Menopauzes radīto traucējumu gadījumā ārsts var rekomendēt hormonālās lodītes, tomēr igtermiņā efektīva var būt arī hormonu aizvietojošā terapija.

Aptiekās pieejami preparāti, kas var atvieglot nepatīkamās sajūtas, tomēr, tie visbiežāk ir tikai līdzekļi simptomu mazināšanai, nevis problēmas cēloņa risinājums.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar